Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητική υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εξι «κρίσιμα ερωτήματα» θέτει προς την κυβέρνηση ο Μ. Χρυσοχοΐδης για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση με το μολυσμένο ηλιέλαιο. Μεταξύ των άλλων χρεώνει στην κυβέρνηση την «απόλυτη ευθύνη» για την ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας των τροφίμων. Και κανείς δε διαφωνεί ότι πράγματι και στην περίπτωση με τις παρτίδες του μολυσμένου ηλιέλαιου κανένας μηχανισμός δεν ενεργοποιήθηκε για την πραγματική προστασία των καταναλωτών από την επικίνδυνη κερδοσκοπία των μονοπωλίων. Αλλά, να μιλάει και το ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα ο Μ. Χρυσοχοΐδης που πρωτοστάτησε ως υφυπουργός Εμπορίου στην εφαρμογή των επιταγών της «ελεύθερης αγοράς» και στο ξήλωμα των διατάξεων που θα μπορούσαν έστω σ' ένα βαθμό να λειτουργήσουν ως ασπίδα ενάντια στην ασυδοσία των μονοπωλίων. αν και αυτό είναι ακατόρθωτο - ε, αυτό κι αν πάει πολύ! Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση όταν φάγαμε διοξίνες και οι προϊστάμενοι του ΕΦΕΤ δήλωναν αδυναμία να εντοπίσουν με ακρίβεια τη διακίνηση των ύποπτων παρτίδων εξαιτίας των διατάξεων της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων στην αγορά της ΕΕ; Μήπως, το ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει την «ελεύθερη αγορά» της ΕΕ που επιβάλλει να αρκούν τα παραστατικά που προσκομίζουν κάθε φορά οι κάθε λογής κερδοσκόποι για ό,τι φτάνει στο τραπέζι των καταναλωτών; Προκλητική υποκρισία!

Και με το ληστή και με το χωροφύλακα

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο εκπρόσωπος της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ), Δ. Αγκαβανάκης, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και ανέφερε ότι από τους εργοδότες υπέγραψε και ο Ν. Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά αυτή ενεργοποίησε άμεσα τα... αντανακλαστικά των συνδικαλιστών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι εν χορώ προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν, λέγοντας: «Μα αυτός είναι εργοδότης, καλώς την υπέγραψε». Η δικαιολογία τσακίζει κόκαλα. Αλλά είναι και δηλωτική του καιροσκοπισμού και της επικίνδυνης για τους εργαζόμενους διγλωσσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, στο ρόλο του χωροφύλακα υπογράφει τη σύμβαση του ενός ευρώ «αύξηση» την ημέρα, για να γυρίσει μετά από την άλλη μεριά το πρόσωπό του και να το παίξει δήθεν φίλος και συμπαραστάτης του ληστή.

Πράσινο ... δούλεμα

Μερικές ενέργειες της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων αγγίζουν - στην καλύτερη περίπτωση - τα όρια της γραφικότητας, ενώ, στη χειρότερη, της απόλυτης υποκρισίας. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το «εργαστήριο» που διοργανώνει η διοίκηση του δήμου σήμερα και αύριο 10 και 11 Μάη στον προαύλιο χώρο της «Τεχνόπολις» όπου καλεί τους μαθητές από Λύκεια της Αθήνας να δημιουργήσουν ταινίες «animation» με θέμα το περιβάλλον και με τίτλο «Το πράσινο στη γειτονιά μου».

Πού έγκειται η υποκρισία για την οποία μιλούσαμε; Μα, στο γεγονός ότι πράσινο στην Αθήνα ...δεν υπάρχει! Εκτός αν θεωρήσουμε ως πράσινο τον κατά το ήμισυ χτισμένο λόφο Λυκαβηττού ή το καταπατημένο Πεδίον Αρεως ή ό,τι απέμεινε από το Πάρκο Ελευθερίας ή το ανύπαρκτο «κτήμα» Θων. Βέβαια, μπορεί για «πράσινο στις γειτονιές» να θεωρήσουμε και τις νεραντζιές στα πεζοδρόμια! ΄Η μπορεί και η «πρωτοποριακή» πρόταση του δημάρχου Νικ. Κακλαμάνη για «πράσινες ταράτσες» να αποτυπωθεί στα «animation» των παιδιών! Ακόμη καλύτερα, βέβαια, θα ήταν να σταματήσει το δούλεμα ο δήμαρχος και η διοίκηση, το οποίο, όπως φαίνεται, πάει σύννεφο...

Στον τζόγο...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «πυρετός» επικρατεί στα γραφεία στοιχημάτων του Βελιγραδίου ενόψει των βουλευτικών και τοπικών εκλογών της αυριανής Κυριακής. Τα στοιχήματα δεν αφορούν μόνο το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές ή ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά και τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει κάθε κόμμα, τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης κ.ο.κ. Ο Λιούμπισα Μπορόγεβιτς, από το γραφείο στοιχημάτων «Meridian», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Β92» του Βελιγραδίου πως το πλέον δημοφιλές στοίχημα αφορά το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού. Εμείς για άλλη μια φορά θα διαπιστώσουμε πως για να κατακτήσεις ένα λαό δε φτάνουν οι βομβαρδισμοί και τα μαζικά εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Χρειάζεται να διαφθαρεί και η συνείδησή του. Να γίνει ίδια με όλους αυτούς που τον βομβάρδισαν. Να αντιγράψει όλες τους τις συνήθειες. Μόνο τότε μειώνονται οι αντιστάσεις του και μπορεί ο ιμπεριαλισμός να προχωρά τα σχέδιά του.

Με τους μετανάστες στη Μανωλάδα

Δυναμώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργάτες που δουλεύουν σα δούλοι για να πλουτίζουν οι μεγαλοκαλλιεργητές της Μανωλάδας, οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν αύριο σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην κωμόπολη της Ηλείας. Στο πλαίσιο της σταθερής δράσης που αναπτύσσει για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, το ΠΑΜΕ βρίσκεται, πολύ καιρό πριν, σταθερά στο πλευρό των κολίγων της Μανωλάδας. Ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και δουλεύουν, με στόχο όχι την περιγραφή ή την καταδίκη της κατάστασης στα λόγια, αλλά για να φωτιστεί η αναγκαιότητα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αίμα. Ηταν οι ταξικές δυνάμεις εκείνες, που στήριξαν με κάθε μέσο τις τριήμερες κινητοποιήσεις τον περασμένο Απρίλη. Που στο πλευρό των εργατών γης συγκρούστηκαν με την άγρια τρομοκρατία, τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των εργοδοτών κάτω από την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Που μέσα σ' αυτές τις συνθήκες συντέλεσαν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση του μεροκάματου των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης.

Οι εξελίξεις στη Μανωλάδα έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ισχυροποίησης των δεσμών όλων των εργατών, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία, καταγωγή. Την καθοριστική σημασία που έχει η σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων που δίνει απέναντι στους εκμεταλλευτές της. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που προσπαθούν να παρέμβουν στους μετανάστες, να τους φοβίσουν, απελπίσουν, αφοπλίσουν, όπως οι διάφορες υπηρεσίες και άλλες οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται αδρά από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με τους αγώνες των μεταναστών, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, όπως την επομένη των τριήμερων κινητοποιήσεων θυμήθηκε να στείλει στελέχη του σε συνέντευξη για τους εργάτες της Μανωλάδας, έτσι και χτες, θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα, δυο μέρες πριν την κινητοποίηση της Κυριακής κι ενώ το ΠΑΜΕ έχει σημάνει συναγερμό για την επιτυχία της.

Οι δεσμοί με τους μετανάστες χτίζονται μέσα στους τόπους δουλειάς και όχι με φανφάρες στα αστικά ΜΜΕ και στις τηλεοράσεις. Πάνω στην καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία, για την επίλυση των κοινών προβλημάτων, την ικανοποίηση των κοινών αναγκών και ενάντια στον κοινό ταξικό εχθρό που έχουν όλοι οι εργάτες. Η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των δεσμών δεν αποτελούν ζήτημα «ανθρωπισμού». Είναι ξένοι με τις δυνάμεις εκείνες που επιχειρούν να εμφανιστούν σαν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών από τα τηλεπαράθυρα και τα γραφεία τους. Είναι δεσμοί, που ισχυροποιούνται και αποδίδουν καρπούς μέσα από την αταλάντευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό και φοβίζουν την άρχουσα τάξη, που ανησυχεί μετά από κάθε ξεσηκωμό όπως ο ξεσηκωμός των δούλων της Μανωλάδας...


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Δικομματική δημαγωγία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. Ηταν πολύ διδακτική η χτεσινή ειδησεογραφία και όσα μάθαμε μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αυτοανακηρύχτηκε αρωγός των πολιτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (για να μη μείνει πίσω) έδωσε στον εαυτό του το χρίσμα του ...προστάτη των ελληνικών νοικοκυριών. Εχει - λέει - και σχετική πρόταση νόμου.

Μόνο οι καημένοι οι τραπεζίτες, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές μείνανε ...απροστάτευτοι.

Ολοι οι υπόλοιποι έχουμε «δέσει τον γάιδαρό μας», αφού απολαμβάνουμε τόσο υψηλής προστασίας.

Και για να το κάνουμε λίγο πιο πρακτικό:

Σε κυνηγάει καμιά τράπεζα για δάνεια; Τρέχεις αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δέχεται από τις 8.00 έως τις 2.00. Απογευματινές επισκέψεις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 17.00 με 20.00 στη Ραφήνα.

Σου ήρθε ένας υπέρογκος λογαριασμός της ΔΕΗ; Δεν έχεις να πληρώσεις στο σούπερ μάρκετ; Μην το σκέφτεσαι! Κατευθείαν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εχει δέχονται όλη μέρα κι όλη νύχτα (μήπως τσιμπήσουν καμιά μονάδα στα γκάλοπ).

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που ...μας το διευκρίνισε χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Οταν ξεπουλήσουν - είπε - τον ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ...δικαίωμα «βέτο»!


Γρηγοριάδης Κώστας

Πώς έγινε η ιστορία στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ; Κάπως έτσι θα είναι και στον ΟΤΕ.

Εννοείται, βεβαίως, ότι θα δώσουν και τη μάχη για το όνομα! Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν κάτι λιγότερο από το ...«Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας».

Θα είναι αδιάλλακτοι και σκληροί. Γιατί πάνω από όλα είναι ...πατριώτες και λειτουργούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

«Καθαρή» εκτόξευση κερδών σε 1.096%

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα απολογιστικά στοιχεία για το 2007 του επιχειρηματικού «Ομίλου Υγεία ΑΕ» αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί θερμοκήπιο κερδών, αλλά και εφαλτήριο επέκτασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου δραστηριοποιείται ο παραπάνω Ομιλος.

Ο «Ομιλος Υγεία ΑΕ» ενοποιήθηκε με τον «Ομιλο Μητέρα ΑΕ» το 2007 και αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας της «MARFIN INVESTMENT GROUP AE» (MIG). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες στην Ενωση Θεσμικών Αναλυτών, ο Ομιλος το 2007 παρουσίασε καθαρά κέρδη 12,3 εκ. ευρώ έναντι 1,03 εκ. ευρώ το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.096%! Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και τα λειτουργικά κέρδη, αυτά δηλαδή που προήλθαν απ' τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομίλου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 107% (24 εκ. ευρώ έναντι 11,6 εκ. το 2006). Συνολικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στον Ομιλο ανήλθε σε 130,3 εκ. ευρώ -έναντι 94,6 εκ. ευρώ (αύξηση 37,8%).

Μετά τις ενοποιήσεις και τις εξαγορές, ο Ομιλος «Υγεία» διαθέτει συνολικά 9 νοσοκομεία στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο, συνολικής δυναμικότητας 1.547 κλινών, ενώ επεκτείνεται στον κλάδο τραπεζών βλαστοκυττάρων, στις εταιρείες εμπορίας ειδικών υλικών, φαρμακευτικών ειδών και ειδών ιατρικής γενικής χρήσης που του δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί στην προμήθεια ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων. Και να σκεφτεί κανείς ότι - πέραν όλων των άλλων - οι μεγαλοεργοδότες της Υγείας αρνούνται και την παραμικρή αύξηση στους εργαζόμενους του κλάδου. Ενώ ακόμα και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν τη σύμβαση της ΟΣΝΙΕ σαν υποχρεωτική, προκειμένου να μη δώσουν ούτε τα προβλεπόμενα που επέβαλε η Ομοσπονδία.

Εξ ιδίων τα αλλότρια...

«Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Και ο κ. Δ. Κ. Ψυχογιός όχι να κατανοήσει αλλά ούτε καν να προσεγγίσει μπορεί - δεν του το επιτρέπει η εμπάθεια, το αντιΚΚΕ μένος και η ταξική του τοποθέτηση - το τι σημαίνει να υπηρετείς το λαό και όχι την ολιγαρχία του πλούτου. «Ξέρασε» κάμποση «χολή» χτες, στο πάντα φιλόξενο σε κάτι τέτοιες απόψεις «ΒΗΜΑ», αποδίδοντας στις «σταλινικές αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε πολιτικά» αυτό που είπε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου η Αλ. Παπαρήγα, ερωτώμενη για την αντικατάσταση τριών βουλευτών του Κόμματος, ότι «το ΚΚΕ δείχνει στο λαό έναν άλλο τύπο βουλευτή».

Κατά τη δική του άποψη «δείχνει τον βουλευτή που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις δημοκρατικές διαδικασίες» αφού «υποχρέωση των βουλευτών είναι να υπηρετούν το λαό που τους εξέλεξε δημοκρατικά και όχι το κόμμα - λόχο», το βουλευτή που «είτε είναι τόσο εξουθενωμένος ως προσωπικότητα που καταπίνει τη γλώσσα του, είτε σιωπά, περιμένοντας να πάρει εκδίκηση σε κάποια άλλη μυστική εμφύλια μάχη στα ενδότερα του Περισσού μεταξύ των "στρατιωτών"».

... και ο εκνευρισμός του δημοσιολόγου

Προφανώς για τον εν λόγω καθηγητή, δημοσιολόγο και ποιος ξέρει τι άλλο, η δημοκρατία δεν είναι η λαϊκή θέληση αλλά ο βιασμός της. Γιατί τα αστικά κόμματα τα οποία και στηρίζει, θέλουν και παίρνουν τη λαϊκή ψήφο μέσω βουλευτών που αφού εκλεγούν, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αυτή την ψήφο εφαρμόζοντας ή στηρίζοντας τα αντιλαϊκά και υπέρ της πλουτοκρατίας μέτρα. Ετσι θέλει η τάξη του Κου Ψυχογιού το λαό, ψηφοφόρο των αστών και όχι διεκδικητή των συμφερόντων του. Και προφανώς επειδή το ΚΚΕ δε σέβεται μόνο τους ψηφοφόρους του αλλά και τη θέληση του λαού για να ζήσει καλύτερες μέρες, υποτάσσοντας σ' αυτό όχι μόνο τη δράση των βουλευτών του αλλά όλων των κομμουνιστών, δείχνοντας ακριβώς σε σχέση με την ιδιότητα του βουλευτή, τον λαϊκό αγωνιστή, τσαντίστηκε... Και έβγαλε χολή... Ας πιει ξίδι μπας και ξενευριάσει... Καλό θα του κάνει... Αλλά αν δεν το ξέρει, ας το μάθει. Στο ΚΚΕ είναι επιλογή μας, τα στελέχη του Κόμματος υπηρετούν τον λαό απ' όποια θέση κι αν βρεθούν, μέσα και κυρίως έξω απ' τη Βουλή, όπου διεξάγεται και η πραγματική αντιπαράθεση. Αυτό το τελευταίο τον εκνευρίζει τον Κο Ψυχογιό και τους συν αυτώ.

Και κάτι ακόμα: Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους με τρόπο που να τα κάνει να νιώθουν περήφανα και να μπορούν να κοιτούν τον λαό στα μάτια. Ο Κος Ψυχογιός ας προσέξει γιατί σε περίπτωση που καταπιεί τη δικιά του, κινδυνεύει άμεσα από δηλητηρίαση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα

Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά επισημαίνει την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Με την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Νησί της Επανάστασης, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος, μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Και αυτό αποτελεί παράδειγμα και για την πάλη του δικού μας λαού.

Τα 18 δύσκολα χρόνια που πέρασαν μετά τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, τη σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και από κοντά την ΕΕ, η Κούβα επέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή. Και αυτό γιατί η ηγεσία της χώρας, ο καθοδηγητής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει γερά θεμέλια στον ίδιο το λαό. Η δράση των κομμουνιστών, η λαϊκή συμμετοχή, η δράση των μαζικών λαϊκών οργανώσεων για το ξεπέρασμα των δυσκολιών και των προβλημάτων είναι το «κλειδί» γι' αυτή την πορεία, που καταγράφει σημαντικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η επιστήμη, ο Πολιτισμός, που άλλοι λαοί βλέπουν με θαυμασμό.

Βεβαίως, οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ισα ίσα γίνεται πιο εκδικητικός όσο βλέπει την Κούβα να προοδεύει, όσο βλέπει να συντελούνται αλλαγές στη συνείδηση των λαών και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Τα σχέδια υπονόμευσης του σοσιαλισμού στην Κούβα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με πολύ δραστήριο τρόπο προσπαθεί να χρηματοδοτήσει την υπονόμευση και από τα μέσα και με πιέσεις σε άλλες δυνάμεις που πιθανώς επιθυμούν μια αλλαγή στάσης - για δικά τους συμφέροντα - απέναντι στην Κούβα.

Το σχέδιο για τη λεγόμενη Μετάβαση στη Δημοκρατία της Κούβας, που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση Μπους, προβλέπει όλες τις μορφές υποκίνησης της αντεπανάστασης. Ταυτόχρονα, η λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα είναι άλλος ένας μοχλός πολιτικοοικονομικών πιέσεων και κυρώσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρηθούν, και αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις μπροστά στην επερχόμενη συζήτηση του θέματος στην ΕΕ τον Ιούνη.

Ολες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο δρόμος της Κούβας είναι δύσκολος και είναι τώρα που χρειάζεται να ενταθεί η οργανωμένη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων, κάθε αγωνιστή. Οι κομμουνιστές, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, πρέπει να μπουν μπροστά στην ανάπτυξη ενός ακόμα πιο δυνατού κινήματος αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης. Η στήριξη της Κούβας, που σήμερα κρατά ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού, είναι υπόθεση δική μας, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κάθε λαϊκού φορέα, που βλέπει την ελπίδα στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, στην προοπτική του σοσιαλισμού. Το φωτεινό παράδειγμα της Κούβας δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ