Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΕΑΤΕΝ»
Σε θέση εφόρμησης τα συμφέροντα των ΑΠΕ

Ενίσχυση των ΑΠΕ και των δικτύων ζητά η Ενωση από τη ΡΑΕ

Δίκτυα και μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αξιώνουν οι επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τις θέσεις τους για την ανάπτυξη του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΑΤΕΝ) έστειλε σχετική επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η τελευταία, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις γενικές κατευθύνσεις της.

Η ΕΛΕΑΤΕΝ τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του 2020 απαιτεί η προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Συστήματος να καθορίζεται με βάση τους στόχους ΑΠΕ». Ζητά ακόμη να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα έργα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη του Συστήματος, να δοθεί προτεραιότητα στη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, νέες διεθνείς διασυνδέσεις ενταγμένες σε κοινοτικές ενισχύσεις, νέες τεχνολογίες στο δίκτυο διανομής.

Τα υδροηλεκτρικά έργα τα προσεγγίζει από την πλευρά της «αποθήκευσης» ενέργειας, που ουσιαστικά σημαίνει περιορισμό της χρήσης τους και υπαγωγή τους σε ρόλο εφεδρείας, ενώ επιζητά και περιορισμό στην ανάπτυξη συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Συστήνει «προσεκτική επιλογή του μείγματος συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες διείσδυσης ΑΠΕ», καθώς το συνολικό κόστος ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος δεν εξαρτάται μόνο από την ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και από την ενίσχυση των άλλων μορφών ηλεκτροπαραγωγής.

Οι θέσεις δεν πρωτοτυπούν, κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων μιας ασύλληπτης κερδοφορίας γύρω από τις ΑΠΕ, η οποία απαιτεί δίκτυα πληρωμένα από δημόσιους πόρους ή και από ιδιωτικούς, με διασφαλισμένη την ουσιαστική επιστροφή οποιασδήποτε δαπάνης στο πολλαπλάσιο. Το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο έχει ήδη αναπτύξει τα σχέδια μετατροπής της Ελλάδας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, σε ένα περιβάλλον διαρκούς αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ