ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Πήραν πίσω τη ρύθμιση

Είναι ένας τακτικός ελιγμός, σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την τροπολογία με την οποία καθιέρωνε τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Ως κίνηση παραπειστικού, τακτικού ελιγμού, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με ανακοίνωσή του, την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την περιβόητη τροπολογία που κατέθεσε πριν ένα χρόνο (άρθρο 32 στο νόμο 3577/2007), σύμφωνα με την οποία καθιερωνόταν η μονοετής υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Στόχοι της παραπάνω απόφασης είναι, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, να φανεί συνεπής η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Γιαννάκου, για προσωρινή ετήσια ισχύ της τροπολογίας, η οποία θα διευκόλυνε τάχα τη λειτουργία των νηπιαγωγείων λόγω του υποχρεωτικού συνωστισμού. Να αμβλυνθεί η δυσφορία των γονιών που ταλαιπωρούνται με την εγγραφή των νηπίων. Να ενισχύσει το προφίλ των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, ενόψει των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων της επόμενης συνδικαλιστικής χρονιάς. Να αποσυνδεθεί το ζήτημα από την αποκέντρωση της Εκπαίδευσης, αν και προχωράει ακάθεκτη στη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» μέχρι το τέλος του 2008, με ορόσημο πραγματοποίησης το 2010.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, καμιά προσπάθεια δε γίνεται για εξασφάλιση κτιρίων ή χώρων που θα στεγάσουν τα τμήματα των νηπίων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά. Δεν καταργείται η αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών και η πίεση για πρωινή επέκτασή του, καθώς τα ζητήματα του ωραρίου προσδιορίζονται από άλλη εγκύκλιο που δεν ανακαλείται. Θα ενταθούν οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις συμβούλων και διοικήσεων για εγγραφή άνω των 25 νηπίων στα κλασικά και ολοήμερα τμήματα, παραβιάζοντας ωμά κάθε παιδαγωγική αρχή και αντικειμενική σειρά κριτηρίων εγγραφής. Οι ελλείψεις υποδομών, εκπαιδευτικού υλικού, χρημάτων και προσωπικού θα εξωθήσουν και πάλι τους γονείς να καταφύγουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Η αποκέντρωση που έρχεται δεν έχει ανάγκη την πειραματική τροπολογία, θα τα ιδιωτικοποιήσει όλα.

«Καταδικάζουμε συνολικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει παραπέρα την εκπαίδευση και εμπορεύεται τους ευαίσθητους χώρους της προσχολικής και ειδικής αγωγής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και απαιτεί:

  • 15% για την Παιδεία. Ενιαία δημόσια δωρεάν δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.
  • Οχι στην αποκέντρωση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.
  • Καμιά επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων.
  • Να μην εφαρμοστεί το ωράριο «άγρια χαράματα» για νήπια και νηπιαγωγούς.
  • 15 παιδιά σε κάθε τάξη. Ιδρυση τάξεων ένταξης νηπίων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με βάση το αίτημα: Εξίσωση με εκείνο των εκπαιδευτικών της ΔΕ.
  • Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών μέσα από νέα ενιαία επετηρίδα.
  • Οχι στη σχολειοποίηση - εντατικοποίηση της Προσχολικής Αγωγής.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαιωνίζεται το πρόβλημα σχολικής στέγης

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως διαπιστώθηκε και στην έκτακτη προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η συνέχιση του προγράμματος σχολικής στέγης με πενιχρό προϋπολογισμό σε σχέση με τις εκπαιδευτικές, λαϊκές ανάγκες σχολικής στέγης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης έτους 2008. Το φετινό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης 2008, περιλαμβάνει 32 ολοκληρωμένα έργα και μελέτες με οικονομική εκκρεμότητα (υπολείπεται η αποπληρωμή τους), με προτεινόμενη πίστωση για το έτος 2008 το ποσό των 5.188.650 ευρώ, 92 συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, με προτεινόμενη πίστωση για το έτος 2008 το ποσό των 23.307.000 ευρώ, και 50 νέα έργα, με προτεινόμενη πίστωση για το έτος 2008 το ποσό των 3.547.000 ευρώ, και πιστώσεις οικοπέδων ύψους 3.959.000 ευρώ.

Η ΝΑΣ ψήφισε για τη συνέχεια του προγράμματος λόγω των αυξημένων αναγκών υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες σε νέα σχολεία και οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αναγκαία. Και τόνισε ότι «η σχολική στέγη αντανακλά κατά μεγάλο μέρος την πολιτική για την παιδεία που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες».

Πέντε ευρώ η σωστή απάντηση

Ξέρεις την απάντηση, παίρνεις ευρώ! Είναι μια νέα παιδαγωγική μέθοδος που - έστω ίσως και κάτω από την πίεση του θυμικού - εφαρμόστηκε στο 134 Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στο Γκύζη. Στο μάθημα Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής οι μαθητές του δεύτερου τμήματος της Στ' Τάξης, δεν απάντησαν σε μία ερώτηση του διαγωνίσματος - ποιες ήταν οι κοινωνικές τάξεις στην Αρχαία Αθήνα - (ερώτηση η οποία ήταν εκτός ύλης). Η δασκάλα πήρε, λοιπόν, όλο το τμήμα και πήγε στη Δ' τάξη όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία κι αφού διέκοψε το μάθημα, έβαλε το ίδιο ερώτημα στους μαθητές της Δ' τάξης. Ενας μαθητής και μια μαθήτρια της Δ' τάξης, απάντησαν σωστά και ανταμείφθηκαν από τη δασκάλα με ...5 ευρώ και 2 ευρώ αντίστοιχα. Οταν τα παιδιά της Στ Τάξης επέστρεψαν στο τμήμα τους, άκουσαν τη δασκάλα να τα εγκαλεί γιατί έγιναν η αφορμή να χάσει η ίδια 7 ευρώ! Τις επόμενες μέρες η δασκάλα ζήτησε συγνώμη αλλά η ζημιά είχε γίνει....

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Γκύζη του ΚΚΕ σημειώνει: «Δε δικαιούται κανένας και ειδικά οι εκπαιδευτικοί να μειώνουν τους μαθητές τους με τέτοιου είδους συγκρίσεις και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μαθητών διαφορετικών τάξεων. Θεωρούμε απαράδεκτο οι γνώσεις των μαθητών να αξιολογούνται και να ανταμείβονται με ευρώ». «Η συγκεκριμένη επιβράβευση κάθε άλλο παρά αθώα και τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας από το Δημοτικό Σχολείο και μέσα στην τάξη τους να δέχονται μαθήματα χρηματικής επιβράβευσης διότι το σχολείο πρέπει να διαμορφώνει προσωπικότητες και όχι εμπόρους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους τέτοιες μεθόδους και αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σωστή μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές θα βρίσκουν απέναντί τους, τους κομμουνιστές, γονείς και όχι μόνο».

Εκδηλώσεις σπουδαστών ΙΕΚ

Συνεχίζεται μέχρι και τις 8 Ιούνη το 8ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ).

Σήμερα και αύριο, στις 9.30 το βράδυ: Μουσικό διήμερο στο «ΣΥΡΜΟ» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη), είσοδος 1 ευρώ. Αύριο, Σάββατο, στις 7 το απόγευμα εκδήλωση «Μάθε τα δικαιώματά σου, Οργανώσου στο Σωματείο σου», με εκπροσώπους σωματείων.

8 Ιούνη: Ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα, αναχώρηση στις 10 το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά (συμμετοχή 18 ευρώ).

Προφεστιβαλικές

Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνει η ΟΒ Μάνδρας - Μαγούλας της ΚΝΕ την Κυριακή 8 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα της περιοχής, έκθεση βιβλίου και ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «Παρελθόντες χρόνοι». Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Η Οργάνωση του ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ προγραμματίζει εκδήλωση την Τρίτη 10 Ιούνη, στη 1 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιδρύματος. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 8 το βράδυ στον ίδιο χώρο θα γίνει προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».
  • Επίσης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 11 Ιούνη, στο αίθριο του κυλικείου του ΤΕΙ Χαλκίδας, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο θα δοθεί συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.
Ικανοποίηση για τον «ανεφάρμοστο» νόμο

Εύσημα απέδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όσους έβαλαν μέχρι τώρα πλάτη για να περάσει ο νέος νόμος πλαίσιο. «Στην πράξη, είπε, αποκαθίσταται βήμα βήμα η νόμιμη λειτουργία των πανεπιστημίων», επισημαίνοντας ότι ήδη έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, ενώ «τώρα μιλάμε για τους τετραετείς προϋπολογισμούς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ευ. Αντώναρος, 17 τουλάχιστον πανεπιστήμια έχουν υποβάλει τετραετείς προϋπολογισμούς, ενώ «η προθεσμία "τρέχει" ως το τέλος του μηνός». «Ας περιμένουμε την ολοκλήρωσή της για να δούμε πόσα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου», σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ