Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΚΑ - ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
«Εκτοπίσεις» συνδικαλιστών!

Να αντιδράσουν αγωνιστικά στην εργοδοτική τρομοκρατία καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι καπιταλιστές - εργοδότες, προκειμένου να απαλλαγούν από κάθε ταξική αντίδραση στην αντεργατική επίθεση, αποτελεί η βιομηχανία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτηλιναίου, στο Βόλο. Η εν λόγω εργοδοσία αντέδρασε, εξαρχής, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πυρήνας, μια εστία ταξικής αντίστασης, μέσα στο εργοστάσιο, να στηθεί ένα μετερίζι ταξικής πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κι όταν αυτή η προσπάθεια πέτυχε με τη συγκρότηση συνδικαλιστικού σχήματος που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ και, τον Οκτώβρη του 2009, κατάφερε να πάρει δυο έδρες στο 7μελές ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, οι εργοδότες ξεκίνησαν έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος των στελεχών και μελών του ταξικού συνδυασμού.

Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, το Φλεβάρη και τον Ιούλη του 2010, προχώρησαν στην απόλυση 4 συνδικαλιστών, τους οποίους, όμως, αναγκάστηκαν να επαναπροσλάβουν, κάτω από την πίεση ενός πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης υπέρ των απολυμένων κι ενώ είχαν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Βλέποντας πως η τακτική των απολύσεων δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε και περίμενε, η εργοδοσία προχώρησε στο μέτρο της «εκτόπισης» των 4 επαναπροσληφθέντων! Συγκεκριμένα, τους απομάκρυνε από το χώρο παραγωγής, αρνούμενη να τους αναθέσει έργο απασχόλησης και απαγόρευσε κάθε επαφή και επικοινωνία τους με τους άλλους εργαζόμενους!

Εκτός των τεσσάρων προαναφερθέντων, σε «εκτόπιση» και «απομόνωση» βρίσκεται - και, μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2009 - ένας ακόμα συνδικαλιστής του ταξικού εργατικού κινήματος, ο Κώστας Στεργίου, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ, γγ του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, καθώς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Στον Κ. Στεργίου δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία πρόσβαση προς τους συναδέλφους του και, ταυτόχρονα, απαγορεύεται στο σύνολο των εργαζομένων να έχουν την όποια επαφή μαζί του, ενώ η εργοδοσία κάνει ό,τι μπορεί - χρησιμοποιώντας ψεύδη και εξακοντίζοντας συκοφαντίες - προκειμένου να τον απαξιώσει στα μάτια των συναδέλφων του. Σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκει συμπαραστάτες και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οπως λένε εργαζόμενοι της ΜΕΤΚΑ, οι 5 συνδικαλιστές βρίσκονται σε τόπο «εξορίας και σωφρονισμού»..!

Να σημειώσουμε ότι την ίδια τακτική σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις - π.χ., η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» των ΑΦΩΝ Σαράντη, στη Λάρισα - ενέργειες που είναι και παράνομες, καθώς παραβιάζουν, κατάφωρα, την εργατική νομοθεσία (ν. 1264/82), η οποία, σαφώς, ορίζει στο άρθρο 14 ότι «απαγορεύεται στους εργοδότες να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο Μετάλλου

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αναφέρεται στα καθέκαστα της ΜΕΤΚΑ, καταγγέλλοντας, ακόμα, ότι «το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η εργοδοσία, με εκβιαστικό και τρομοκρατικό τρόπο, υφαρπάζει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε κείμενο το οποίο αναφέρει ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού του Βόλου απέναντι στις αντεργατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΜΕΤΚΑ, που οργανώνει ο ΣΤΕΡΓΙΟΥ, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου, δυσφημεί την εικόνα της εταιρείας στους πελάτες και επενδυτές της, διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη με αποτέλεσμα να κλονίζεται η ομαλή παραγωγική ροή». Και συνεχίζει: «Το γκεμπελικό τους ψεύδος στο μεγαλείο του, οι σκοποί τους όμως προφανείς: Με τις υπογραφές των εργαζομένων να νομιμοποιηθούν οι παράνομες ενέργειες της εταιρείας, να απομακρυνθεί ο ΣΤΕΡΓΙΟΥ ως επικίνδυνος για τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων και έτσι να σταματήσει κάθε μορφή αντίστασης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην ανοιχτή συνέντευξη - σύσκεψη υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ, που οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο ΕΚΒ, καθώς και στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με θέμα τη συμπεριφορά της ΜΕΤΚΑ προς τον Κώστα Στεργίου και στους 4 επαναπροσληφθέντες, που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στη 1.00 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρατά κλειστά εργοστάσια και χρωστά δεδουλευμένα(2012-11-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση της πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών(2012-03-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις(2011-05-18 00:00:00.0)
Επίθεση εργοδοτικού σωματείου σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ(2011-03-22 00:00:00.0)
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή(2001-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ