Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΓΑ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μικρότερες αποζημιώσεις, επιπλέον φορολογική επιβάρυνση και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη! Στο τρίπτυχο αυτό κινούνται οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που παρείχε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί.

Κατηγορηματικά αντίθετη, δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου στο κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας πως «ούτε δίκαιο, ούτε ανταποδοτικό είναι, ούτε ποσοστιαία εγγυάται στον αγρότη και το κυριότερο ούτε κοινωνικό χαρακτήρα έχει», αντίθετα «δείχνει να χαρατσώνει με φορομπηχτικό μηχανισμό αφήνοντας ακάλυπτο τον αγρότη». Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς διεκδικούμε αποκλειστική δημόσια ασφάλιση, φυτικής - ζωικής παραγωγής και κεφαλαίου και 100% αποζημίωση». Αναφερόμενη στο κυβερνητικό σχέδιο για το «Σύστημα Προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», όπως ονομάζεται το υπό κατάθεση νομοθέτημα, η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε επιγραμματικά:

  • «Αυξάνει την ασφαλιστική εισφορά» και «επιβάλλει μια πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, αυτόν τον συντελεστή του 2%».
  • Ορίζει ότι «αν δεν επαρκούν οι πόροι του ΕΛΓΑ, γιατί πρέπει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τότε θα μειώνεται η αποζημίωση από καταστροφές».
  • Ο αγρότης «σπρώχνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και μάλιστα επιδοτείται το ασφάλιστρο στις επιχειρήσεις».
  • Ο ΕΛΓΑ «οδηγείται στη χρεοκοπία και από πλευράς κρατικής στήριξης γιατί του την αφαιρείτε και από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και από πλευράς ασφαλιστικής αποζημίωσης».

Η Δ. Μανωλάκου για το θέμα του ορισμού του «ετεροεπαγγελματία» τόνισε πως «είναι άδικος. Δηλαδή ο μικρομεσαίος, ο φτωχός αγρότης που έχει εισόδημα από μεροκάματο στην οικοδομή ή στον τουρισμό γιατί δεν του φτάνει το αγροτικό εισόδημα θα το φορολογείτε επιπλέον. Δηλαδή τον κάνετε φτωχότερο. Δεν φτάνει που πληρώνει για τον ΟΣΔΕ, δεν φτάνει που δεν του επιστρέφετε τον ΦΠΑ, θέλετε να τον εξοντώσετε».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, υποστήριξε ότι «οι στοχευμένες πολιτικές για την απώλεια εισοδήματος είναι οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις. Λέμε λοιπόν ότι η κάλυψη απώλειας εισοδήματος είναι μια ανάγκη η οποία βγαίνει από τη διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Διαχώρισε το ρόλο του ΕΛΓΑ από το κράτος αναφέροντας πως «το κράτος οφείλει να κάνει εισοδηματική πολιτική και ο ΕΛΓΑ οφείλει να κάνει πολιτική ασφάλισης της παραγωγής». Τέλος, αποσαφήνισε το υπέρ ποιων γίνονται οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ σημειώνοντας πως «υπάρχουν παραγωγοί, νέες επιχειρήσεις οι οποίοι δε θέλουν να έχουν τον καθημερινό βραχνά εάν θα φτάσει ή όχι η αποζημίωση, αλλά θέλουν ως καλοί επιχειρηματίες και παραγωγοί να ασφαλιστούν για αυξημένη προστασία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ