Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις από τον Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε νέες προκλήσεις με στόχο την εδραίωση των τετελεσμένων προχωρά ο Ραούφ Ντενκτάς, προσπαθώντας να επεκτείνει την πολιτική του εποικισμού, δίνοντας νέα κίνητρα στους εποίκους από την Ανατολία.

Ετσι επαναδραστηριοποίησε το πρόγραμμα για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους έποικους, οι οποίοι έχουν καταπατήσει και εκμεταλλεύονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο λεγόμενος υπουργός Εργασίας και Στέγασης, παρέδωσε σε 72 εποίκους παράνομους τίτλους ιδιοκτησίας ελληνοκυπριακών περιουσιών στον κατεχόμενο Αγιο Αμβρόσιο.

Ο υπουργός του κατοχικού καθεστώτος χαρακτήρισε τέκνα του ψευδοκράτους όσους εποίκους δηλώνουν ότι τα κατεχόμενα εδάφη είναι το κράτος και η πατρίδα τους. Η πολιτική του εποικισμού έχει ανατρέψει πλήρως τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, αφού, σύμφωνα με στοιχεία, οι Τουρκοκύπριοι σε λίγο θα αποτελούν μειονότητα σε σχέση με τους Τούρκους εποίκους, οι οποίοι εγκαθίστανται στα κατεχόμενα ελληνοκυπριακά χωριά κατά χιλιάδες.

Η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Τουρκοκυπρίων και εποίκων ανάγκασε χιλιάδες Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στοΝ Ντενκτάς να μετατρέψει ουσιαστικά το ψευδοκράτος σε μία πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία επαρχία.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβέρνησης, η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αρκετές φορές δείχνει διάθεση νομιμοποίησης των εποίκων και παραμονή τους στην Κύπρο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσφατα, ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ανθρωπιστικό το θέμα των εποίκων, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί.

Επτά, μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι

Στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν τον επόμενο Φλεβάρη κατέρχονται έως τώρα επτά υποψήφιοι:

Ο Γλαύκος Κληρίδης διεκδικεί επανεκλογή ως ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ.

Ο Γιώργος Ιακώβου κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης,διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από το κόμμα του.

Ο Γιώργος Βασιλείου,πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, κατέρχεται με την υποστήριξη του κόμματός του.

Ο Νίκος Κουτσού,Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το κόμμα του.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης,κατέρχεται με την υποστήριξη του κόμματός του.

Τέλος, ο Αλέξης Γαλανός κατέρχεται ως ανεξάρτητος, διαφωνώντας με την απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου από την πρώτη Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ