Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
3ης Σεπτεμβρίου αρ. 91

Δυο φίλοι ποιητές, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Κωστής Νικολάκης, συγκέντρωσαν τις αγαπημένες φωνές που τους συντρόφευαν - από το 1972 και για δεκαετίες - στο ιστορικό βιβλιοπωλείο της 3ης Σεπτεμβρίου 91, όπου κάθε βράδυ πραγματοποιούνταν ποιητικές σκυταλοδρομίες. Ετσι, λοιπόν, κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εκάτη Τα Ποιήματα που Αγαπήσαμε. Οι επιλογές των δύο φίλων αφορούν «τα μικρά και ταπεινά ποιήματα που μπορεί να μην ήταν μεγαλειώδη, άναβαν όμως μια σπίθα μέσα μας και έφερναν ένα κάτι που μας συντροφεύει ακόμα και σήμερα. [...] Το βιβλίο δεν είναι ανθολογία, αλλά απλώς ένα κομμάτι από τον ποιητικό κήπο της καρδιάς μας».

Remember Elena από τον Τεό Σαλαπασίδη (1924 - 1983): «Περιμένω να μου φέρουν τις πεντακόσιες δραχμές / αυτός που χρωστά προσποιείται τον φυματικό / άλλοι λόγω θέσεως προσποιούνται τους δυνατούς / η λύση διαφαίνεται / η εκφώνηση ξεχάστηκε / ακούμε δίσκους προκλασικής μουσικής / ζητάμε δανεικά / αν όχι / ξεγελάμε τα κορίτσια στο Λιτόχωρο και παίρνουμε λίρες / εγώ επιμένω στην πρώτη επαφή / έστω και χωρίς χρήματα επιμένω. Εδώ / δεν μπορούν να σερβίρουν ούτ' ένα θάνατο σωστό / κάπου ο δίσκος θα κτυπήσει / και θα χυθούν κάτω στο παρκέ λίγα δάκρυα / Από μικρός ξεφώνιζα πως οι υπηρέτριες πρέπει να περνούν / από ειδικές σχολές αναρχικών / οι επαναστάτες από σχολές ορθοφωνίας / Κανείς δεν θυμάται σήμερα τους Δεκεμβριστές / την ομίχλη του Πετροπαβλόφσκ / τα χείλη της θείας Γκρέτα / Ανοίγω βιομηχανία αεριούχων αναψυκτικών / τίτλος: ο Λαϊκός Επίτροπος / Λαέ: πίνε λεμονάδες, οι Δικηγόροι εσίγησαν / Λαέ: στις δύσκολες στιγμές πίνε πορτοκαλάδες! / Η βίβλος διαβάστηκε - του καλού Σαμαρείτη δώσατε διαβατήριο προς Μόσχαν / οι πουτάνες ακούν Μπελαφόντε / όποιος δεν έχει σαράντα φράγκα δεν ακούει Μπελαφόντε / οι μετοχές του Μπελαφόντε ανεβαίνουν / ο Μπελαφόντε ανεκαλύφθη / στο Κρεμλίνο πανικός -η Ουάσιγκτον ολοφύρεται- / οι μετοχές του Μπελαφόντε στο απώγειο! / Εδώ είστε και δω είμαι / τον Μπελαφόντε θα τον χρησιμοποιήσουν ή θα τον κάψουν / - σε περίπτωση που τον χρησιμοποιήσουν θα τον κάψουν αργότερα - / τώρα ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες στον γιο του γιατρού που σπουδάζει ιατρική / στον γιο του λεμβούχου που εξηνθρωπίσθη / ανοίξτε τις πόρτες στους τζόκεϊ στους σοσιαλιστές στους παλαιοημερολογίτες στους πυροβάτες / σ' εκείνον που δήθεν υπεσχέθη να γίνει διαρρήκτης και τώρα υπάλληλος / μετράει χρήματα σεμνός σε κάποια τράπεζα / ξοδεύοντας το μισθό του σε πράκτορες που παρακολουθούν τη γυναίκα του / κλείστε τις πόρτες - τα χέρια τους ιδρώνουν - ανάψτε τα εντομοκτόνα βεγγαλικά / η γιορτή πλησιάζει στο τέρμα της / χωρίς την Κατίνα. Χωρίς την Ελένη. / (Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει επειδή δεν την παίζουν οι λευκές φιλενάδες της) / Η μικρή Ελένη / τώρα κάθεται και κλαίει / που δεν την παίζουν / ούτε οι μαύρες στο Χάρλεμ».

Ηταν γυναίκα, ήταν όνειρο από τον Γιώργο Σαραντάρη (1908 - 1941): «Ηταν γυναίκα, ήταν όνειρο, ήτανε και τα δυο / ο ύπνος μ' εμπόδιζε να τη δω στα μάτια / αλλά της φιλούσα το στόμα την κράταγα / σα να ήταν άνεμος και να ήταν σάρκα / μου 'λέγε πως μ' αγαπούσε, αλλά δεν το άκουγα καθαρά / μου 'λέγε πως πονούσε να μη ζει μαζί μου / ήταν ωχρή και κάποτε έτρεμα για το χρώμα της / κάποτε απορούσα νιώθοντας την υγεία της σα δική μου υγεία / όταν χωρίζαμε ήτανε πάντοτε νύχτα / τ' αηδόνια σκέπαζαν το περπάτημά της / έφευγε και ξεχνούσα πάντοτε τον τρόπο της φυγής της / η καινούργια μέρα άναβε μέσα μου προτού ξημερώσει / ήταν ήλιος ήταν πρωί όταν τραγουδούσα / όταν μόνος μου έσκαβα ένα δικό μου χώμα / και δεν τη σκεφτόμουνα πια εκείνη».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ