ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κορυφαία αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
  • Την Κυριακή στις 8 π.μ. η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα και στις 7.30 μ.μ. ο τερματισμός στο Σύνταγμα
  • Το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη

Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μάη, πραγματοποιείται η 29η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με κεντρικό σύνθημα: «Οχι στον ιμπεριαλισμό - έξω οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια». Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και ο τερματισμός στο Σύνταγμα στις 7.30 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο, 10 Μάη, θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή, επιστήμονα και βαλκανιονίκη, που φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη δολοφονία του, στις 22 του Μάη του 1963 στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της πορείας

-- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-- 8.30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

-- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΣΤΑΣΗ - ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

-- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 17.00 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (μέσω Β. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα και θα ακολουθήσει συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Το Σάββατο, για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη από:

-- Πλατεία Κάνιγγος στις 5.15 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853, 210.3844.854.

-- Γούβα στις 5 μ.μ. πλατεία Πλυτά (Φιλολάου και Μετεώρων).

-- Καισαριανή στις 5 μ.μ. από την πλατεία.

Την Κυριακή από:

-- Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί. (Για περισσότερες πληροφορίες, οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853, 210.3844.854).

-- Πειραιάς στις 3 μ.μ. από πλατεία Κοραή, για Αγ. Παρασκευή.

-- Χαλάνδρι στις 7.15 π.μ. από πλατεία Χαλανδρίου (Αγ. Νικόλαος).

-- Αγ. Δημήτριος στις 6.30 π.μ. από Δημαρχείο.

-- Καλλιθέα στις 7 π.μ. από πλατεία Δαβάκη.

-- Ταύρος στις 7.10 π.μ. από Δημαρχείο.

-- Ν. Σμύρνη στις 3.30 μ.μ. από Ομήρου και Βρυούλων (για Αγ. Παρασκευή).

-- Ιλιο και Καματερό στις 6.45 π.μ. από τη στάση στο Δημαρχείο Πετρούπολης, στις 7 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου, στις 7.15 π.μ. από GOODYS Αγ. Αναργύρων και στις 7.30 π.μ. από πλατεία Καματερού.

-- Ν. Ιωνία στις 7 π.μ. από Ηλεκτρικό Σταθμό Ν. Ιωνίας (κατεύθυνση Κηφισιάς).

-- Νίκαια - Κορυδαλλός στις 7 π.μ. από πλατεία Αγίου Νικολάου με στάση στην πλατεία Δαβάκη, Παιδική Στέγη και στο «Κρατικό» και άλλο από το γήπεδο της Νεάπολης με στάση στις «Πλειάδες» Κορυδαλλού. Στις 3 μ.μ. από το γήπεδο της Νεάπολης με στάση στις «Πλειάδες», στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Δαβάκη, στην Παιδική Στέγη και το «Κρατικό».

-- Αιγάλεω στις 6.30 π.μ. από πλατεία Εσταυρωμένου, στις 6.40 π.μ. από ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Αγ. Βαρβάρας και στις 6.50 π.μ. από Παλατάκι Χαϊδαρίου.

-- Περιστέρι στις 7 π.μ. από πλατεία Δημαρχείου.

-- Μαρούσι στις 7 π.μ. από πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού.

-- Πατήσια - Ριζούπολη - Γαλάτσι στις 7 π.μ. από πλατεία Αμερικής, στις 7.10 π.μ. Ανω Πατήσια (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7.20 π.μ. από Βεΐκου και Γαλατσίου.

Πορείες Ειρήνης αυτή την Κυριακή θα γίνουν επίσης:

  • Στο Βόλο
  • Στη Λάρισα
  • Στα Τρίκαλα
  • Στην Καρδίτσα
  • Στα Χανιά.
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Σήμερα η κεντρική εκδήλωση στα Προπύλαια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) οργανώνει, σήμερα, Παρασκευή 9/5/2008 και ώρα 6 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ θα επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά της προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, σε συνέχεια της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στον τόπο της θυσίας τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σήμερα, Παρασκευή 9/5/08, στις 8.30 μ.μ. Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιεί στην πλατεία Καισαριανής εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στην αντιφασιστική πάλη και η στάση των άλλων δυνάμεων». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ οργανώνει σήμερα τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στις 10 π.μ. εκδήλωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 10.30 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη (Βενιζέλου - Εγνατία).
  • Στις 11.30 π.μ. πολιτικό μνημόσυνο για τον Γιώργη Τσαρουχά.
  • Στις 12.30 κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία.

-- Σήμερα επίσης, στις 9.30 το πρωί, η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Μπλόκου της Καλαμαριάς.

Σοβιετικοί στρατιώτες ρίχνουν τα φασιστικά σύμβολα στην Κόκκινη Πλατεία
Σοβιετικοί στρατιώτες ρίχνουν τα φασιστικά σύμβολα στην Κόκκινη Πλατεία
9η ΜΑΗ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών!

9η Μάη 2008. 63 χρόνια από την 9η Μάη 1945 μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών! Οταν κάτω από τα πλήγματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού της Μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης, που καταλάμβανε το Βερολίνο, το χιτλερικό τέρας υπέγραφε την ταπεινωτική συνθήκη παράδοσης άνευ όρων. Οταν ο Κόκκινος Στρατός, με την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ με ηγέτη τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, με τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων από τα καλύτερα παιδιά της μεγάλης χώρας του Λένιν, έβαζε τέλος στη χιτλερική θηριωδία και τα φασιστικά εγκλήματα που προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές με πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπινες θυσίες, απ' τα οποία 20 εκατομμύρια νεκροί του Σοβιετικού Λαού. Τη μέρα αυτή γιορτάζουν και τιμούν, σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι Λαοί όλου του κόσμου, παρά τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να τη σβήσουν από τη μνήμη μας και πρώτ' απ' όλους οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ που τη γιορτάζουν ως... μέρα της Ευρώπης!

Αυτή τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, μαζί με όλους τους Λαούς, θυμάται και τιμά και ο Ελληνικός Λαός με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τιμώντας και τη μεγάλη ΕΑΜική Αντίσταση της οποίας ψυχή και ραχοκοκαλιά της ήταν το ΚΚΕ. Τιμή και δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό! Τιμή και δόξα στη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ!

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
65 χρόνια ΕΠΟΝ - 40 χρόνια ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «65 χρόνια ΕΠΟΝ, 40 χρόνια ΚΝΕ: διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε», διοργανώνουν αύριο, Σάββατο 10 Μάη, οι Μαθητικές ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Β/Δ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 6).

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

H NE Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Ειρήνης και της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, αύριο, Σάββατο, 10 Μάη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού - Αθλητισμού. Στη συνέχεια, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός.

Θα ακολουθήσει η ορχήστρα από τους Αλεξανδροπούλου Υπαπαντή, Κρασοπούλου Μαρία, Παλαιολόγου Κατερίνα, Σταθέα Τάκη και Τσούλο Γιώργο που θα αποδώσει μελοποιημένα ποιήματα. Επίσης, ποιήματα του κορυφαίου δημιουργού θα απαγγείλουν η Μαρία Τούμπουρου, η Σοφία Ουλή και ο Βασίλης Κολοβός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ