Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΠΑΣΟΚ, που επί των κυβερνητικών του ημερών διατυμπάνιζε τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει το τραπεζικό κεφάλαιο στους πολίτες για την «αγορά κατοικίας» και εφάρμοζε μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγούσε το μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων στο δανεισμό, χτες κατέθεσε «πρόταση νόμου για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση»!!

Φυσικά, πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χτες παρουσίασαν την πρόταση νόμου ξεκαθάρισαν ότι «δε δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών»(!!) και «στοχεύει στην ανακούφιση των νοικοκυριών και γενικότερα της οικονομίας». Ως γνωστόν, η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια, αλλά να ισχυρίζεσαι ότι και τα κέρδη των τραπεζών θα διαφυλάξεις και τα «νοικοκυριά» θα σώσεις, είναι τουλάχιστον υποκριτικό...

Εκτός αν θεωρούν ότι, αυξάνοντας «από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο η τράπεζα δε θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση», θα σώσουν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ σε αγαστή συνεργασία μ' αυτά της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, φρόντισαν να υπογράψουν με τους βιομηχάνους αύξηση στους μισθούς ένα ευρώ τη μέρα. Οσο για τις προβλέψεις της πρότασης νόμου για «την υποχρέωση από μέρους των τραπεζών της μείωσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές συμβάσεις, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς της σύμβασης», προφανώς ξεχνούν ότι την ασυδοσία και τα κέρδη των τραπεζών έχουν φροντίσει οι ίδιοι - αλλά στη συνέχεια και η ΝΔ - να τα θωρακίσουν μ' ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη τους και σήμερα έρχονται να πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»...

«Ανήκουστο»!

«Ανήκουστη»(!) χαρακτήρισε την κατάσταση των εργατοτεχνιτών του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, η υπεύθυνη πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, σε δηλώσεις της κατά την επιτόπια επίσκεψή της «προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εργατοτεχνιτών», που «παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες». Χωρίς ίχνος ντροπής μίλησε για «πλήρη εγκατάλειψη του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας» και για «διάλυση όλου του μηχανισμού προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»!

Το να «εκπλήσσεται» το ΠΑΣΟΚ για διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν και εμπαιγμός. Οι κυβερνήσεις του γιγάντωσαν το «τέρας» της εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ. Συνέχισαν την απαξίωση του άξιου επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού του. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί - τότε ως κυβέρνηση, σήμερα μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης - στην εφαρμογή κάθε μέτρου που «στρώνει» το δρόμο στη ΝΔ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Αραγε, πόσο «ανήκουστο» ήταν το γεγονός ότι το Μάη του 2002 οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ βρίσκονταν για πολλοστή φορά στο δρόμο, επειδή δεν είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις τους; 'Η ότι τον Ιούνη του 2001 οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη περίμεναν τα απλήρωτα «πριμ» (που προβλέπονται με ΠΔ) ενώ η δόση εκείνου του Απρίλη για τη συνέχιση των έργων δεν είχε δοθεί και αυτά συνεχίζονταν με ό,τι «περίσσεψε» από το 2000; 'Η ότι το Μάη του 2001, όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δήλωνε σε αντιπροσωπεία των εκτάκτων που διαδήλωναν για πολλοστή φορά έξω από το ΥΠΠΟ, πως είχε δώσει εντολή στους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου να προχωρήσουν σε απολύσεις όσων εργαζομένων απεργώντας... «φθείρουν τα μνημεία»;!

Κάνει κάτι «διαφορετικό» η ΝΔ σήμερα; Για πόσο το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους (και) στο ΥΠΠΟ ως «λωτοφάγους»;

Τι γιορτάζει η ΕΕ σήμερα;

Τι γιορτάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση; Τα 63 χρόνια από την 9η Μάη του 1945 που «σφράγισε» την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών; Τις εκατόμβες των θυμάτων που προηγήθηκαν; Το μεγαλείο της λαϊκής Αντίστασης; Οχι. Σήμερα η ΕΕ γιορτάζει... τη «Δήλωση Schuman»! Του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών που στις 9 Μάη του 1950 διάβασε στο διεθνή Τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες... «να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως "το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας"»! Και αυτό σήμερα η ΕΕ θεωρεί «ως την απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ενωση"»!

Βέβαια, δεν περιμέναμε από την ΕΕ να «τιμήσει» τον καταλυτικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Αλλωστε, κράτη - μέλη της τιμούν ήδη τους ναζί ως «απελευθερωτές». Αλλά ούτε καν τη λήξη του πολέμου «ρε παιδιά»; Μήπως τελικά... δεν υπήρξε ποτέ Β' Παγκόσμιος Πόλεμος; Αλλά από την πλευρά τους ορθά πράττουν: Αν γιορτάσεις την 9 Μάη ως Αντιφασιστική Νίκη, πώς διάολο θα «εξηγήσεις» στα σημερινά παιδιά ότι ο «ολοκληρωτισμός», ο «σταλινισμός» και οι «κακοί κόκκινοι» πρωτοστάτησαν και έδωσαν το βαρύτερο φόρο αίματος σε αυτή τη Νίκη; Είναι ένα ζήτημα κι αυτό...

Πρόκληση σε βάρος των γυναικών

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων χτες και προχτές, για την πρόσθετη εξάμηνη άδεια στις μητέρες εργαζόμενες και μισού χρόνου (από 4,5 στα 5 χρόνια στην περίπτωση τρίτεκνης μητέρας) πλασματικού χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να το παίξει προστάτιδα της μητρότητας. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα μέτρα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οτι με «ασπιρίνες» προσπαθούν να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες εργαζόμενες μητέρες για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, αν...

Αν αυτά τα μέτρα δεν έρχονταν «πακέτο» με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, το οποίο τσαλαπατά στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά δικαιώματα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες. Ετσι τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο δεν είναι ασπιρίνη, αλλά συνιστούν βάναυση πρόκληση απέναντι στη μητρότητα και στην εργαζόμενη μητέρα. Είναι μια αισχρή επιχείρηση παραπλάνησης και παραπληροφόρησης την ώρα που με τον συγκεκριμένο νόμο δε σέβονται ούτε τη μητρότητα, ούτε κανένα δικαίωμα στη μάνα εργαζόμενη που επωμίζεται τα βάσανα να αναθρέψει τα παιδιά της. Στήνουν τη νέα εργαζόμενη στο απόσπασμα των αντιασφαλιστικών τους ανατροπών και εμφανίζονται ως «καλοί Σαμαρείτες».

Μόνο που οι εργαζόμενες μητέρες αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν και δεν παραγράφουν κανένα από τα εγκλήματα σε βάρος τους, που ψηφίστηκαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνούν, ότι οι εργαζόμενες που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993, υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσο και οι άντρες. Τον νόμο αυτό ψήφισε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και στη συνέχεια άφησε ανέγγιχτο το ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετή του κυβερνητική θητεία. Και η ανατροπή αυτή, η «εξίσωση» - όπως λένε στη γλώσσα τους - ανδρών και γυναικών, μαρτυρά με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο πώς εννοούν τη φροντίδα για τη μητρότητα, πώς σέβονται τον ρόλο της εργαζόμενης μάνας και συζύγου μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Οσα όμως επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει η ΝΔ, κανέναν δεν μπορεί να πείσει. Είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα, γιατί με τον νέο νόμο που ψήφισε πριν ένα μήνα - εκτός των άλλων - καταργεί για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα, το δικαίωμα, να φεύγουν με πρόωρη μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με τον ίδιο νόμο αυξάνει από τα 57 στα 60 χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης για όλες τις «παλιές» ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν 10.000 ένσημα, αυξάνουν επίσης τα όρια ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55, για μειωμένη, σε όσες έχουν 35ετία εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, όπως βέβαια και για τους άντρες. Και ακόμα τιμωρεί και τις γυναίκες με την αύξηση του προστίμου από το 4,5% στο 6%, για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Για να μην αναφερθούμε στο πετσόκομμα όλων των επικουρικών συντάξεων - και των εργαζόμενων γυναικών - που σε ορισμένα ταμεία φτάνει και το 70%!

Αυτό είναι το «πακέτο» που συνοδεύει τα δήθεν μέτρα προστασίας της μητρότητας. Και σ' αυτή την πρόκληση οι εργαζόμενες, όλες οι γυναίκες πρέπει να απαντήσουν, γυρίζοντας την πλάτη μια και έξω στα κόμματα, που ευθύνονται γι' αυτή την πολιτική.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα «ψυχολογικά» του μεγάλου κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ο «δικός μας» ο Γκαργκάνας, έχουμε κατά καιρούς κι αυτόν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, που είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να βγάζει λόγους για τον πληθωρισμό...

Μεγαλώνει, λένε, και πολύ ανησυχούν γενικώς. Κάτι το πετρέλαιο που ακριβαίνει, κάτι τα προϊόντα που παίρνουν κι αυτά τα πάνω τους.

Αν δεν τους γνωρίζεις, μπορεί σε κάποια στιγμή να πιστέψεις ότι ...δε θα τους βγάλει ο μισθός τους μέχρι το τέλος του μήνα, γι' αυτό αγχώνονται.

Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές - είπε αυτός ο Τρισέ - έχουν μια αναστάτωση, μια ένταση, για άγνωστους λόγους. Μια ...«κακή ψυχολογία», βρε παιδί μου.

Και, φυσικά, πού πάνε όλα αυτά; (Γιατί τόσες πολλές «μπαρούφες» μαζεμένες δεν μπορεί να λέγονται χωρίς κανένα λόγο και σκοπό).

Στο ότι εμείς - οι Ευρωπαίοι μισθωτοί, δηλαδή - πρέπει να λύσουμε τα ...ψυχολογικά προβλήματα των τραπεζιτών, των χρηματιστών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Να 'μαστε φρόνιμοι, χαρούμενοι, με αυτά τα ολίγα που έχουμε και να μη ζητάμε και πολλά πολλά, διότι κάτι κακό θα συμβεί στην οικονομία.

ΤΕΛΙΚΑ, έκαναν όντως λάθος οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, που αντέδρασαν στην πώληση του Οργανισμού στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» καίγοντας τη βελγική και όχι τη γερμανική σημαία;

Ετσι τουλάχιστον υποστήριζε στο προχτεσινό της πρωτοσέλιδο η «Καθημερινή»...

Τις προθέσεις τους περί της σημαίας δεν τις γνωρίζουμε. Πάντως, σημειολογικά, η κίνησή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί και ορθή.

Γιατί στο Βέλγιο βρίσκονται ...οι Βρυξέλλες. Κι από τις Βρυξέλλες (δηλαδή την ΕΕ) εκπορεύονται οι κατευθύνσεις ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθερώσεων αγορών». Ανεξάρτητα αν συμφωνούν με τις Βρυξέλλες και αυτοί οι συνδικαλιστές που έκαιγαν τη σημαία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με τις Βρυξέλλες που συμφωνεί η ΝΔ, που ξεπουλά τον ΟΤΕ σήμερα, με αυτές συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του οποίου ξεκίνησε το ξεπούλημα χτες.

Νέο κρούσμα σε βάρος μετανάστη

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχουν τελειωμό τα κρούσματα τρομοκρατίας σε βάρος μεταναστών εργατών. Χτες, δύο εργάτες από το Πακιστάν συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, στο παλιό δημαρχείο της Παιανίας. Αφού ψήφισαν και ενώ είχαν απομακρυνθεί μερικά μόνο μέτρα από το σημείο όπου ήταν στημένη η κάλπη, «όλως τυχαίως» εμφανίστηκαν αστυνομικοί και με το πρόσχημα του ελέγχου των στοιχείων, προσήγαγαν τον έναν εργαζόμενο στο Τμήμα. Η αντίδραση του Σωματείου ήταν άμεση. Συνδικαλιστές της Ενωσης βρέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ παρέμβαση έκανε το ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας, που στόχο είχε τον εκφοβισμό των εργαζομένων και μάλιστα στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο συνδικάτο. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων ο εργαζόμενος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς τα παρατράγουδα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες όταν προσάγονται, ακόμα και όταν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα. Τέτοια φαινόμενα, βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια μέρα που καταγραφόταν το νέο κρούσμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών έδινε πλήρη κάλυψη στην Αστυνομία και τους τραμπούκους που πριν από τρεις περίπου εβδομάδες επιτέθηκαν σε βάρος των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας και στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Παρακμή

«Σε σκέφτομαι όλη τη νύχτα, θα ήθελα να κάνω παιδιά μαζί σου», τραγουδά ναζιάρικα μια γυναικεία αισθησιακή φωνή και συνεχίζει: «Εμφανίστηκες στην πολιτική μαζί με τον Πούτιν, και όταν σε είδα ξετρελάθηκα, ποτέ δεν έχω επιθυμήσει άλλον περισσότερο από σένα». Πρόκειται για το νέο βιντεοκλίπ που κυκλοφόρησε στη Ρωσία και δείχνει μια όμορφη νεαρή κοπέλα προκλητικά ντυμένη να πλέκει το εγκώμιο... της ομορφιάς του νέου Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ. Τα λόγια του τραγουδιού είναι στα ρωσικά αλλά το βιντεοκλίπ έχει αντιγραφεί από το παρόμοιο αμερικανικό που κυκλοφορεί με τίτλο «Το κορίτσι του Ομπάμα» και έχει για σέξι ήρωά του τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα. Οι εικόνες του Ομπάμα έχουν αντικατασταθεί στη ρωσική εκδοχή με αυτές του Μεντβέντεφ και όλα τα λόγια έχουν ντουμπλαριστεί στα ρωσικά. Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε για τη «δημοκρατία» - δικτατορία των μονοπωλίων, για τους τρόπους επηρεασμού της κοινωνικής συνείδησης, για το πώς διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες, για το ποια κριτήρια επιλογής ηγετών προτάσσονται και γιατί, οι μορφές της προπαγάνδας και η σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής πρακτικής, ότι καθόλου τυχαία αρκούσε μια απλή μετάφραση στη γλώσσα και αμέσως το βιντεοκλίπ για τον Ομπάμα πήγαινε γάντι και για τον Μεντβέντεφ και άλλα πολλά. Μάλλον για την περίπτωση όμως αρκεί μόνο μια λέξη: Ιμπεριαλισμός. Ιδιοι οι σκοποί, ίδια τα μέσα...

Ο πυρήνας των ευθυνών...

Οι δυνάμεις που έβαζαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω απ' τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δε νομιμοποιούνται σήμερα να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις συνέπειες αυτής, ανάμεσά τους και οι ιδιωτικοποιήσεις πρώην δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ. Πολύ περισσότερο όταν στήριξαν τις ιδιωτικοποιήσεις στην πρώτη φάση προώθησής τους και σήμερα παρά τις δημόσιες κραυγές, επί της ουσίας δε θίγουν το ζήτημα π.χ. της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Γιατί φυσικά το πρόβλημα τηλεπικοινωνίες σε όφελος του λαού, δε λύνεται με το να επανακτήσει το δημόσιο το 51% των μετοχών του (Αλ. Αλαβάνος, Δ. Στρατούλης). Ούτε έγκειται στο ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται την πώληση του ΟΤΕ με αδιαφανείς διαπραγματεύσεις» (Θ. Μαργαρίτης, χτες). Αν δηλαδή οι διαπραγματεύσεις ήταν λιγότερο ή καθόλου αδιαφανείς, θα άλλαζε κάτι; `Η αν ο ΟΤΕ περάσει ακόμα κατά 100% στο δημόσιο, θα πάψει να λειτουργεί ως επιχείρηση με όρους αγοράς και άρα εναντίον των λαϊκών συμφερόντων;

... και η μεθόδευση

Δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ είναι υπόλογες απέναντι στο λαό. Οταν η διαδικασία μετοχοποίησης ξεκινούσε, την ώρα που το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα έδιναν μάχη για την αποτροπή της και την ενημέρωση του λαού ότι αυτή σταδιακά θα οδηγήσει στο πλήρες ξεπούλημα των ΔΕΚΟ με ολέθριες συνέπειες, ο ΣΥΝ αποδεχόταν τη μετοχοποίηση αποπροσανατολίζοντας το λαό με τα περί διατήρησης στο δημόσιο της πλειοψηφίας των μετοχών.

Το Σεπτέμβρη του 2006 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει το «έγκλημα» της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, σ' αυτήν ο Γ. Δραγασάκης διατύπωσε τη θέση «να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ». Ενώ τον Αύγουστο του 2005 η ΝΕ ΔΕΚΟ του ΣΥΝ πρότασσε σαν κύριο «ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ» και μεταξύ άλλων υπογράμμιζε: «Επιχειρήσεις λοιπόν όπως ο ΟΤΕ θα έπρεπε να ανήκουν αν όχι εξ ολοκλήρου τουλάχιστον κατά τα 2/3 των μετοχών τους στο δημόσιο»! Για την ΕΕ, βεβαίως, η πολιτική της οποίας εφαρμόζεται και για τις τηλεπικοινωνίες, κουβέντα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα

Η είδηση για την πρόσκληση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, να κάνουν «πρακτική άσκηση» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Το ΝΑΤΟ δεν κρύβει τους σκοπούς του: Ζητά νέους να δουλέψουν γι' αυτό, να καταθέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στους εγκληματικούς στόχους του και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δηλητηριάσει τις νεανικές συνειδήσεις, ωραιοποιώντας και διαφημίζοντας την πολιτική του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, μια μηχανή του οποίου είναι και το ΝΑΤΟ.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαλαλεί την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας, ώστε να προσομοιάζει περισσότερο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που Ελληνες φαντάροι συμμετέχουν σε κατοχικούς στρατούς εκτός συνόρων. Και ξέρουν πού ποντάρουν: Στην εφιαλτική ανασφάλεια του κάθε νέου που με την απειλή της ανεργίας σπρώχνεται να γίνει μισθοφόρος, στο στραγγαλισμό του νέου επιστήμονα που οδηγείται να συλλέγει πιστοποιητικά, ψευτο-καταρτίσεις, δεξιότητες, προκειμένου να είναι ...ανταγωνιστικός.

Μεγαλώνει, λοιπόν, η οργή και αγανάκτηση. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα Ιδρύματα που γίνονται «ντίλερ» των προσκλήσεων της λυκοσυμμαχίας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για Ιδρύματα που δέχονται να στείλουν τους φοιτητές τους ως βορά στους οργανισμούς του πολέμου, να κάνουν τάχα «πρακτική άσκηση» στα εργαστήρια του θανάτου, να συμμετέχουν σε σχεδιασμούς «χειρουργικών» χτυπημάτων σε λαούς και να λούζονται με την προπαγάνδα περί «αποτροπής» των απειλών ...εξωτερικών και εσωτερικών.

Είναι οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που «λύνουν τα χέρια» των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, καθώς έχουν δώσει το έναυσμα για στενότερη σύνδεση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό δε σημαίνει μόνο στενή διαπλοκή των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, δε σημαίνει μόνο έρευνα και εκπαίδευση προσανατολισμένη να υπηρετεί τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, αλλά σημαίνει ακόμα και ανάπτυξη των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παράδοση της τεχνογνωσίας, των υποδομών, ακόμα και των ίδιων των φοιτητών στα γεράκια του ΝΑΤΟ!

Γι' αυτό και η αντίσταση απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις μέσα στα Ιδρύματα (αυτή θα πρέπει να είναι η στάση πρυτάνεων και πανεπιστημιακών δασκάλων, λόγω ακριβώς της επιστημονικής και ερευνητικής - εκπαιδευτικής τους ιδιότητας) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων, την πάλη ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, την απαίτηση «έξω οι εταιρείες από τις σχολές». Είναι ενιαία η κλωστή που διαπερνάει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ενάντια στην υποταγή των πανεπιστημίων, της επιστήμης και της παραγωγής νέας γνώσης στα κελεύσματα της «νέας τάξης». Είναι κοινός ο αγώνας του λαού και της νεολαίας, που πρέπει να ενταθεί και ενάντια στο μισθοφορικό στρατό, ενάντια στην προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, ο αγώνας για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, αλλά και η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για έρευνα προς όφελος του λαού, για επιστήμονες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ