Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα

Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά επισημαίνει την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Με την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Νησί της Επανάστασης, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος, μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Και αυτό αποτελεί παράδειγμα και για την πάλη του δικού μας λαού.

Τα 18 δύσκολα χρόνια που πέρασαν μετά τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, τη σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και από κοντά την ΕΕ, η Κούβα επέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή. Και αυτό γιατί η ηγεσία της χώρας, ο καθοδηγητής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει γερά θεμέλια στον ίδιο το λαό. Η δράση των κομμουνιστών, η λαϊκή συμμετοχή, η δράση των μαζικών λαϊκών οργανώσεων για το ξεπέρασμα των δυσκολιών και των προβλημάτων είναι το «κλειδί» γι' αυτή την πορεία, που καταγράφει σημαντικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η επιστήμη, ο Πολιτισμός, που άλλοι λαοί βλέπουν με θαυμασμό.

Βεβαίως, οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ισα ίσα γίνεται πιο εκδικητικός όσο βλέπει την Κούβα να προοδεύει, όσο βλέπει να συντελούνται αλλαγές στη συνείδηση των λαών και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Τα σχέδια υπονόμευσης του σοσιαλισμού στην Κούβα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με πολύ δραστήριο τρόπο προσπαθεί να χρηματοδοτήσει την υπονόμευση και από τα μέσα και με πιέσεις σε άλλες δυνάμεις που πιθανώς επιθυμούν μια αλλαγή στάσης - για δικά τους συμφέροντα - απέναντι στην Κούβα.

Το σχέδιο για τη λεγόμενη Μετάβαση στη Δημοκρατία της Κούβας, που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση Μπους, προβλέπει όλες τις μορφές υποκίνησης της αντεπανάστασης. Ταυτόχρονα, η λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα είναι άλλος ένας μοχλός πολιτικοοικονομικών πιέσεων και κυρώσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρηθούν, και αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις μπροστά στην επερχόμενη συζήτηση του θέματος στην ΕΕ τον Ιούνη.

Ολες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο δρόμος της Κούβας είναι δύσκολος και είναι τώρα που χρειάζεται να ενταθεί η οργανωμένη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων, κάθε αγωνιστή. Οι κομμουνιστές, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, πρέπει να μπουν μπροστά στην ανάπτυξη ενός ακόμα πιο δυνατού κινήματος αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης. Η στήριξη της Κούβας, που σήμερα κρατά ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού, είναι υπόθεση δική μας, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κάθε λαϊκού φορέα, που βλέπει την ελπίδα στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, στην προοπτική του σοσιαλισμού. Το φωτεινό παράδειγμα της Κούβας δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ