Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εκβιάζουν με απολύσεις για νέα μέτρα

Ενθαρρημένοι από το αντεργατικό «κρεσέντο» στο οποίο πρωτοστατεί και η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ενδυναμώνουν τους εκβιασμούς τους για νέες ενισχύσεις ή απολύσεις, όπου το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ο «νέος γύρος» πραγματοποιήθηκε χτες σε συνέδριο για τον τουρισμό από την «Real Travel Media Group». Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) Γερ. Φωκάς, σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, είπε ότι είναι αναπόφευκτες οι απολύσεις και ότι είναι ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την απασχόληση, την επικοινωνία και τη διατήρηση των τουριστικών πτήσεων, πέρα από αυτά που πρόσφατα πήρε η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να υλοποιήσει, παρέχοντας άμεσα και έμμεσα πάνω από 250 εκατ. ευρώ στους ξενοδόχους. Ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Κ. Δρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που δε θα ανοίξουν εγκαίρως για την τουριστική περίοδο, αλλά έκανε λόγο για 50.000 απολύσεις εάν η πτώση της κίνησης φτάσει το 20%.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για «στήριξη των επενδυτών» από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έρευνα της «GBR Consulting», κυριαρχούν δύο σενάρια: Στο πρώτο μια πτώση 10% της κίνησης, με μείωση τζίρου για τα ξενοδοχεία κατά 835 εκατ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ απώλειες για το Δημόσιο. Στο δεύτερο, πτώση 15%, μείωση τζίρου 1,2 δισ. ευρώ και απώλειες για το Δημόσιο 10 δισ. ευρώ. Εκτιμήθηκαν 14.000- 20.000 απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ