Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. Ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εχει αρχίσει η συζήτηση στις Κομματικές Οργανώσεις του σχεδίου της Ιστορίας του ΚΚΕ (1949 - 1968), που εισηγείται η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει το τελικό περιεχόμενο του Β΄ Τόμου Ιστορίας. Ο «Ριζοσπάστης», με σκοπό να βοηθήσει τη μελέτη, την καλύτερη κατανόηση του Δοκιμίου και τον προβληματισμό, ξεκινά τη δημοσίευση αρχειακού υλικού της περιόδου 1949 - 1968. Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα είναι η ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, που δημοσιοποιήθηκε με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 1949 (6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, εκδόσεις της ΚΕ, σελ. 67 - 88). Η εισήγηση στην ίδια Ολομέλεια, που έγινε από τον Βασίλη Μπαρτζιώτα εκ μέρους του ΠΓ, καθώς και η Απόφαση της 6ης Ολομέλειας θα δημοσιευτούν στην ΚΟΜΕΠ.

Η 6η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο Μπουρέλι της Αλβανίας λίγο καιρό μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ από το Γράμμο και το Βίτσι. Σε αυτήν την Ολομέλεια αποτυπώνεται η πρώτη προσπάθεια του Κόμματος να βγάλει συμπεράσματα από την ήττα στον ένοπλο ταξικό αγώνα 1946 - 1949.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε, επίσης στο Μπουρέλι, Συνδιάσκεψη των Κομματικών Οργανώσεων Βίτσι - Γράμμου (29 και 30 Σεπτέμβρη 1949, με συμμετοχή 325 αντιπροσώπων).

Πριν από τη Συνδιάσκεψη, ο Ν. Ζαχαριάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σοβιετική Ενωση, όπου συναντήθηκε με τον Στάλιν κοντά στη λίμνη Ρίτσα (περιοχή της Μαύρης Θάλασσας), στις 16 Σεπτέμβρη 1949. Από τη συνάντηση προέκυψε το ομώνυμο ντοκουμέντο «της λίμνης Ρίτσα», που αποτέλεσε τη βάση της Απόφασης που ψήφισε η 6η Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ