Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λιμάνι των λαών και όχι των ιμπεριαλιστών

Δυναμική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ενάντια στον ελλιμενισμό της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι της πόλης

Motion Team

Την απαίτησή τους η Θεσσαλονίκη να γίνει «λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργάνωσε το Σάββατο η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Κατήγγειλαν το ρόλο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να παίξει η Θεσσαλονίκη, ως μόνιμο προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για τις εγκληματικές εξορμήσεις τους στα Βαλκάνια. Ρόλος που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας της δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή και στάθμευσε μέχρι και χθες για να «ξεκουραστούν» οι «ράμπο» που την επανδρώνουν.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Αγγελος Τζέκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας στις δράσεις του ανά τον κόσμο. Στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για το βρώμικο πόλεμο σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την περήφανη και ανυπότακτη αντίσταση που εξέφρασε πολύμορφα ο λαός της Θεσσαλονίκης από τότε, αλλά και κάθε φορά που οι φονιάδες του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν την περιοχή. «Στην περίοδο αυτή της κρίσης, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία η πάλη για την αναγνώριση του δικαιώματος, κάθε λαός να μπορεί να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Το ΚΚΕ παλεύει για να ορθώσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα απειθαρχίας και ανυπακοής στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων"», σημείωσε. Και κάλεσε το λαό να δυναμώσει το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με αίτημα να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το αμερικάνικο προξενείο και κατέληξε έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού, που μετατράπηκε σε σιδερόφρακτο φρούριο, για να προστατέψει του ΝΑΤΟδολοφόνους. Κοντέινερ είχαν τοποθετηθεί πίσω από τις πύλες και οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί σε διάφορα σημεία έτοιμες για δράση.

Εκεί έξω από την κεντρική πύλη οι κομμουνιστές πυρπόλησαν μια σημαία με το σύμβολο του ΝΑΤΟ και έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στους τοίχους και στο οδόστρωμα. Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Μιλώντας για τη διαχρονική συνεπή αντιιμπεριαλιστική στάση των κομμουνιστών, ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Δέκα χρόνια πριν, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δολοφονούνταν εν ψυχρώ και από απόσταση από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση του ΚΚΕ αντιστάθηκε, έδωσε δυναμική απάντηση και στάθηκε αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων της ΕΕ, αποκάλυψε το ρόλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψαν την περιοχή μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και επίσης ανέδειξαν την υποκρισία και διπροσωπία του ΣΥΝ, ο οποίος ουσιαστικά νομιμοποίησε τον άδικο επεκτατικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα.

Δέκα χρόνια μετά, σήμερα που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 60 χρόνια της λυκοσυμμαχίας του, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας δυναμώνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό μας αγώνα, διεκδικώντας να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και μαζί οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ