Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ»
Αρχισε τις διερευνητικές επαφές

Θα συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σειρά διερευνητικών επαφών είχε χτες η περιβόητη «Ομάδα Κρούσης» (task force) που συγκροτείται από αποσπασμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών, με στόχο την παροχή «τεχνικής» βοήθειας προς την Ελλάδα, για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ομάδα αυτή θα παράσχει «τεχνική» βοήθεια για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και την προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, τις απολύσεις προσωπικού σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.

Το ΕΣΠΑ, οι εξαγωγές, τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων της «ομάδας» με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη. Η προσφερόμενη «τεχνική βοήθεια» ως προς το ΕΣΠΑ εστιάζει στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, που έχουν από πίσω τους και μεγάλα συμφέροντα, καθώς και στην υλοποίηση έργων σε προγράμματα που παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης.

Στον τομέα των «μνημονιακών υποχρεώσεων» του υπουργείου, όπως επί λέξει αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, στόχος της «τεχνικής βοήθειας» είναι η υλοποίηση όλων των αντιδραστικών, σκληρών και άδικων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Εστιάζει στο σχέδιο δράσης «Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα», στην υπηρεσία μιας στάσης για τις εξαγωγές, στην ενίσχυση των μεγάλων αλυσίδων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στο «καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων». Πρόκειται για βασικούς άξονες μέσα από τους οποίους περνούν οι προκλητικές αξιώσεις της πλουτοκρατίας.

Η «Ομάδα Κρούσης» συναντήθηκε και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα, η «ομάδα» είναι επιφορτισμένη να συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου, τις οποίες θα υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ