Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πρόκληση σε βάρος των γυναικών

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων χτες και προχτές, για την πρόσθετη εξάμηνη άδεια στις μητέρες εργαζόμενες και μισού χρόνου (από 4,5 στα 5 χρόνια στην περίπτωση τρίτεκνης μητέρας) πλασματικού χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να το παίξει προστάτιδα της μητρότητας. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα μέτρα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οτι με «ασπιρίνες» προσπαθούν να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες εργαζόμενες μητέρες για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, αν...

Αν αυτά τα μέτρα δεν έρχονταν «πακέτο» με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, το οποίο τσαλαπατά στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά δικαιώματα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες. Ετσι τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο δεν είναι ασπιρίνη, αλλά συνιστούν βάναυση πρόκληση απέναντι στη μητρότητα και στην εργαζόμενη μητέρα. Είναι μια αισχρή επιχείρηση παραπλάνησης και παραπληροφόρησης την ώρα που με τον συγκεκριμένο νόμο δε σέβονται ούτε τη μητρότητα, ούτε κανένα δικαίωμα στη μάνα εργαζόμενη που επωμίζεται τα βάσανα να αναθρέψει τα παιδιά της. Στήνουν τη νέα εργαζόμενη στο απόσπασμα των αντιασφαλιστικών τους ανατροπών και εμφανίζονται ως «καλοί Σαμαρείτες».

Μόνο που οι εργαζόμενες μητέρες αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν και δεν παραγράφουν κανένα από τα εγκλήματα σε βάρος τους, που ψηφίστηκαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνούν, ότι οι εργαζόμενες που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993, υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσο και οι άντρες. Τον νόμο αυτό ψήφισε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και στη συνέχεια άφησε ανέγγιχτο το ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετή του κυβερνητική θητεία. Και η ανατροπή αυτή, η «εξίσωση» - όπως λένε στη γλώσσα τους - ανδρών και γυναικών, μαρτυρά με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο πώς εννοούν τη φροντίδα για τη μητρότητα, πώς σέβονται τον ρόλο της εργαζόμενης μάνας και συζύγου μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Οσα όμως επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει η ΝΔ, κανέναν δεν μπορεί να πείσει. Είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα, γιατί με τον νέο νόμο που ψήφισε πριν ένα μήνα - εκτός των άλλων - καταργεί για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα, το δικαίωμα, να φεύγουν με πρόωρη μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με τον ίδιο νόμο αυξάνει από τα 57 στα 60 χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης για όλες τις «παλιές» ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν 10.000 ένσημα, αυξάνουν επίσης τα όρια ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55, για μειωμένη, σε όσες έχουν 35ετία εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, όπως βέβαια και για τους άντρες. Και ακόμα τιμωρεί και τις γυναίκες με την αύξηση του προστίμου από το 4,5% στο 6%, για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Για να μην αναφερθούμε στο πετσόκομμα όλων των επικουρικών συντάξεων - και των εργαζόμενων γυναικών - που σε ορισμένα ταμεία φτάνει και το 70%!

Αυτό είναι το «πακέτο» που συνοδεύει τα δήθεν μέτρα προστασίας της μητρότητας. Και σ' αυτή την πρόκληση οι εργαζόμενες, όλες οι γυναίκες πρέπει να απαντήσουν, γυρίζοντας την πλάτη μια και έξω στα κόμματα, που ευθύνονται γι' αυτή την πολιτική.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ