Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μεγάλη εκτίμηση» από τον Ν. Μπερνς

Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα, άλλη μια φορά, στις πολιτικές εξελίξεις ο αποχωρών Αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε χτες δημόσια την «εκτίμηση» που τρέφουν οι ΗΠΑ για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή!

Την «εκτίμηση» που τρέφει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει χτες δημόσια ο αποχωρών ανθύπατος Ν. Μπερνς, παρεμβαίνοντας έτσι απροκάλυπτα, άλλη μια φορά, στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.

Αναβιώνοντας την αλήστου μνήμης εποχή, όταν η αμερικανική πρεσβεία έχριζε πρωθυπουργούς και διόριζε κυβερνήσεις, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της εδώ παραμονής του, είχε αρκετές συναντήσεις με τον Κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ νιώθει μεγάλη εκτίμηση και γι' αυτόν και για τη ΝΔ». Επίσης δήλωσε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήθηκε όλο το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο κ. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, ρώτησε να μάθει τις προβλέψεις του αρχηγού της ΝΔ για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πήρε την απάντηση ότι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, η κυβέρνηση σίγουρα θα βγει αποδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των δηλώσεων του Ν. Μπερνς υποστηρίζοντας ότι δεν αποδίδουν σε αυτές καμία βαρύτητα, επειδή ο Ν. Μπερνς αποχωρεί από την Αθήνα και δεν εκφράζει την άποψη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ομως οι δηλώσεις του Ν. Μπερνς δεν είναι άσχετες από τις εκτιμήσεις που κάνει η πρεσβεία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ «θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες εκλογές» και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν «να ρίξουν γέφυρες στον Κ. Καραμανλή και στο περιβάλλον του». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αθήνα ο Ν. Μπερνς δεν έτρεφε και... ιδιαίτερη εκτίμηση στη ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σημίτη, εκτίμηση την οποία φρόντιζε να δείχνει σχεδόν καθημερινά.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ «ταλαντεύεται» γύρω από το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ή όχι. Στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Πρ. Παυλόπουλος τάχθηκαν σε συνεντεύξεις τους υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να λυθεί η κρίση στο κυβερνών κόμμα, αλλά έριξαν το «μπαλάκι» στον πρωθυπουργό για να τις προκηρύξει... Ο Κ. Καραμανλής δέχεται διάφορες εισηγήσεις, αλλά δε φαίνεται να προκρίνει την ιδέα να αναδείξει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα της συσπείρωσης της κεντροδεξιάς και της «ενιαίας» πορείας προς την εξουσία, σε αντιπαραβολή μάλιστα με την «κατάσταση παραλυσίας» στο ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Σουφλιάς προχώρησε σε άνοιγμα στον Δ. Αβραμόπουλο, τονίζοντας σε χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα» ότι «την επιστροφή Αβραμόπουλου και την υποστηρίζω και δεν τη βλέπω απίθανη». Ομως, πρόσθεσε, «είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και την πολιτική πορεία που θα επιλέξει». Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Σουφλιάς βλέπει θετικά ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημαρχία της Αθήνας, λέγοντας: «αν τελικά το αποφασίσει γιατί όχι; Πρόκειται για ένα καταξιωμένο στέλεχος πρώτης γραμμής που θα μπορούσε να προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο».

«Οχι» από Αβραμόπουλο

Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε αρνητικά στην πρόταση - πρόσκληση του Γ. Σουφλιάς, αλλά δεν έπεισε ότι σταθερότητα και κατηγορηματικότητα αυτής της θέσης του. Το ΚΕΠ, δήλωσε, είναι μια αυτόνομη πολιτική παρουσία και μια αυτόνομη πολιτική κίνηση, αλλά την ίδια στιγμή επισήμανε ότι η χώρα έχει περιέλθει σε ακυβερνησία και ότι δημιουργείται πολιτικό κενό, πράγμα που κατά την άποψή του «δεν μπορεί να το αντέξει το σύστημά μας και θα πρέπει πάραυτα να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες». Αναφερόμενος στο τελευταίο είπε ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως συνιστούν μια λύση, ενώ υποστήριξε ότι το κόμμα του θα είναι έτοιμο, όποτε και αν γίνουν. Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ν. Μπερνς για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, δε δίστασε να διεκδικήσει παρόμοια «εύσημα» λέγοντας ότι «ο κ. Μπερνς τον καλό του λόγο τον έχει για όλους τους πολιτικούς αυτού του τόπου» (!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το συμφέρον του κεφαλαίου οδηγεί τις εξελίξεις(2009-09-02 00:00:00.0)
Αναζητούνται «χαρτιά» για τις εκλογές(1999-12-29 00:00:00.0)
Αγώνας για ...συναίνεση με την κυβέρνηση Σημίτη(1999-12-23 00:00:00.0)
Οι ελπίδες στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ(1999-03-23 00:00:00.0)
"Υπεύθυνη και αποτελεσματική" συμπολίτευση(1998-10-21 00:00:00.0)
Δηλώνουν όλοι σωτήρες...(1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ