Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δέκα μέρες για αδειοδότηση καταλυμάτων!

Διαδικασίες «άρπα - κόλλα» για την αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων, σε μια φάση υπερπροσφοράς κλινών και ξενοδοχειακών «λουκέτων», προωθεί η κυβέρνηση με το «τρία σε ένα» νομοσχέδιο που πρόκειται να θέσει σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο «Τουρισμός υπαίθρου - τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων - λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων» έρχεται να ικανοποιήσει βασικές απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, που μπορεί λόγω ισχυρής οικονομικής βάσης να εκμεταλλευτεί την κρίση ως ευκαιρία. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, η ψήφιση του νομοσχεδίου προβλέπεται να γίνει μέσα στον ερχόμενο Γενάρη.

Σε σχέση με τα καταλύματα, σκοπός είναι τα δικαιολογητικά να μειωθούν κατά 40% και ο χρόνος κατά 60%. Ακόμη και με «προέγκριση» θα μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα κατάλυμα, μέσα σε... 10 μόλις μέρες. Εάν μέσα σε 50 μέρες από την προέγκριση δε γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα νοείται ότι έχει εγκριθεί η αδειοδότηση! Ο περιορισμός των δικαιολογητικών περνά και μέσα από το «τσουβάλιασμα» των αδειών για υγειονομικά θέματα, πισίνες κ.λπ. Για την υποστήριξη των νέων ρυθμίσεων θα συσταθεί στον ΕΟΤ ειδική υπηρεσία «μιας στάσης» και πολεοδομικό γραφείο. Πρόκειται για μια πολιτική που συνάδει και με τη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Προς την κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης των τουριστικών λιμένων κινούνται και οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που «νοικοκυρεύει» το τοπίο με αποσαφήνιση των κατηγοριών, ρυθμίσεις για τη λειτουργία τους, για τη διαχείριση των σκαφών που ελλιμενίζονται σε αυτούς. Θα δημιουργηθεί και μητρώο πληροφοριών, θα αποσαφηνιστούν οι συναρμοδιότητες των υπουργείων και θα ληφθούν μέτρα ελέγχου μη εγκεκριμένων χώρων.

Για τον τουρισμό υπαίθρου, οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν τον ορισμό του ως ειδικής τουριστικής δραστηριότητας με σκοπό την επαφή του τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Τέτοιες μορφές τουρισμού είναι καταρχήν ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός. Για τον τουρισμό υπαίθρου θα προβλεφτεί και ειδικό σήμα λειτουργίας. Πολλές από τις υφιστάμενες μονάδες θα σηματοδοτηθούν, παρότι ήδη λειτουργούν ως τέτοιες. Στα καταλύματα υπάρχει το ανώτερο όριο των 40 κλινών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγέθη που ζαλίζουν, κέρδη που σπάνε ρεκόρ(2023-07-08 00:00:00.0)
Εύσημα για την «καλή δουλειά» υπέρ των μεγαλοξενοδόχων(2020-01-16 00:00:00.0)
Πολεοδομία για τουριστικές επενδύσεις - εξπρές(2012-03-29 00:00:00.0)
Ερχεται fast track και για τις τουριστικές επενδύσεις(2011-03-26 00:00:00.0)
Νέες αξιώσεις μεγαλοξενοδόχων(2006-05-31 00:00:00.0)
μικρα μεγάλα(1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ