Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θησαυρός» χάλκινων εργαλείων

Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το Νοέμβρη ερεύνησε το θαλάσσιο χώρο της Γλυφάδας - Μέσης, Ν. Ροδόπης, μετά από υπόδειξη του κατοίκου Κοσμίου Κομοτηνής, Αθανασίου Λύκου, ο οποίος εντόπισε ένα σύνολο χάλκινων εργαλείων, ανέλκυσε δύο και τα παρέδωσε στο Μουσείο Κομοτηνής.

Στη θέση της υπόδειξης, σε βάθος 3,5 μ., σε απόσταση 450 μ. από την ακτή, ανακαλύφθηκε μεγάλη συγκέντρωση χάλκινων εργαλείων. Ο κύριος όγκος ήταν συσσωματώματα σκουριάς χάλκινων εργαλείων, σε έκταση περίπου 10 τ.μ. Περιφερειακά συλλέχτηκαν, επίσης, χάλκινα εργαλεία.

Η πρώτη ανάλυση των εργαλείων τα χρονολογεί στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Πρόκειται για εργαλεία κρούσης. Τα περισσότερα είναι τύπος του αμφίστομου πέλεκυ, με δύο, διαφορετικού μεγέθους, επιφάνειες κρούσης. Αυτός ο πέλεκυς απαντάται σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Λιγότεροι ήταν οι σφυροπελέκεις, οι μονόστομοι πελέκεις και αποσπασματικά σωζόμενα εργαλεία, άγνωστου είδους.

Η θέση τεκμηριώθηκε φωτογραφικά, ανελκύστηκαν όλα τα επιφανειακά ευρήματα και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Κάτω από τα εργαλεία, βρέθηκαν δύο βάσεις πρωτοελλαδικών αγγείων. Ισως τα εργαλεία να ήταν τοποθετημένα μέσα σε αγγεία.

Καταμετρήθηκαν 110 χάλκινα εργαλεία, ενώ άγνωστος αριθμός τους παραμένει μέσα στα συσσώματα που ανελκύστηκαν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό εργαλείων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Ελλάδα και τις όμορες Βαλκανικές χώρες και η μελέτη του θα «φωτίσει» την ιστορία της μεταλλουργίας της περιόδου αυτής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ότι δεν πρόκειται για ναυάγιο, ή υπολείμματα οικισμού. Πιθανόν, πρόκειται για απόκρυψη εργαλείων, σε αυτήν τη θέση, που στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ήταν παραλία. Παρόμοιες αποκρύψεις θησαυρών της ίδιας περιόδου έχουν επισημανθεί στο Βόρειο Αιγαίο (Πετράλωνα Χαλκιδικής, Πολιόχνη Λήμνου, Τροία), Κεντρικό Αιγαίο (Σύρος, Κύθνος) και στην ηπειρωτική Ελλάδα (Θήβα, Εύτρηση Βοιωτίας) κ.α.

Ο θησαυρός αυτός θα βοηθήσει και στην κατανόηση των γεωλογικών μεταβολών που συντελέστηκαν στην περιοχή της Γλυφάδας - Μέσης, τα τελευταία 4.500 χρόνια (ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση του εδάφους, προσχώσεις κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ