Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η ΠΔΓΜ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να προσφύγει η ΠΓΔΜ, επιδιώκοντας την έκδοση νέας απόφασης, με την οποία θα ακυρωθεί η παλιά, που καθιέρωσε το όνομα ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκογια Χατζίνσκι.

Ο κ. Χατζίνσκι, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό ραδιόφωνο χτες το βράδυ, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ούτε για το όνομα, ούτε για τη γλώσσα, ούτε και για τα σύνορα.

Ειδικότερα για τη διένεξη με την Ελλάδα γύρω από την ονομασία της χώρας του, είπε ότι η μόνη δεκτή λύση είναι διεθνώς να υιοθετηθεί το συνταγματικό όνομα της χώρας του και απλώς η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα που αυτή επιθυμεί για τις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ.

Το νεότερο στις δηλώσεις Χατζίνσκι ήταν η προσθήκη ότι λύση μπορεί να δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την έκδοση νέας απόφασης, που θα ακυρώνει την παλιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε η χώρα του σκοπεύει να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δικαιολόγησε, εξάλλου, την άποψη αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί από το 53% των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα να υιοθετήσουν άλλη ονομασία από αυτή που ήδη χρησιμοποιούν.

Οσον αφορά το πρόβλημα με τη Βουλγαρία σχετικά με την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, είπε ότι η ΠΓΔΜ θα υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία από τα δυο αντίγραφα κάθε διμερούς συμφωνίας το ένα να αναφέρει ότι η συμφωνία υπεγράφη στη μακεδονική και στη βουλγαρική γλώσσα το δε άλλο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη βουλγαρική Βουλή, να δίνεται η δυνατότητα στην τελευταία να επιλεγεί τη φόρμουλα, όπως π. χ. στην επίσημη γλώσσα του μακεδονικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ