Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στις 17 Μάρτη βγαίνουν στους δρόμους

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, την Πέμπτη 17 Μάρτη, θα διαδηλώσουν ενάντια στην Παιδεία της «αγοράς», που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Χημείου, στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στο Αγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα. Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές θα ενωθούν σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα δηλώσουν την κάθετη αντίθεσή τους στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ», που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νέου νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον οποίο τα ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται από το κράτος με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας». Στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ» τα προγράμματα σπουδών μετατρέπονται σε «μενού» μαθημάτων, χωρίς επιστημονική συνοχή, απαξιώνοντας τη γνώση που παρέχεται, ενώ οι φοιτητές και οι σπουδαστές μετατρέπονται σε πελάτες, που θα πληρώνουν τη σίτιση και στέγαση. Παράλληλα μπαίνουν νέοι ταξικοί φραγμοί, αφού με την εισαγωγή σε Σχολή και μετά (στο δεύτερο έτος) σε Τμήμα, θα προκύψει ένας νέος κύκλος φροντιστηρίων και φραγμών.

Οι μαθητές θα διαδηλώσουν ενάντια στο σχολείο της «αγοράς», με αιχμή το ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων που προωθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων δε γίνονται για οικονομικούς λόγους (όπως υποστηρίζουν αποπροσανατολιστικά διάφορες δυνάμεις). Οι συγχωνεύσεις είναι ενταγμένες στο σχολείο της «αγοράς», στο «καλλικρατικό» σχολείο. Η κυβέρνηση, με τα πολυδύναμα σχολεία που σχεδιάζει, θέλει να διαμορφώσει ένα νέο «σχολικό χάρτη», για να διαμορφώσει «αυτόνομα» σχολεία που θα λειτουργούν με κριτήρια «αγοράς», θα έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα, χορηγούς κλπ. Σε αυτά τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, οι μαθητές θα κατηγοριοποιούνται από νωρίς και το περιεχόμενο της μόρφωσης θα συνδιαμορφώνεται από τους χορηγούς, ενώ οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη «δωρεάν» Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ