Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αποκαλύψεις για υποκλοπές από Αμερικανούς

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βολιβίας κατήγγειλε χτες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), οι δραστηριότητες της οποίας ανεστάλησαν επ' αόριστο στις αρχές Νοέμβρη, υπέκλεπτε συστηματικά τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της κυβέρνησης και άλλων αξιωματούχων από ένα γραφείο που είχε στήσει σε περιοχή «στην τροπική ζώνη».

«Οι αποκαλύψεις αυτές συνθέτουν ένα σαφές σκηνικό, που δηλώνει ότι οι δραστηριότητες της DEA έχουν οριστικά τελειώσει στη Βολιβία», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Φελίπε Κάσαρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ύπατων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, του αντιπροέδρου, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, από ένα «γραφείο που είχε στηθεί στην τροπική ζώνη της Κοτσαμπάμπα» κατόπιν εντολών του πρώην Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ. Η αναστολή των δραστηριοτήτων της DEA ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Μοράλες, μετά την απέλαση του Γκόλντμπεργκ και την αποκάλυψη για την υποκίνηση της «εξέγερσης» σε πέντε από τους εννέα νομούς της Βολιβίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι.

Επίσης, η κυβέρνηση της Βολιβίας παρουσίασε χτες τα στοιχεία για την ποινική δίωξη που ασκεί εναντίον του ηγέτη της «Κοινωνίας των Πολιτών της Σάντα Κρους», Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, όσον αφορά στην άμεση ανάμειξή του και τη συμμετοχή του στην ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου Yacuiba-Rio Grande, στην Ταρίχα, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η δίωξη εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, Ισαμπελίνο Γκόμες, περιλαμβάνει κατηγορίες για συνωμοσία και δολιοφθορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ