ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιλογή του ιμπεριαλισμού η διάσπαση κρατών

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στις κινήσεις των Αμερικανών στα Σκόπια με το νέο σύμφωνο που υπογράψανε... «Πώς το βλέπετε και αν θεωρείτε ότι πρόκειται για πίεση προς την ελληνική πλευρά να αγοράσει εξοπλιστικά ή να κάνει κάποια άλλη κίνηση η οποία θα δείξει κάποια άλλη πολιτική της Ελλάδας», η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εδώ και πολύ καιρό και αρκετά χρόνια είναι ένα αμερικανικό προτεκτοράτο. Αυτό το έχουμε πει.

Επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες επιλέγουν διάσπαση κρατών, δημιουργία μικρών κρατών, κινούνται κάτω από αυτή τη λογική.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να χρησιμοποιήσουν την περιοχή αυτή όπως θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν. Δε βλέπετε τι γίνεται στη Βολιβία; Ποιος τα υποκινεί όλα αυτά; Την κατάτμηση της Βολιβίας σε πέντε περιοχές;

Από τη μια μεριά η ευρωπαϊκή ενοποίηση και από την άλλη ο κατακερματισμός. Ακριβώς, τον αδύνατο να μπορώ να τον βάζω στο χέρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γι' αυτό ενδιαφέρονται.

Ενδιαφέρονται, το Κοσσυφοπέδιο να είναι ανεξάρτητο, εκεί θα οικοδομήσουν τη μεγαλύτερη βάση της περιοχής. Μάλιστα λέει θα είναι πιο μεγάλη από τη Σούδα. Αυτή είναι η στρατηγική τους και όλα τα άλλα βεβαίως τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αλλωστε, σου λέει, τι θα μου κάνουν; Μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει την ευαισθησία να αντιδράσει;».

Εξοπλισμούς τόσους όσους απαιτεί η αμυντική ικανότητα της χώρας

Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων και για το αν θεωρεί ότι αυτές είναι το αντάλλαγμα στη διπλωματική βοήθεια που μας παρείχαν συγκεκριμένες χώρες στο πρόβλημα των Σκοπίων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

«Να σας πω τώρα κάτι; Ακούγονται διάφορα. Αγόρασε από εκεί, αγόρασε από εδώ. Το πρώτο πράγμα είναι, έχουμε υπέρογκους εξοπλισμούς. Εμείς είμαστε αντίθετοι στα εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν επιθετικές ανάγκες, με αυτά που λέει ο κ. Μεϊμαράκης και η κυβέρνηση, νέο αμυντικό δόγμα της αποτροπής, δηλαδή του προληπτικού πολέμου κλπ.

Είμαστε υπέρ των δαπανών εκείνων που αναφέρονται στην αμυντική ικανότητα της χώρας, στον εκσυγχρονισμό της. Παίρνουμε υπόψη και τη μορφολογία εδάφους της Ελλάδας. Πράγμα το οποίο, με τις αγορές οπλικών συστημάτων που γίνονται, τη μορφολογία του εδάφους δεν την παίρνουν υπόψη, διότι πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα που στηρίζουν τον επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, ευρωστρατός κλπ.

Επομένως είμαστε αντίθετοι. Εμείς όταν λέμε μείωση, δεν το λέμε γενικά να ξοδεύουμε λιγότερο. Λέμε ως το επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας στις σύγχρονες συνθήκες. Είναι γεγονός ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα, έχει γίνει μία προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών του εξοπλισμού, δηλαδή να μην παίρνουμε μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό εξηγείται. Διότι μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν και οι ανταγωνισμοί. "Θα πάρεις και από εμένα, γιατί δεν παίρνεις και από εμένα;". Εδώ ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έρχονται οι διάφοροι πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και φέρνουν μαζί και ένα φάκελο με τα οπλικά συστήματα. "Θα πάρεις και από εμένα"...

Και οι δύο κυβερνήσεις κάνουν μία προσπάθεια να μην παίρνουν μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι στη φάση απεξάρτησης από το δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών; Οχι. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια των ανταγωνισμών, να υπηρετήσουμε και τον Αννα και τον Καϊάφα.

Η ουσία πάντως των εξοπλισμών είναι ότι υπηρετούν το ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα που είπε ο κ. Μεϊμαράκης, που δεν είναι νέο, απλώς το υλοποιεί τώρα, είναι ανοιχτή τοποθέτηση συμμετοχής στον προληπτικό πόλεμο. Δηλαδή όποιος νομίζει ότι είναι εχθρός, στέλνω στρατεύματα. Πρόκειται για τρομερό ζήτημα.

Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο εκθέτει το λαό όχι μόνο στις συνέπειες τις οικονομικές από τους εξοπλισμούς, γιατί ο λαός πληρώνει, αλλά και γίνεται θύμα του ανταγωνισμού για τα μερίδια της αγοράς, για τον έλεγχο κλπ».


Για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη πως «αναλαμβάνει το πολιτικό και κομματικό κόστος, στο βαθμό που του αναλογεί, πολλές φορές και αδίκως, για τα γεγονότα του '65» αλλά και τα όσα είπε περί άρσης της ασυλίας των βουλευτών και το θέμα που έθεσε περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Εχω δέκα φορές τοποθετηθεί και ανεξάρτητα τι λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η άρση της ασυλίας για ποινικά αδικήματα... δεν το συζητάμε. Τώρα, άρση ασυλίας, γιατί ένας βουλευτής πήγε σε ένα εργοστάσιο και μπήκε μέσα παρά τη θέληση της εργοδοσίας, για να κάνει περιοδεία... Οχι, δε συμφωνούμε. Ο βουλευτής να είναι πλήρως ελεύθερος να ασκήσει το πολιτικό του έργο.

Αρση ασυλίας, άμα είναι για ποινικά αδικήματα, βεβαίως πρέπει να γίνεται. Γιατί να το συζητήσουμε αυτό; Δηλαδή είναι καμιά σπουδαία ανακάλυψη αυτό;

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οχι, είμαστε αντίθετοι. Εμείς έχουμε άλλο σύστημα στο μυαλό μας, άλλο τύπο εξουσίας. Και μάλιστα εκεί είμαστε αντίθετοι με αυτή την προσωποποίηση, τις αρμοδιότητες των προσώπων. Πράγμα που το εφαρμόζουμε και στο Κόμμα μας.

Ας πούμε ο Γραμματέας του Κόμματος δε βγαίνει από 7.000 συνέδρους, ούτε από δημοψηφίσματα. Μόνο από την Κεντρική Επιτροπή. Ούτε καν από το Συνέδριο. Διότι όσο πιο έμμεση είναι η εκλογή των ανθρώπων, ως πρόσωπα, τόσο λιγότερες αρμοδιότητες έχουν τα πρόσωπα σε ένα συλλογικό όργανο. Πώς θα δεχτούμε τον Πρόεδρο τώρα της Δημοκρατίας;

Για τα Ιουλιανά και όλα αυτά, το ζήτημα πρέπει να το εξετάσει κανείς όχι μόνο στο επίπεδο των προσώπων. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει χαρακτηριστεί ως ο αποστάτης. Βέβαια, εδώ είναι ένα θέμα. Δεν ξέρω αν είναι τόσο μεγάλο το άλμα που έκανε.

Αλλωστε τέτοια περάσματα από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο έχουν γίνει. Οχι ότι εγκρίνουμε αυτά που έκανε. Αυτό όμως το ζήτημα δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο στο επίπεδο της ηθικής των προσώπων ή της εξαγοράς. Ηταν μία μεγάλη διαπάλη μέσα στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στη μετεμφυλιακή Ελλάδα το κέντρο βάρους ήταν ο θρόνος, ήταν ο στρατός. Εγινε προσπάθεια και από ένα σημαντικό τμήμα της κυρίαρχης τάξης να μεταφερθεί το κέντρο βάρους στο πολιτικό επίπεδο, στο Κοινοβούλιο κλπ. Εχει ένα μακρόχρονο κοιλοπόνημα το πολιτικό σύστημα, το οποίο κατέληξε τελικά στη δικτατορία.

Επομένως πρέπει βαθύτερα να το δεις, χωρίς να σημαίνει ότι αγιάζονται τα πρόσωπα ή συμφωνούμε με τις εξαγορές. Αλλά δεν μπορείς να το κρίνεις μόνο σε αυτό το επίπεδο της ηθικής.

Και να πω τώρα με την ευκαιρία. Τι είδους δημοκρατία υπήρχε πριν από τη δικτατορία στην Ελλάδα; Μιλάω για την περίοδο που το Κομμουνιστικό Κόμμα κρατιόταν παράνομο. Αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα; Οτι το ΚΚΕ κρατήθηκε παράνομο και υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι μέχρι το '66, αυτό δεν ήταν ένα στοιχείο ανωμαλίας;

Δηλαδή δεν μπορεί να πιάνει κανείς ένα θέμα. Αυτό δεν το συζητάει κανείς, ότι υπήρχε ένας εκδημοκρατισμός. Δεν εξισώνουμε όλες τις περιόδους. Και θέλει πολύ σοβαρή μελέτη η ιστορία αυτή. Εμείς σαν Κόμμα μελετάμε αυτή την περίοδο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ