ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύννεφα έντασης πάνω από το Αιγαίο
  • Δεν επιθυμούν συνάντηση οι Τούρκοι "σοφοί"
  • Επανέρχονται οι τουρκικές αξιώσεις περί ανάγκης διευκρίνισης του καθεστώτος των βραχονησίδων του Αιγαίου

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να "κατευνάσει" την Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζοντας να προβάλλει απαιτήσεις επί νησιών, βράχων και νησίδων σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει τα Ελληνοτουρκικά σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Για το λόγο αυτό, όπως εκτιμούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν κρίνει ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, που πρότειναν στην τέταρτη επιστολή τους οι Ελληνες "σοφοί". Ετσι λοιπόν οι Τούρκοι "σοφοί" ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους πως πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία μετά τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε πως διακόπτει τις συζητήσεις για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες πρότειναν τη συνέχιση της διαδικασίας, με απευθείας συνομιλίες μέσω των πρεσβειών των δύο χωρών.

Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση με το σχεδιασμό της τεράστιας σε έκταση και χρονική διάρκεια άσκηση, που θα αρχίσει από τις 2 Γενάρη, προωθεί τις απαιτήσεις που άρχισε να εγείρει πριν δύο χρόνια με την κρίση της Ιμιας. Ετσι, λοιπόν, η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από την αντίστοιχη ελληνική να δεσμευτεί εκτός των άλλων και μια περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει τις βραχονησίδες Καλόγηροι, που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Χίου, μεταξύ Χίου και Εύβοιας.

Στις κινήσεις επίδειξης ισχύος που προχωρά η τουρκική διπλωματία, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συμπεριλαμβάνουν, εκτός από την άσκηση στο Αιγαίο, και τα εξής ακόμη: Πρώτον, την αναγόρευση της Ελλάδας σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό από το Εθνικό Συμβούλιο της Αγκυρας. Δεύτερον, τη σκλήρυνση της στάσης του Ντενκτάς, ο οποίος αποχώρησε από τις διακοινοτικές συνομιλίες εκβιάζοντας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και, τρίτον, την πραγματοποίηση, στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, της άσκησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θέτουν την Ελλάδα κάτω από το βάρος μεγάλων πιέσεων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με την επίδειξη καλής θέλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση "τρίτου", είτε των ΗΠΑ, είτε του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να εξαιρέσει τις νησίδες Καλόγηροι από το σχεδιασμό της άσκησης. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να παραχωρήσει το πεδίο βολής της Ανδρου για τις ανάγκες της άσκησης.

Παρ' όλα αυτά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί κάποιος συμβιβασμός, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να συντηρήσει και να υπογραμμίσει τις απαιτήσεις της επί βραχονησίδων σε ολόκληρο το Αιγαίο.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πάνω από 10.000 ρουσφέτια το '95

Τη χρονιά που ξεκινούσε η εφαρμογή του "νόμου Πεπονή", η κυβέρνηση βόλευε χιλιάδες "ημετέρους" από το παράθυρο

Πάνω από 10.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις έγιναν, αποδεδειγμένα πια, στο δημόσιο το 1995, χρονιά εφαρμογής του περιβόητου "νόμου Πεπονή" που υποτίθεται ότι διασφάλιζε την αξιοκρατία στις προσλήψεις. Αυτό προκύπτει από την απογραφή του προσωπικού που υπηρετούσε στο δημόσιο τομέα στις 31 Δεκεμβρίου 1995 που δημοσιοποιήθηκε χθες, μέσω του "Δελτίου στατιστικών στοιχείων προσωπικού του Δημόσιου Τομέα", με καθυστέρηση δύο χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός για την πρόσληψη περίπου 3.000 υπαλλήλων, οι οποίοι βέβαια δεν περιλαμβάνονται στο δελτίο αφού τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους την επόμενη χρονιά. Η ρουσφετολογική τακτική της κυβέρνησης συνεχίζεται βέβαια και σήμερα παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των "εκσυγχρονιστών".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δελτίου οι υπάλληλοι στα υπουργεία αυξήθηκαν κατά 1.432 άτομα, οι υπάλληλοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατά 2.672 άτομα, στους ΟΤΑ κατά 634 άτομα και στα Κρατικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις θυγατρικές τους κατά 6.040 άτομα (! ). Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για διορισμούς που ήρθαν να ενισχύσουν την "ανορθολογική κατανομή" του προσωπικού στις υπηρεσίες, αφού δεν έγιναν με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά με βάση την εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών. Ομως αυτή την ανορθολογική κατανομή και τη μη αποδοτικότητα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επικαλείται η κυβέρνηση Σημίτη για να επιβάλει νέα αντιυπαλληλικά μέτρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των 112.133 υπαλλήλων που υπηρετούν στα υπουργεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών (20.362), ποσοστό 18,2% του συνόλου των υπηρετούντων στα υπουργεία. Στο Αμυνας υπηρετούν 17.695 υπάλληλοι, ποσοστό 15,8% του συνόλου και τρίτο ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας με 15.258 υπαλλήλους, ποσοστό 13,6%.

Από την κατανομή κατά νομό προκύπτει ότι 51.362 υπάλληλοι, ποσοστό 45,8%, υπηρετεί στο Νομό Αττικής.

Οσον αφορά τη σχέση εργασίας, οι 102.970, ποσοστό 91,7% είναι μόνιμοι και 9.263, ποσοστό 8,3% είναι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στα ΝΠΔΔ από τους 112.583 υπηρετούντες υπαλλήλους οι 103.441, ποσοστό 91,9%, είναι μόνιμοι και οι 9.142, ποσοστό 8,1% είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ στους ΟΤΑ από τους 47.582 υπηρετούντες, οι 36.096, ποσοστό 75,9%, είναι μόνιμοι και οι 11.486, ποσοστό 24,1% είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η ΠΔΓΜ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να προσφύγει η ΠΓΔΜ, επιδιώκοντας την έκδοση νέας απόφασης, με την οποία θα ακυρωθεί η παλιά, που καθιέρωσε το όνομα ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκογια Χατζίνσκι.

Ο κ. Χατζίνσκι, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό ραδιόφωνο χτες το βράδυ, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ούτε για το όνομα, ούτε για τη γλώσσα, ούτε και για τα σύνορα.

Ειδικότερα για τη διένεξη με την Ελλάδα γύρω από την ονομασία της χώρας του, είπε ότι η μόνη δεκτή λύση είναι διεθνώς να υιοθετηθεί το συνταγματικό όνομα της χώρας του και απλώς η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα που αυτή επιθυμεί για τις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ.

Το νεότερο στις δηλώσεις Χατζίνσκι ήταν η προσθήκη ότι λύση μπορεί να δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την έκδοση νέας απόφασης, που θα ακυρώνει την παλιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε η χώρα του σκοπεύει να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δικαιολόγησε, εξάλλου, την άποψη αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί από το 53% των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα να υιοθετήσουν άλλη ονομασία από αυτή που ήδη χρησιμοποιούν.

Οσον αφορά το πρόβλημα με τη Βουλγαρία σχετικά με την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, είπε ότι η ΠΓΔΜ θα υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία από τα δυο αντίγραφα κάθε διμερούς συμφωνίας το ένα να αναφέρει ότι η συμφωνία υπεγράφη στη μακεδονική και στη βουλγαρική γλώσσα το δε άλλο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη βουλγαρική Βουλή, να δίνεται η δυνατότητα στην τελευταία να επιλεγεί τη φόρμουλα, όπως π. χ. στην επίσημη γλώσσα του μακεδονικού κράτους.

Κι όμως το 1995 έγιναν πάνω από 10.000 ρουσφετολογικοί διορισμοί προς

Κι όμως, το 1995 έγιναν πάνω από 10.000 ρουσφετολογικοί διορισμοί, προς δόξαν των περί αντιθέτου διακηρύξεων και του νόμου Πεπονή

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περιοδεία στελεχών σε αγορές της πόλης

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει, σήμερα Τετάρτη 31/12 στις 11.00 πμ περιοδεία στις αγορές ΚΑΠΑΝΙ και ΜΟΔΙΑΝΟ.

Το κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ θα κάνει δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 12.30 το μεσημέρι στα "ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ".

ΥΠΑ
Δε φέρουμε ευθύνη...

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εκθέτει τη δική της άποψη για τον χειρισμό του θέματος των τουρκικών αιτημάτων για τη δέσμευση περιοχών στο ελληνικό FIR προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση.

Στην ανακοίνωσή της η ΥΠΑ παρουσιάζει με χρονολογική σειρά τα γεγονότα επιχειρώντας ταυτόχρονα να απαντήσει σε ό,τι "ανεπισήμως" ακούστηκε τις τελευταίες μέρες από κύκλους του υπουργείου Αμυνας, περί ελληνικής αδράνειας που αποδόθηκε στη "δημοσιοϋπαλληλική" νοοτροπία της ΥΠΑ.

"Η έλλειψη ψυχραιμίας, καταλήγει η ανακοίνωση της ΥΠΑ, στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο αυτούς που προκαλούν, αποτελούν δε περιστατικά που η υπηρεσία μας έχει κατ' επανάληψη αντιμετωπίσει επαρκώς τα τελευταία 25 χρόνια".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ