Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Προτείνει φόρο για μεροκάματα 19 ευρώ!

Πρωτοφανής πρόκληση από τη διοίκηση της πλέον κερδοφόρας τράπεζας

Τη διαμόρφωση κλίματος για την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων επιχειρεί να διαμορφώσει η Εθνική Τράπεζα, μέσω ειδικής μελέτης με θέμα «φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: εκτιμώντας τα περιθώρια άντλησης επιπρόσθετων εσόδων». Μια έκθεση που έρχεται να παίξει το ρόλο του «λαγού» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία των εργαζομένων.

Ευθύς εξαρχής, διαγράφουν μονοκονδυλιά κάθε σκέψη για αύξηση της φορολογίας πάνω στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να εστιάσουν στις «δυνατότητες» που οι ίδιοι βλέπουν από άλλες πηγές, τις οποίες και προσδιορίζουν κυρίως στην πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών και της φοροδιαφυγής. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι με την εν λόγω μελέτη δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα, στην οποία και προσφέρουν την «επιστημοσύνη» τους. Στα πρόσθετα μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής βάζουν ακόμη την τυπική καρατόμηση στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς συνταξιούχους (από 12.000 ευρώ σήμερα) στα επίπεδα των άλλων κρατών της ευρωζώνης όπου κατά μέσο όρο διαμορφώνεται μόλις στα 6.700 ευρώ. Είναι η κατεύθυνση στην οποία ήδη κινείται και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι το επόμενο βήμα μετά τη διαμόρφωση ενός αφορολόγητου ορίου - λάστιχο με βάση τις αποδείξεις λιανικής που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι το συνολικό περιθώριο αύξησης των εσόδων φτάνει στα 9 δισ. ευρώ το χρόνο ή 3,8% του ΑΕΠ και ότι τα δηλωθέντα προσωπικά εισοδήματα εκτός μισθωτής εργασίας υπολείπονται κατά 50 δισ. ευρώ. Είναι φανερό, δηλαδή, στο πού εστιάζουν. Επισημαίνουν ακόμη το μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων που φτάνει στο 35% της συνολικής απασχόλησης (έναντι 15% στην ευρωζώνη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ