Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πτοούνται

Φάσκει και αντιφάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρέπει να υπερασπιστεί τη φενάκη του ηθικού και φιλεύσπλαχνου καπιταλισμού. Οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν «κούμπωσαν» καλά με την πρότασή του για τραπεζικό πυλώνα υπό κρατικό έλεγχο, που θα λειτουργεί τάχα υπέρ του λαού και άμεμπτα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ. Για την ακρίβεια τον εξέθεσαν, αλλά δεν πτοούνται οι θιασώτες και απολογητές του καπιταλισμού. Ετσι, ο Γ. Μηλιός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αν και σε απολογητικό ύφος, δηλώνει: «Τα σκάνδαλα του παρελθόντος, τα οποία -επαναλαμβάνω- πρέπει να ελεγχθούν και να ξεκαθαριστούν, δε δικαιολογούν οποιαδήποτε άποψη που θα έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά σχήματα έξω από τις συστημικές τράπεζες».

Η πρόταση, βεβαίως, του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος θα έχουν και μέλλον. Συμπληρώνει ο Γ. Μηλιός: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια τράπεζα ειδικού σκοπού ή ένα σχήμα χρηματοδότησης που θα είναι έξω από τις τέσσερις βασικές συστημικές τράπεζες, ώστε να καλύπτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική ή με συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα»!

Βεβαίως, και αυτή η τράπεζα θα λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει. Αν αυτό συνδυαστεί και με τα «αναπτυξιακά προγράμματα», δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα και εδώ κέρδος, σημαίνει ότι ενυπάρχει ήδη το σπέρμα της διαφθοράς.

Γι' αυτό, όπου βεβαίως ο λαός ακούει «αναπτυξιακά προγράμματα» πρέπει να κουμπώνεται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα προγράμματα ενίσχυσής της σέρνουν μαζί τους όπως ο διάολος την ουρά του τη διαφθορά, που είναι συνυφασμένη με το κυνήγι του κέρδους ενός συστήματος που εδράζεται στη σκανδαλώδη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οποιος θέλει να υπηρετήσει τον καπιταλισμό, και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν υπηρετεί, αλλά υπόσχεται ότι θα τον συνετίσει και με τη δική του διαχείριση θα τον φρονιμέψει, θα τον εξωραΐσει, κοροϊδεύει το λαό. Ασε που συγκαλύπτει τη «νόμιμη» κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Με την κοινή λογική τα βάζει όμως και ο ισχυρισμός του Γ. Μηλιού ότι το κείμενο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας «ανοίγει το θέμα (...) ότι αυτές οι πολιτικές ήταν καταστροφικές, οδηγούσαν σε ανθρωπιστική κρίση, και με αυτήν την έννοια καταπατούσαν το ευρωπαϊκό κεκτημένο»! Μα, το κεκτημένο της ΕΕ συνίσταται στη στρατηγική του κεφαλαίου που αναλύεται σε κάθε κράτος - μέλος σε αναδιαρθρώσεις βάρβαρες για τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Στρατηγική που το Ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει φανατικά. Αρα κανένα θέμα δεν ανοίγει. Να κλείσει τα μάτια των λαών επιχειρεί, αποπροσανατολίζοντάς τους, μεταξύ των άλλων σκοπιμοτήτων που υπηρετεί η πρωτοβουλία αυτή.


Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ