Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στήριξη στην κυβέρνηση και προτροπές για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Πλήρη πολιτική στήριξη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στην Ελλάδα, έδωσε και χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δεύτερη μέρα επίσκεψής του στην Ελλάδα, στις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ο Γερμανός συναντήθηκε με μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Συναντήσεις πραγματοποίησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μετά τη συνάντησή του με τους Σαμαρά - Βενιζέλο, ο Σταϊνμάγερ μιλώντας σε δημοσιογράφους επιδόθηκε σε εμπόριο ελπίδας προς το λαό, ότι τάχα «ξεκινά μία ελαφρά βελτίωση της κατάστασης (...) υπάρχει μια μικρή ανάρρωση της κατάστασης».

Ο Γερμανός υπουργός έπλεξε το εγκώμιο των Σαμαρά και Βενιζέλου, παρέχοντας στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και οι δύο είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δρόμο, τον οποίο ξεκίνησαν από κοινού. Είναι ρεαλιστές, γνωρίζουν και οι δύο τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει αυτός ο δρόμος για τους ίδιους και για τα κόμματά τους, είναι ωστόσο και οι δύο πάντα πεπεισμένοι ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα δεν πρέπει να διακοπεί (...) Διαπιστώνω ότι είναι αποφασισμένη η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της να συνεχίσουν το δρόμο, όπως τον έχουν ξεκινήσει (...) είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει ο δρόμος αυτός, τουλάχιστον των μεταρρυθμίσεων, να ακολουθηθεί μέχρι τέλους».

Κι ενώ με τα παραπάνω ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός επιβεβαίωσε την ενιαία στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ταυτόχρονα, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στις ενδοαστικές αντιθέσεις και τις εύθραυστες εντός ΕΕ ισορροπίες. Σημείωσε ότι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ «είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι ακριβώς είναι η προεδρία μέσα στην οποία θα λάβουν χώρα και οι Ευρωεκλογές. Και που θα πρέπει να αποφασιστούν πάρα πολύ σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ξέρετε ότι υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση στα θεσμικά όργανα και στη συνέχεια συμβιβασμός. Αρα, λοιπόν, αυτός ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ σημαντικός, για να μπορέσουμε να έχουμε τα ενδεδειγμένα αποτελέσματα».

Μοτίβο χειραγώγησης ενόψει ευρωεκλογών

Ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος συνεχίζοντας τη γραμμή Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη για χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων στη λογική του ευρωμονόδρομου, κάλεσε τους «πολίτες να υπερψηφίσουν τα κόμματα που πιστεύουν στην περαιτέρω αναπτυξιακή και σωστή πορεία της Ευρώπης μέσα από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών που πιστεύουμε για να αποφύγουμε τυχόν συμπεριφορές και ψήφους, οι οποίες μπορεί να μας απογοητεύσουν».

Παραπέρα, χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι «έχει μια έντονη παρουσία στις βαλκανικές χώρες, με επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο, που την κατατάσσει μεταξύ των τριών χωρών που επενδύουν σε αυτές τις χώρες, αναφέρομαι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και την Αλβανία. Επίσης, η Ελλάδα της κρίσης φιλοξενεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι με τα εμβάσματά τους, συνθέτουν το 75% του προϋπολογισμού της Αλβανίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ