Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
φωτό

Πέθανε χτες στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο χωριό του Εκκάρα (Κάτω Αγόριανη) Δομοκού Φθιώτιδας, σε ηλικία 88 ετών, ο κομμουνιστής, μέλος του ΚΚΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ. Ο Κώστας Καπνιάς ήταν μέλος οικογένειας αγωνιστών που πολλά πρόσφεραν στον αγώνα και την πατρίδα μας. Ο πατέρας του, στέλεχος του ΕΑΜ, συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1944 από τους Γερμανούς στο χωριό του και, στη συνέχεια, εκτελείται μαζί με άλλους 20 αγωνιστές. Ο ίδιος και τα άλλα αδέρφια του, που πήραν όλα μέρος στην Αντίσταση, μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ, συλλαμβάνονται και κακοποιούνται επανειλημμένα από τους παρακρατικούς μετά την απελευθέρωση. Ο ίδιος βγαίνει στο βουνό με απόφαση της Οργάνωσης, τέλος του 1946. Μαχητής του ΔΣΕ στην περιοχή της Θεσσαλίας μέχρι το 1949, αιχμαλωτίζεται ύστερα από ενέδρα. Πέρασε από όλα τα κάτεργα που επιφύλασσε το αστικό κράτος στους αγωνιστές. Στο ίδιο διάστημα, οι 2 αδερφές του, Γεωργία και Αντωνία είναι στη φυλακή, καθώς και ο αδερφός του Αποστόλης που εκτελείται από τα στρατοδικεία. Ο μικρός του αδερφός, Σταύρος, που έχει βγει και αυτός στο βουνό, σκοτώνεται στη μάχη της Καΐτσας σε ηλικία 17 χρόνων.

Ο Κώστας Καπνιάς αποφυλακίζεται, το 1952, με τα μέτρα αποσυμφόρησης και παντρεύεται την αγωνίστρια της Εθνικής αντίστασης, Δήμητρα Βαλίδη. Απόκτησαν 3 παιδιά: Την Ευθυμία, τον Χρήστο και τη Μαργαρίτα. Παίρνει συνεχώς από τότε μέρος σε όλους τους αγώνες του λαού μας, ως μέλος της ΚΟΒ του χωριού του. Οι συγχωριανοί του τιμώντας τους αγώνες του τον ανέδειξαν Πρόεδρο της κοινότητας του χωριού τους στο διάστημα 1982 - 1986, ενώ για πολλά χρόνια ήταν κοινοτικός σύμβουλος. Υποδειγματικός σύζυγος, πατέρας και αγαπημένος παππούς.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ το ποσό των 400 ευρώ, τα παιδιά του Ευθυμία, Χάρης, Χρήστος, Νίκη, Μαργαρίτα, Γιώργος, και τα εγγόνια του, Σταύρος, Κώστας, Γιάννης, Δήμητρα και Απόλλωνας

Επίσης, στη μνήμη του, προσφέρουν:

Η οικογένεια της αδερφής του, Γεωργίας και Πασχάλη Σακκά και η ανιψιά του Ανυ Σακκά, 100 ευρώ.

Η οικογένεια της αδερφής του, Αντωνίας και Κώστα Σταυρίδη και της ανιψιάς του Στέλλας Φιλίππου, 200 ευρώ.

Ακόμα, τα παιδιά του κουνιάδου του, Λευτέρη Βαλίδη, Μιχάλης και Κατίνα, προσφέρουν 40 ευρώ, στη μνήμη του Κώστα Καπνιά και του πατέρα τους, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ.

Τα παιδιά του Γιάννη Χουρδάκη προσφέρουν 200 ευρώ, στη μνήμη του Κώστα Καπνιά και στη μνήμη του πατέρα τους, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ που συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατό του.

* Σύντροφοί του από τις ΚΟΒ του Δομοκού του ΚΚΕ, προσφέρουν 120 ευρώ, στη μνήμη του συντρόφου τους Κώστα Καπνιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ