Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο για τους καυστήρες

Από τη Δευτέρα ξεκινάει η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά, και τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα στο εισόδημά τους από το διπλασιασμό της τιμής του. Πέρσι, την ίδια περίοδο, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στις 77 δραχμές. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στις... 160 δραχμές. Βέβαια, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην περίπτωση που οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς αυξάνονται, τόσο θα αυξάνονται και στην εγχώρια αγορά, μια και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία μείωση της φορολογίας.

Πέρα από την ακρίβεια του πετρελαίου θέρμανσης, πριν φουλάρουμε τις δεξαμενές στα σπίτια μας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μια σειρά από ζητήματα και λεπτομέρειες που συμβαίνουν κατά την παραλαβή του πετρελαίου. Ενόψει λοιπόν της προμήθειας με το πετρέλαιο θέρμανσης, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) δίνουν μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές. Σύμφωνα με αυτές:

Οι οδηγίες

Πριν παραγγείλουμε πετρέλαιο θα πρέπει να ρωτήσουμε σε περισσότερες από μία εταιρίες για την τιμή διάθεσης. Ψάχνοντας ίσως πετύχουμε μια καλύτερη τιμή. Να προσέχουμε όμως τις περίεργα χαμηλές τιμές και σε μία τέτοια περίπτωση να μη σπεύδουμε να το αγοράσουμε διότι ίσως το προσφερόμενο σε τιμή «ευκαιρίας» πετρέλαιο να είναι νοθευμένο. Να φροντίζουμε να προμηθευόμαστε πετρέλαιο σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 λίτρων γιατί ορισμένες εταιρίες σε παρόμοιες ποσότητες προσφέρουν ευκαιρίες. Συνεπώς, ένας τόνος μπορεί (για παράδειγμα) να στοιχίσει λιγότερο από την αγορά 800 λίτρων. Για να διαπιστώσουμε την ποιότητα του πετρελαίου, δηλαδή αν είναι νοθευμένο ή όχι, πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο θα πρέπει να είναι κοκκινωπό. Αν το χρώμα του είναι διαφορετικό τότε κάτι δεν πάει καλά.

Επειδή όμως στο στάδιο της παραλαβής σημειώνονται και τα περισσότερα παράπονα, αλλά και οι περισσότερες παρασπονδίες, υπάρχουν λύσεις ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε πληρώσει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πράγματι προμηθευτήκαμε. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε ογκομετρήσει τη δεξαμενή ώστε να γνωρίζουμε πόσα λίτρα χωράει σε κάθε κυβικό εκατοστό. Αυτό το βρίσκουμε πολλαπλασιάζοντας το μήκος επί το πλάτος.

Οταν έρθει το βυτιοφόρο, να πάρουμε το δελτίο αποστολής και μαζί με τον οδηγό του βυτίου να μετρήσουμε το ύψος του πετρελαίου και να το σημειώσουμε στην ειδική θέση που έχει το τιμολόγιο για να μην υπάρχουν διχογνωμίες. Οταν τελειώσει η παροχή του πετρελαίου από το βυτίο στη δεξαμενή να περιμένουμε πέντε λεπτά τουλάχιστον για να «ηρεμήσει» το πετρέλαιο μέσα στη δεξαμενή. Μετά να ξαναμετρήσουμε το ύψος του πετρελαίου και να το σημειώσουμε στην αντίστοιχη θέση, προκειμένου να βρούμε την ποσότητα που διοχετεύτηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 15 του μήνα ξεκινάει η διάθεση(2009-10-10 00:00:00.0)
Οδηγίες για σωστή παραλαβή(2004-10-05 00:00:00.0)
Πάλι αυξήσεις(2001-02-08 00:00:00.0)
Συμβουλές για το πετρέλαιο θέρμανσης(2000-09-16 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι βενζίνες, μειώνονται τα πετρέλαια(1999-02-11 00:00:00.0)
Από σήμερα στην αγορά με μειωμένο φόρο(1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ