Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Στο «κόκκινο» λόγω ελλείψεων προσωπικού

Την τελευταία στιγμή διασφαλίστηκε η επαναπρόσληψη επικουρικών γιατρών για να μην εξαιρεθεί το νοσοκομείο από τις εφημερίες

Το Νοσοκομείο Πατησίων δέχεται μεγάλο βάρος περιστατικών παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό
Το Νοσοκομείο Πατησίων δέχεται μεγάλο βάρος περιστατικών παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Νοσοκομείο Πατησίων, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες μιας λαϊκής συνοικίας, την ώρα που έχει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Η παθολογική κλινική, δυναμικότητας 38 κλινών, έχει μείνει με έναν ειδικευμένο γιατρό, ενώ η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με τρεις ειδικευμένους και 2 ειδικευόμενους γιατρούς.

Η κατάσταση αυτή, ανάγκασε το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρη Μαντζουράτο να ζητήσει εγγράφως (23/3/2009) από τη Διοίκηση την εξαίρεση του νοσοκομείου από το σύστημα εφημεριών, τουλάχιστον έως ότου στελεχωθεί το τμήμα. Τονίζει ότι υπάρχει «απόλυτη αδυναμία κάλυψης του νοσοκομείου με εφημερεύοντες» και ότι η συνέχιση της λειτουργίας του παθολογικού τομέα με αυτές τις συνθήκες «όχι απλά είναι επικίνδυνη, αλλά άπτεται του κοινού ποινικού δικαίου».

Οπως υπογράμμισαν στο «Ρ» ο Δ. Μαντζουράτος και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μαρία Ιωάννου, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι χρόνιο, αφού ο ξεπερασμένος οργανισμός, υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών. Οξύνθηκε όταν το νοσοκομείο εντάχθηκε στη γενική εφημερία και ενώ κάθε χρόνο αποχωρούν 20 με 30 εργαζόμενοι. «Το υπουργείο Υγείας "καλύπτει" τα κενά με μπαλώματα, με επικουρικούς, που καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», επισήμαναν. Το πρόβλημα, έφτασε στο αποκορύφωμά του, αυτές τις μέρες, όταν έληξαν οι συμβάσεις και αυτών των επικουρικών γιατρών. «Ολες οι κλινικές έχουν μεγάλη έλλειψη. Στην παθολογική κλινική υπάρχουν έξι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, υπηρετούν μόλις δυο και η μια γιατρός είναι σε αναρρωτική άδεια. Το περασμένο Σάββατο έληξαν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και το νοσοκομείο έπρεπε να εφημερεύει με έναν παθολόγο! Το πρόβλημα δε λύνεται με επικουρικούς γιατρούς που λήγουν οι συμβάσεις τους σε έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία», επισημαίνει ο Δ. Μαντζουράτος.

«Το προσωπικό είναι στο έσχατο όριο αντοχής, αφού υποχρεώνεται να λειτουργεί με έλλειψη 50% από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και με αύξηση 20% των προσερχομένων ασθενών», τονίζει το σωματείο εργαζομένων σε επιστολές που έστειλε στους δημάρχους των όμορων δήμων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο αξονικός τομογράφος δε λειτουργεί στις εφημερίες, λόγω έλλειψης τεχνολόγων. Τραυματίες που χρειάζονται αξονικό διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία και στη συνέχεια ξανά στο Νοσοκομείο Πατησίων!

Τα εκρηκτικά προβλήματα συζητήθηκαν σε έκτακτο ΔΣ του νοσοκομείου την περασμένη Τρίτη. Μετά τις πιέσεις και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος οι επικουρικοί γιατροί ήρθαν ξανά στο νοσοκομείο με διαδικασίες κατ' επείγοντος, όμως το πρόβλημα παραμένει αφού είναι αναγκαία η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ