Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Θεσμικό πλαίσιο για τη μοιρασιά της πίτας

Δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας «για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του κοινοτικού πλαισίου στήριξης»

Στη νομοθετική κατοχύρωση των θεσμών που θα αξιοποιηθούν για τη μοιρασιά της πίτας των τρισεκατομμυρίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), προχωρά η κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου. Με τη δημιουργία των νέων αυτών θεσμών, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, επιδιώκει την απορρόφηση των κοινοτικών επενδύσεων με την αναγκαία ταχύτητα, δεδομένου ότι οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν τη μεταφορά επενδύσεων που δεν απορροφήθηκαν από έτος σε έτος. Επιδιώκει επίσης το μοίρασμα της τεράστιας πίτας των 17,5 τρισ. δραχμών που προβλέπεται να επενδυθούν την περίοδο 2000 - 2006 με «διαφάνεια» ανάμεσα στα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα. Επιδιώκουν δηλαδή, να ικανοποιήσουν όλους τους επλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες - οι τελευταίοι βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για το μοίρασμα της λείας - με τις μικρότερες δυνατές τριβές.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία των ακόλουθων αρχών.

Της διαχειριστικής αρχής του ΚΠΣ . Η τελευταία έχει τη συνολική ευθύνη του προγραμματισμού και της εφαρμογής του ΚΠΣ, καθώς και το συντονισμό των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων και των επιμέρους διαχειριστικών αρχών για κάθε ένα ξεχωριστά. Υπεύθυνη της διαχείρισης ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η ένταξη των έργων στα επιχειρησιακά προγράμματα (το ψητό της υπόθεσης) γίνεται με απόφαση του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα στο οποίον υπάγεται η διαχειριστική αρχή, ενώ για έργα προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ καθώς και για τα έργα που παράγουν έσοδα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Αναφέρεται τέλος ότι η διαχείριση κάθε επιχειρησιακού προγράμματος και η εκτέλεση της αποστολής των διαφόρων καθηκόντων ασκείται μέσω ειδικής υπηρεσίας που στελεχώνεται από μετακίνηση υπηραιτούντος προσωπικού, η απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η αρχή πληρωμής

Σαν αποστολή της Αρχής Πληρωμής αναφέρεται η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών ροών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΚΠΣ. Η αρχή πληρωμής διενεργεί ελέγχους μέσω διασταύρωσης στοιχείων πληρωμών, ελέγχους στις διαχειριστικές αρχές των επιχειρησιακών προγραμμάτων, δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τελικούς δικαιούχους των έργων. Στη συνέχεια όμως αναφέρεται ότι οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να ανατεθούν από την Αρχή Πληρωμής και σε ιδιώτες, η ακόμα και σε ελεγκτικές εταιρίες. Με λίγα λόγια, ο έλεγχος μπορεί να περάσει στα χέρια των ιδιωτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες και η εκτέλεση των καθηκόντων της Αρχής Πληρωμής ασκούνται από ειδική υπηρεσία που συστήνεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και υπάγεται στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ