Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρηματοδοτούν επιχειρηματίες, αντί άνεργους ηθοποιούς

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πιστό στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ανθρώπινου δυναμικού» με τίτλο: «Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση υψηλής εξειδίκευσης στις δραματουργικές σπουδές υποκριτικής τέχνης για ανέργους με τη χρήση εκπαιδευτικού κουπονιού».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η κατάπτυστη πρόσκληση που απευθύνεται σε επιχειρηματίες (φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο επιχειρηματία που έχει δραματικές σχολές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Ροδόπη) προωθεί 2.000.000 ευρώ-3.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, για σεμινάρια σε ανέργους και να τους εξειδικεύσει ως ηθοποιούς (!!!) δίνοντάς τους 5 ευρώ την ώρα και βγάζοντάς τους πάλι ανέργους στο θέατρο, το οποίο διαλύουν με την ίδια πολιτική. Μόνο κέρδος, το κέρδος του επιχειρηματία που θα κάνει την "μπάζα" του, από τα χρήματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ».

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας» - επισημαίνει η ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΗ - «ο οποίος, μετά την κατακραυγή, μίλησε για κάποιες τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία του εγχειρήματος και ότι θα βγει νέα εγκύκλιος. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το πολιτικό περιεχόμενο των τροποποιήσεων, που επίσης θα προωθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ σε επιχειρηματικά συμφέροντα και εις βάρος των ανέργων. Η ανεργία των ηθοποιών έχει ξεπεράσει τα όρια εδώ και χρόνια και αυτό σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε "έλλειψη εξειδίκευσης" (πόσο μάλλον "υψηλής"!) του υπάρχοντος πολυάριθμου υποκριτικού δυναμικού. Οφείλεται αντικειμενικά στο ότι η "ιδιωτική πρωτοβουλία", έχοντας μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος, λυμαίνεται και το χώρο της υποκριτικής τέχνης στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας το πεδίο του ανταγωνισμού της αποκλειστικά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η περιφέρεια δεν έχει θέατρα, δεν έχει δραματικές σχολές, δεν έχει κανάλια».

«Η εμπειρία από την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στο παρελθόν» - επισημαίνει η ανακοίνωση του ΣΕΗ - «το "στρίμωγμα" ανέργων νέων (και όχι ανέργων ηθοποιών) σε 30μελή τμήματα, μέσω του ΟΑΕΔ (όπως έχει ξαναγίνει) όπου παρακολούθησαν επί χρονικό διάστημα 2 μόλις εξαμήνων μαθήματα με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα του Α' έτους των δραματικών σχολών (οποία "υψηλή" εξειδίκευση!!!), ενώ το κίνητρό τους, συχνά, δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη να γίνουν καλλιτέχνες - ηθοποιοί, αλλά απλώς την είσπραξη του ωρομίσθιου της "εκπαιδευτικής" αυτής διαδικασίας, δείχνει ότι όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά και μεγάλωσε το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο των ηθοποιών και μάλιστα χωρίς καν τη στοιχειώδη 3ετή παιδεία.

Το ΣΕΗ απαιτεί τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τους ηθοποιούς, να διατεθούν: Για επιδόματα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και όχι μόνο στο 20%. Για ανώτατη δωρεάν εκπαίδευση για το σύνολο των καλλιτεχνικών αντικειμένων, άρα και της υποκριτικής τέχνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ