ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Πλήρης κάλυψη στους τραμπουκισμούς

Προκλητικός ο υφυπουργός Εσωτερικών στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ. Την Κυριακή η παμπελοποννησιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην περιοχή

Τα σημάδια από τους τραμπουκισμούς στη Ν. Μανωλάδα είναι εμφανή. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε να καλύψει τσιφλικάδες και αστυνομία
Τα σημάδια από τους τραμπουκισμούς στη Ν. Μανωλάδα είναι εμφανή. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε να καλύψει τσιφλικάδες και αστυνομία
Μάταια και με προκλητικό τρόπο επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης να καλύψει τη στάση των αστυνομικών αρχών στη Μανωλάδα Ηλείας, κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης των κολίγων στις 18 έως 20 Απρίλη, οπότε και εκδηλώθηκαν τραμπουκισμοί εναντίον των μεταναστών, στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Απάντηση στις προκλήσεις κυβέρνησης και τσιφλικάδων δίνουν την Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις με την παμπελοποννησιακή συγκέντρωση, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 9.30 π.μ., στα θερμοκήπια της περιοχής.

Χτες, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών θρασύτατα ισχυρίστηκε ότι «διενεργήθηκε προανάκριση» και «άνδρες του αστυνομικού τμήματος επέδειξαν σε όλους τους εγκαλούντες φωτογραφίες, προκειμένου ευρύτερα να μπορέσουν να τους εντοπίσουν άμεσα», προσθέτοντας ότι «από τις φωτογραφίες αναγνωρίστηκε ένα άτομο», το οποίο, όμως, εστάθη αδύνατον να συλληφθεί. Προχώρησε μάλιστα ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι χάρη στην αστυνομία «δεν υπήρξαν και περαιτέρω επεισόδια, παρά τον ξεσηκωμό με την ντουντούκα "μη δεχτείτε τα 25 ευρώ"», λέγοντας πως η κινητοποίηση θα μπορούσε «να επιφέρει μία εμφύλια διαμάχη στην περιοχή»!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Επισήμανε ότι «η φαινομενική ουδετερότητα που επέδειξε η αστυνομία αποθράσυνε τη δράση των τραμπούκων μισθοφόρων, των νεοτσιφλικάδων, των καπιταλιστών παραγωγής φράουλας και των μεσαζόντων εμπόρων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες από μέρους των μεταναστών για προπηλακισμούς από τους τσιφλικάδες στους πρόχειρους καταυλισμούς. Ενώ μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων βιαιοπράγησαν ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ και παρ' όλα αυτά δεν παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν εκεί.

ΑΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Προπομπός γενικότερης επίθεσης

Συνάντηση με την ΟΤΟΕ είχε χτες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Θέμα της συνάντησης ήταν η άρνηση των τραπεζιτών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Μετά τη συνάντηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, δήλωσε: «Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διορισμένης ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει η κλαδική σύμβαση. Πρόκειται για φαλκίδευση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και με αυτό τον τρόπο ενισχύονται τα συμφέροντα των τραπεζών που ληστεύουν τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και αφήνουν στη μιζέρια τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτές. Η στάση αυτή είναι προπομπός για γενικότερη επίθεση κατά των συλλογικών συμβάσεων και για γενικότερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για πολιτικές που ξεκινούν από το Μάαστριχτ, τις αποφάσεις της Λισαβόνας και ενισχύονται παραπέρα με τη νέα Ευρωσυνθήκη. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όλες οι δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου", έχουν την ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει το πρόβλημα και για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών».

ΠΝΟ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κι άλλο φιλοδώρημα στους ναυτεργάτες

Ακριβώς 1,2 ευρώ την ημέρα και αυτά μεικτά θα δουν σαν αύξηση στο μισθό τους οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα μεσογειακά τουριστικά πλοία, όπως προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην οποία συμφώνησαν χτες στη διάρκεια διαπραγματευτικής συνάντησης η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ με την Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Τουριστικών Πλοίων. Η Σύμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτή που υπέγραψε η ίδια πλειοψηφία με τους ακτοπλόους εφοπλιστές που προβλέπει 1,62 ευρώ αύξηση την ημέρα για τους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με δελτίο Τύπου καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ συμπορεύεται με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και δε διστάζει, υποκλινόμενη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, να συμφωνεί στη διατήρηση των μισθών σε αυτή την κατηγορία πλοίων «κάτω και από τον κατώτερο μισθό της άθλιας ΕΓΣΣΕ που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΛΠ - ΟΛΘ ΑΕ: Με μαζική διαδήλωση λιμενεργατών και υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ΑΕ, από την πλατεία Καραϊσκάκη στο νέο κτίριο του ΥΕΝ, άρχισε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων σε όλα τα λιμάνια της χώρας για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες. Στις 15 Μάη θα γίνει νέα απεργία επίσης σε όλα τα λιμάνια και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Στην κινητοποίηση συμμετείχε μπλοκ του ΠΑΜΕ και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ «AQUAMARINE»: Σε κίνδυνο έθεσαν λιμενικές αρχές και εφοπλιστές τη ζωή 872 επιβατών και 407 ναυτεργατών, όταν χτες στις 11 το πρωί απέπλευσε με ρήγμα από το λιμάνι Ηρακλείου της Κρήτης το 37χρονο κρουαζιερόπλοιο «AQUAMARINE» της εταιρείας Λούης. Το κρουαζιερόπλοιο έλαβε άδεια, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου του από το λιμάνι προσέκρουσε στον προβλήτα! Τέσσερις ώρες μετά, ο καπετάνιος ενημέρωσε το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ ότι το κρουαζιερόπλοιο έφερε ρήγμα στο πίσω μέρος, δυόμισι μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή. Το «AQUAMARINE» κατέπλευσε το απόγευμα στο λιμάνι της Μήλου.

ΦΟΡΤΗΓΑ: Σε κινητοποιήσεις για πέμπτη μέρα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων. Ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα από το 5% που ενέκρινε η κυβέρνηση, καθώς και άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς τις Παρασκευές. Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι ιδιοκτήτες ταξί (24ωρη τη Δευτέρα).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Το Σάββατο, 17 Μάη, στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας (Ακαδημίας 50).

ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Επιχείρηση καμουφλάζ των ανατροπών

Ενόψει της εφαρμογής του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης, που αρχίζει με τη σαρωτική ενοποίηση Ταμείων, το υπουργείο Απασχόλησης επιχειρεί να απαλύνει επικοινωνιακά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο νόμος. Ετσι χτες συνέχισε το σίριαλ των ανακοινώσεων για επιμέρους ρυθμίσεις, αυτή τη φορά για τον πλασματικό χρόνο εργασίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Μαμωνά το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου από τα 4,5 χρόνια αυξάνεται στα πέντε χρόνια (στην περίπτωση της τρίτεκνης μητέρας). Ο πλασματικός χρόνος αφορά τις ασφαλισμένες σε όλα τα Ταμεία πλην ΟΓΑ τα οποία αποκτήθηκαν από το 2000 και εφεξής. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος αξιοποιείται για την προσαύξηση της σύνταξης, αλλά όχι για τη συμπλήρωση 37ετίας ή τα 15 χρόνια εργασίας (θεμελίωση συνταξιοδότησης).

Παράλληλα για τις μητέρες ασφαλισμένες σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς κατά τους πρώτους 12 μήνες που έπονται της γέννησης του παιδιού, οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν τις μισές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης. Τα παραπάνω βέβαια σε τίποτα δεν μπορούν να καμουφλάρουν τις ανατροπές που επέρχονται για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο.

Στις κάλπες οι λιθογράφοι

Συνεχίζονται μέχρι τις 16 Μάη οι εκλογές στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος). Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα (ή διαβατήριο) και βιβλιάριο ασθενείας, καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ., εκτός από το Σάββατο 10/5, που η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 2.30 μ.μ. και την Κυριακή 11/5, μέχρι τις 5.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ