Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμότητα για «κάθε ενδεχόμενο»

«Δεν πρέπει να δεσμεύσουμε από τώρα τη σκέψη μας», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα ολοκληρώνοντας την ομιλία της, «πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν οι τάσεις, πώς συγκεκριμένα θα εξελιχθούν τα πράγματα, πώς θα εκδηλώνονται οι τάσεις στον περίγυρο, τι ανακατατάξεις θα συμβαίνουν διεθνώς. Πρέπει να έχουμε ετοιμότητα να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, όπως και ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τα ζιγκ-ζαγκ του κινήματος.

Οχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείσουμε, αλλά πολύ σοβαρά να σκεφτούμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, το λαϊκό κίνημα να φθάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο πρωτοποριακής δράσης, ώστε να προκύψει μια μεγάλη νίκη, δηλαδή ο λαός να κατακτήσει το σύνολο της εξουσίας, να γίνει πραγματικότητα η λαϊκή εξουσία.

Μπορεί όμως μια άνοδος του κινήματος να μην αποκρυσταλλωθεί σε μια ριζική αλλαγή, αλλά να οδηγήσει σε μια μερική νίκη με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που στηρίζεται στις δυνάμεις του Μετώπου, ενώ οι μοχλοί της εξουσίας βρίσκονται στα χέρια της κυρίαρχης τάξης.

Και σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει λαϊκή ετοιμότητα, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να τα βγάλει πέρα, αφού θα δεχτεί ολομέτωπη επίθεση για να υποκύψει και τελικά να ανατραπεί.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη του λαού, στον πρωτοπόρο ανατρεπτικό και δημιουργικό ρόλο της εργατικής τάξης. Η λύση δε θα έρθει μόνο και μόνο γιατί το ΚΚΕ θέλει, αλλά γιατί η ίδια η εργατική τάξη, ο λαός θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο άλμα.

Η πείρα δείχνει ότι στον τόπο μας έγιναν βήματα προς τα εμπρός, κτίστηκαν συμμαχίες, όταν το ΚΚΕ σημείωνε ανοδική πορεία, κατακτούσε θέσεις και δύναμη στο εργατικό, στο γενικότερο λαϊκό κίνημα, στην πολιτική ζωή.

Είναι πασίγνωστο ότι η επιρροή του Κόμματος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται στις εκλογικές μάχες.

Καλούμε, λοιπόν, τους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους εργάτες και τις εργάτριες, τη νέα γενιά, να έρθουν πιο κοντά στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ, να τους δώσουν δύναμη, σε όλα τα πεδία του αγώνα.

Κατανοούμε τα διλήμματα, κάτω από το βάρος της σκληρής, γεμάτη αγωνίες και δυσκολίες προσωπικής, οικογενειακής ζωής, την αβεβαιότητα του αύριο.

Μη διστάζετε, ελάτε πιο κοντά, να δουλέψουμε μαζί, με το σπαθί σας να πάρετε τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εχει μεγάλη σημασία για σας, για το λαό, το ΚΚΕ, το κόμμα που άντεξε θύελλες, να γίνει πιο δυνατό, ποσοτικά και ποιοτικά.

Αυτό θα είναι καλό για τον τόπο και όχι μόνο για μας τους κομμουνιστές. Ο κομμουνιστικός αγώνας δίνει δύναμη στην αντιμετώπιση και των καθημερινών προσωπικών προβλημάτων, δίνει νόημα στη θυσία, δίνει αυτοπεποίθηση, ικανότητα και θάρρος.

Το ότι κρατήσαμε και αναπτυχθήκαμε, λέει πολλά, παρά πολλά. Τώρα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στην οργάνωση της πάλης του λαού, από το πόσο αποφασιστικά δουλεύουμε στην υπόθεση του Μετώπου. Μπροστά μας υπάρχουν επίσης δυσκολίες. Θα υπάρξουν πιο σκληρές επιθέσεις κατά του λαού, κατά του ΚΚΕ από ανοιχτούς και συγκαλυμμένους αντίπαλους. Δε μας διακατέχει ούτε φόβος, ούτε η μανία καταδιώξεως. Απλώς, γνωρίζουμε τους νόμους της ταξικής πάλης. Δεν αισθανόμαστε πάνσοφοι, αντίθετα, ξέρουμε ότι θα είμαστε χίλιες φορές πιο σωστοί, λιγότερο ευάλωτοι, όταν είμαστε δεμένοι με το λαό, όταν ζούμε μαζί του τα προβλήματά του, όταν με συνέπεια παλεύουμε.

Για ένα πράγμα είμαστε απόλυτα σίγουροι: Οτι δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι, ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε οποιαδήποτε δυσκολία. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν δυνάμεις, σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι, που όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, παγκόσμια.

Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, όχι όμως ανίκητος.

Οταν ακούμε και ακούτε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα, ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα, όλοι μας πρέπει να απαντήσουμε, ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ, ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ.

Οταν το ΠΑΣΟΚ επικαλείται τον κίνδυνο της Δεξιάς με αριστερή φρασεολογία, εμείς ξέρουμε ότι κοροϊδεύει, παραπλανά.

Οταν η ΝΔ μιλά για κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, εμείς ξέρουμε ότι θέλει να κρύψει το ρόλο του κεφαλαίου, να αξιοποιήσει τα αντιΠΑΣΟΚ αισθήματα ενός μεγάλου μέρους του λαού.

Ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο, με το ΚΚΕ, κοντά και μαζί με την ΚΝΕ, κοινή δράση για το Μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ