• Επανέρχονται οι τουρκικές αξιώσεις περί ανάγκης διευκρίνισης του καθεστώτος των βραχονησίδων του Αιγαίου
  • - Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κατευνάσει την Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζοντας να προβάλλει απαιτήσεις επί νησιών... - 1997-12-31 00:00:00.0"/>
  • Επανέρχονται οι τουρκικές αξιώσεις περί ανάγκης διευκρίνισης του καθεστώτος των βραχονησίδων του Αιγαίου
  • - Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κατευνάσει την Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζοντας να προβάλλει απαιτήσεις επί νησιών... - 1997-12-31 00:00:00.0" /> Σύννεφα έντασης πάνω από το Αιγαίο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
    Σύννεφα έντασης πάνω από το Αιγαίο
    • Δεν επιθυμούν συνάντηση οι Τούρκοι "σοφοί"
    • Επανέρχονται οι τουρκικές αξιώσεις περί ανάγκης διευκρίνισης του καθεστώτος των βραχονησίδων του Αιγαίου

    Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να "κατευνάσει" την Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζοντας να προβάλλει απαιτήσεις επί νησιών, βράχων και νησίδων σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει τα Ελληνοτουρκικά σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

    Για το λόγο αυτό, όπως εκτιμούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν κρίνει ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, που πρότειναν στην τέταρτη επιστολή τους οι Ελληνες "σοφοί". Ετσι λοιπόν οι Τούρκοι "σοφοί" ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους πως πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία μετά τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε πως διακόπτει τις συζητήσεις για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες πρότειναν τη συνέχιση της διαδικασίας, με απευθείας συνομιλίες μέσω των πρεσβειών των δύο χωρών.

    Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση με το σχεδιασμό της τεράστιας σε έκταση και χρονική διάρκεια άσκηση, που θα αρχίσει από τις 2 Γενάρη, προωθεί τις απαιτήσεις που άρχισε να εγείρει πριν δύο χρόνια με την κρίση της Ιμιας. Ετσι, λοιπόν, η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από την αντίστοιχη ελληνική να δεσμευτεί εκτός των άλλων και μια περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει τις βραχονησίδες Καλόγηροι, που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Χίου, μεταξύ Χίου και Εύβοιας.

    Στις κινήσεις επίδειξης ισχύος που προχωρά η τουρκική διπλωματία, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συμπεριλαμβάνουν, εκτός από την άσκηση στο Αιγαίο, και τα εξής ακόμη: Πρώτον, την αναγόρευση της Ελλάδας σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό από το Εθνικό Συμβούλιο της Αγκυρας. Δεύτερον, τη σκλήρυνση της στάσης του Ντενκτάς, ο οποίος αποχώρησε από τις διακοινοτικές συνομιλίες εκβιάζοντας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και, τρίτον, την πραγματοποίηση, στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, της άσκησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θέτουν την Ελλάδα κάτω από το βάρος μεγάλων πιέσεων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με την επίδειξη καλής θέλησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση "τρίτου", είτε των ΗΠΑ, είτε του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να εξαιρέσει τις νησίδες Καλόγηροι από το σχεδιασμό της άσκησης. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να παραχωρήσει το πεδίο βολής της Ανδρου για τις ανάγκες της άσκησης.

    Παρ' όλα αυτά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί κάποιος συμβιβασμός, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να συντηρήσει και να υπογραμμίσει τις απαιτήσεις της επί βραχονησίδων σε ολόκληρο το Αιγαίο.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Βάζουν το λαό σε περιπέτειες(2016-02-19 00:00:00.0)
    Αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία σε δεκαέξι ελληνικά νησιά(2015-03-31 00:00:00.0)
    Ενταση στην... επέτειο(1997-02-01 00:00:00.0)
    Οι συνέπειες της... απόβασης(1996-04-19 00:00:00.0)
    Σιωπηλή πορεία προς το "διάλογο"(1996-03-17 00:00:00.0)
    Ούτε μια κάποια αντίσταση;(1996-02-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ