ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Στο πόδι» συνδικάτα και φορείς

Συγκεντρώσεις σήμερα στην Κέρκυρα (8.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο) και στην Ιστιαία Εύβοιας, στις 12 Μάη

Στους δρόμους για τις υπηρεσίες Υγείας βγαίνουν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στους δρόμους για τις υπηρεσίες Υγείας βγαίνουν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τα ταξικά συνδικάτα και οι κάτοικοι της επαρχίας παίρνουν την υπόθεση της υγείας στα χέρια τους, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στις εκρηκτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και οι οποίες τους αναγκάζουν να καταβάλλουν - λόγω της εμπορευματοποίησης που προωθούν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - άγρια χαράτσια στους ιδιώτες στην ώρα της ανάγκης.

Σήμερα το βράδυ γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα, ενώ στις 12 Μάη γίνεται στην Ιστιαία της Εύβοιας. Στο πόδι βρίσκονται και οι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλιώτιδας που έμειναν χωρίς αγροτικό γιατρό.

Η συγκέντρωση στην Κέρκυρα διοργανώνεται από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην πλατεία Σαρόκο, ώρα 8.30 μ.μ., με αφορμή το πρόσφατο θάνατο ενός ακόμη νεογνού - το τρίτο τα τελευταία δυο χρόνια - εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.

Ζητούν νοσοκομείο στη Β. Εύβοια

Παλλαϊκό συλλαλητήριο οργανώνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας στην Ιστιαία στις 12/5, στις 12 το μεσημέρι, για να καταγγείλουν την ανυπαρξία παροχών υγείας στην περιοχή. Το υπάρχον Κέντρο Υγείας λειτουργεί με τρεις απ' τους 11 γενικούς γιατρούς και έτσι σε καθημερινή βάση, μετά το κανονικό ωράριο και το ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, η εφημερία καλύπτεται μόνο από αγροτικούς γιατρούς.

Πρόκειται για μια περιοχή με 38.000 κατοίκους το χειμώνα και πλέον των 100.000 ανθρώπων, λόγω του τουρισμού, το καλοκαίρι. Σ' αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν τα τροχαία περιστατικά, καθώς και οι 45 νεφροπαθείς της περιοχής που δυο φορές τη βδομάδα εξαναγκάζονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να κάνουν 130 χιλιόμετρα έως τη Χαλκίδα. Ο υπουργός Υγείας το Μάρτη του 2007 υποσχέθηκε την αναβάθμιση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας, αλλά οι κάτοικοι διεκδικούν τη δημιουργία μικρού νοσοκομείου στον ίδιο χώρο.

Στη συγκέντρωση της Ιστιαίας θα παραβρεθεί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Χωρίς γιατρό 2.500 κάτοικοι

Χωρίς γιατρό είναι οι κάτοικοι των χωριών Εκκάρα, Βελεσιώτες, Θαυμακός, Γαυράκια και Ανω Αγόριαννη του Δήμου Θεσσαλιώτιδας ύστερα απ' το θάνατο του αγροτικού γιατρού. Στις παραπάνω κοινότητες ζουν μόνιμα 2.500 κάτοικοι. Ηδη μαζεύτηκαν υπογραφές των κατοίκων που ζητούν το διορισμό γιατρού, χωρίς καθυστέρηση, στο αγροτικό ιατρείο της Εκκάρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΙΚΑ 2008 - 2013
Αναβλήθηκε η απόφαση

Αποχώρησαν απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ

Σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ παραπέμφθηκε η λήψη της απόφασης για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008-2013, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την πιλοτική καθιέρωση της κάρτας Υγείας με το πιστωτικό χρηματικό όριο για τις ανάγκες του ασθενούς στη Σάμο και τη Λευκάδα.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΚΑ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Θωμάς Κακκαβάς και Διαμαντής Μαυροδόγλου, έθεσαν εξ αρχής θέμα απόσυρσης του σχεδίου επικαλούμενοι και συνοδευτικό έγγραφο που τους διανεμήθηκε και στο οποίο αναφερόταν ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα εντάσσεται στη στρατηγική της Λισαβόνας. Επιπλέον, η «έξυπνη κάρτα υγείας» οδηγεί στη διατίμηση των σχετικών υπηρεσιών και επιβάλλει στο γιατρό να κάνει διαγνώσεις με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που θα συνταχτούν και τον ασφαλισμένο να αρρωστήσει όσο του επιτρέπει το πιστωτικό όριο της κάρτας.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Γιώργος Μέργος είπε ότι δεν μπορεί να αποσύρει το σχέδιο, με αποτέλεσμα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ να αποχωρήσουν απ' τη συνεδρίαση, οπότε και αποφασίστηκε η μετάθεση της απόφασης.

Στο Μενίδι

Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΙΚΑ Μενιδίου, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης - σε αναμενόμενη συνάντηση της υφυπουργού με το δήμο - και ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Μενιδίου θα γίνουν στις 20 Μάη 2008, ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ εκτός της πόλης αλλά και να απαιτηθεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Η απόφαση πάρθηκε στην προχτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Γυναικών της ΟΓΕ και η δημοτική παράταξη ΠΑΣΥΜ με τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ «ΑΓ. ΣΑΒΒΑ»
Σε εξάντληση ασθενείς και εργαζόμενοι

Σαν «άλογα» τρέχουν οι ελάχιστοι εργαζόμενοι για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασθενών, αλλά η διοίκηση τους θεωρεί υπεύθυνους γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση

Απίστευτες καταστάσεις τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους δημιουργούνται καθημερινά στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (ΜΒΝ) του «Αγίου Σάββα», όπου γίνονται χημειοθεραπείες καρκινοπαθών. Λόγω των τρομακτικών ελλείψεων, κυρίως προσωπικού, τον τελευταίο καιρό γίνονται υπερδιπλάσιες νοσηλείες, οι εργαζόμενοι εξαντλούνται απ' την εντατικοποίηση. Στο τμήμα διάλυσης των φαρμάκων οι αφόρητες συνθήκες οδηγούν μέχρι την εξόντωση.

Η ΜΒΝ διαθέτει 8 κρεβάτια και 14 καρέκλες και θα έπρεπε, στη χειρότερη περίπτωση, να έχει 14 νοσηλευτές. Πέρυσι είχε 11 νοσηλευτές και τώρα - συμπεριλαμβανομένης και της προϊσταμένης - έχει μόλις εννιά.

Αντίθετα, οι νοσηλείες κάνουν άλματα: Ενώ - με το υπάρχον προσωπικό - θα έπρεπε να γίνονται 50 νοσηλείες ημερησίως - με την προσθήκη τεσσάρων υπεράριθμων - λόγω, του ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αναβολές, γίνονται πάνω από 70. Λόγω των τελευταίων αργιών έγινε σύμπτυξη των θεραπειών και έφτασαν στις 115 ημερησίως. Το τμήμα διαλύσεων των φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες λειτουργεί σε ένα χώρο τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων, εκεί όπου παλιότερα ήταν το κυλικείο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες τις δικές της καθώς και των κυβερνήσεων που ποτέ δεν επάνδρωσαν τη Μονάδα με επάρκεια, αλλά θεώρησε για τη «χαοτική κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, υπεύθυνο το νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν μπορεί να «διαχειριστεί την κατάσταση»...

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ
Κινητοποιήσεις διαρκείας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» απ' την ερχόμενη Δευτέρα. Το ψυχιατρείο είναι αναγκασμένο να λειτουργεί με το 47,7% του προβλεπόμενου προσωπικού και να δέχεται τις αναγκαστικές νοσηλείες των ψυχικά αρρώστων που πολλαπλασιάστηκαν μετά την παράδοση της αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάθε Πέμπτη και Δευτέρα από τις 12 Μάη θα γίνονται στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) με κλείσιμο της Ιεράς Οδού στο ύψος του «Δρομοκαΐτειου» και αποκλεισμό της εφημερίας όλο το 24ωρο.

Η απόφαση του Σωματείου έρχεται μια μέρα μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αποασυλοποίηση των ψυχιατρείων, κατέληξε μοιραία στη δημιουργία πελατείας για τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Απ' τις 1.343 οργανικές θέσεις του «Δρομοκαΐτειου» είναι καλυμμένες μόνο οι 630, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη μόλις 20 εκτάκτων (!) τη στιγμή που έχουν συνταξιοδοτηθεί 70 εργαζόμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργίες και στάσεις εργασίας

Κάτω απ' την όξυνση των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ υποχρεώθηκε να προκηρύξει σειρά κινητοποιήσεων με αφετηρία τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15 Μάη. Επιπλέον, η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε:

  • Πεντάωρη (10 πμ - 3 μμ) πανελλαδική στάση εργασίας στις 27/5, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).
  • Πεντάωρη (10 πμ - 3 μμ) πανελλαδική στάση εργασίας στις 29/5 και συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12 μπροστά στο ΥΥΚΑ.
  • 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 4/6 με 6ωρη στάση (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στο Λεκανοπέδιο με συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11 π.μ. και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις και να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όσο και των ασθενών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ