Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Αιγαίο και κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα

Τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχειρείται συχνά να κρυφτούν, το ίδιο κι οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ακολουθούν τη συνήθη αστική πολιτική. Τοποθετούνται ως πιθανά σενάρια στα συρτάρια του ΥΠΕΞ για να υλοποιηθούν σε συγκυρίες που θα θεωρηθούν κατάλληλες. Στην ουσία τους παραμένουν ως προβλήματα μείζονος σημασίας είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, είτε σε υπόγειες διαδρομές. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) παραμένει ως ένα ιδιαίτερης σημασίας εθνικό πρόβλημα. Η ιδιαιτερότητά τους συνίσταται εκτός των άλλων στην εμπλοκή τουs με περιφερειακά προβλήματα και ανταγωνισμούς ισχυρών δυνάμεων του ευρωατλαντισμού.

Η ελληνική αστική τάξη ακολουθεί διά των πολιτικών της εκπροσώπων τη συνήθη τακτική σιωπηρής προσαρμογής. Ομιλεί μόνο όταν πρόκειται να δικαιολογηθεί στις κριτικές κατηγορίες που της προσάπτονται. Ετσι καταφέρνει να βρίσκεται σ' ένα διαρκές αλισβερίσι με την τουρκική πλευρά χωρίς να ανακοινώνει το είδος των συζητήσεων. Στην ουσία τους πρόκειται, για διακανονισμό επί των «τουρκικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων στο Αιγαίο». Το ζήτημα των τουρκικών απαιτήσεων βρίσκεται σε μια χρονοβόρα διαδικασία πολλών ετών. Πίσω από τη φαινομενική τους στασιμότητα συντελείται μια μακρόσυρτη αθόρυβη ελληνική υποχωρητικότητα πολλαπλών σεναρίων που μεγαλώνει συνεχώς το φάσμα των τουρκικών απαιτήσεων.

Τελευταία έγιναν συζητήσεις και σενάρια οικονομικών συμπράξεων Ελλάδας - Τουρκίας στον ελληνικό θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Αυτά έρχονται ως συμπλήρωμα των ελληνο-τουρκικών στρατιωτικών σχέσεων στο «συμμαχικό πλαίσιο» του ΝΑΤΟ κι ως η οικονομική «συμμαχία» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά το ότι παραμένουν εκτός δημοσιότητας στο ακριβές περιεχόμενό τους, ωστόσο διαφαίνεται πρόθεση ολοκλήρωσης του κύκλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα παίζονται στη βάση της ελληνικής αποδοχής κι υποχωρητικότητας χωρίς να αποκλείονται ακόμη και παραχωρήσεις. Ολα στο όνομα της εξυπηρέτησης των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που βλέπει πεδίο νέων κερδών.

Στο σημείο αυτό ας κατανοηθεί για πολλοστή φορά ότι η ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο δε θα πάρει τη μορφή διαχωριστικών τειχών στη θάλασσα ούτε θα αλλάξουν το τυπικό δεδομένο της ελληνικότητας του Αιγαίου. Τα νησιά θα είναι τύποις ελληνικά. Το ίδιο κι η ελληνική επικράτεια. Αυτή φαίνεται να είναι η πλέον κατάλληλη μορφή εισδοχής της Τουρκίας στο Αιγαίο που μαζί με τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης εξυπηρετεί τα αμερικανικά κυρίως συμφέροντα με «ουρά» τους τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Είναι τρόπος να αποφευχθούν αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Το φινάλε ενός τέτοιου σεναρίου είναι η ανοιχτή εκχώρηση έως ολική απώλεια των αποκλειστικών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με συνεταιριστική εισδοχή της Τουρκίας και καθιέρωση ανοιχτής αμερικανοΝΑΤΟικής επικυριαρχίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να μη δείξει κανέναν εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή(2019-06-25 00:00:00.0)
Η βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια δημιουργεί επικίνδυνα «τετελεσμένα»(2017-03-21 00:00:00.0)
Μαδρίτη και Ελσίνκι...(2006-06-11 00:00:00.0)
Ενα «καυτό» σύμπλεγμα(2005-09-04 00:00:00.0)
Η ελληνο-τουρκική κρίση...(2001-09-23 00:00:00.0)
Παραγωγή σεναρίων πολέμου(1996-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ