ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τις εντυπώσεις από το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στη σοσιαλιστική Κούβα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τη συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ, ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αλ. Παπαρήγα, εξαίροντας την αξιοθαύμαστη πορεία της Κούβας από το '90 και μετά, παρά τα τεράστια εμπόδια που ορθώνει μπροστά της η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και το εμπάργκο που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνέντευξης, η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για το πρόγραμμα των πολύμορφων δραστηριοτήτων που σχεδιάζει το Κόμμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυσή του.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, η οποία αφορούσε ευρύ φάσμα θεμάτων από την επικαιρότητα.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η Κούβα κρατά ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Κούβα

Από το '90 και μετά η πορεία της Κούβας είναι αξιοθαύμαστη. Αποδεικνύει ότι όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να τα καταφέρει. Είναι δύσκολος και σκληρός ο δρόμος και η αλληλεγγύη όλων των προοδευτικών ανθρώπων και των λαών, πρέπει να δυναμώσει, αυτή θα είναι και μια πολύ μεγάλη προσφορά και στον αγώνα που κάνουμε στον τόπο μας και σε όλη την Ευρώπη.

Τα παραπάνω υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, το πρώτο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Κούβα και στις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή της εκεί η αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τα παρακάτω:

«Οπως είναι γνωστό, διατηρούμε διαχρονικά συστηματικές και πολύ στενές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και προσπαθούμε να αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη μας στο Νησί αυτό, το οποίο βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απ' την πρώτη στιγμή της νίκης της επανάστασης, αλλά ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, κάτω από μια πρωτοφανή ασφυκτική ιμπεριαλιστική πίεση και επέμβαση, που έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα, με πρωταγωνιστή βεβαίως τις ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους της».

Δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει δρόμο ανάπτυξης


«Η πραγματικότητα μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Κούβα, ότι ο λαός της Κούβας δέχεται την αλληλεγγύη όχι μόνο των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλη τη Γη, αλλά και ενός πολύ μεγάλου μέρους των λαών, κοινωνικοπολιτικών παραγόντων, ακόμη και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το σοσιαλισμό, αλλά που βλέπουν την πρωτοφανή αδικία που γίνεται σε βάρος του λαού της Κούβας και συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνο είναι για όλους τους λαούς της Γης, να ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται απ' τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, όπως είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πλήγμα στην απλή θέση που πρέπει να υποστηρίζει ο καθένας, ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός κριτής, είτε έτσι, είτε αλλιώς.

Ξεκαθαρίζουμε ότι εδώ δεν πρόκειται απλώς για το αμερικανικό εμπάργκο, το οποίο άλλωστε έχει επιβληθεί από την πρώτη μέρα της νίκης της επανάστασης και ιδιαίτερα απ' την ανακήρυξη της Κούβας σε χώρα που ανήκει στο σοσιαλισμό. Πρόκειται για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν, και αποδέχτηκαν βέβαια πάρα πολλές χώρες, τη θέση ότι όποιος αναπτύξει σχέσεις διακρατικές, οικονομικές με την Κούβα, είτε είναι κυβέρνηση, είτε είναι μια επιχείρηση, είτε ένας επιχειρηματικός όμιλος, υπόκειται σε τιμωρίες και σε ποινές. Δηλαδή, προσπαθούν να πλήξουν αυτό που λέμε οικονομική συνεργασία, ανεξάρτητα από κοινωνικό σύστημα, την οικονομική συνεργασία του αμοιβαίου οφέλους».

Ενας λαός αποφασισμένος μπορεί


«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια πολιτική που αποβλέπει κυριολεκτικά στη γενοκτονία ενός λαού. Βεβαίως, από το 1990 και μετά που επιβλήθηκε ακόμα πιο αυστηρά αυτό το εμπάργκο, όταν είδαν ότι η σοσιαλιστική Κούβα παρέμεινε σοσιαλιστική και δεν ακολούθησε τη φορά των εξελίξεων που πήραν τα πράγματα στην Ευρώπη, από τότε έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές την Κούβα και μπορούμε να πούμε ότι χρόνο με το χρόνο έκανε μια αξιοθαύμαστη πορεία, που ίσως κανείς δεν μπορούσε να το περιμένει το 1990 και το 1991, μια πορεία επιβίωσης και τα κατάφερε, μέσα σε έναν τέτοιο εξαιρετικά αρνητικό περίγυρο. Πράγμα που μας επιτρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα ότι όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος, μπορεί να τα καταφέρει παρά τις αντιξοότητες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και όταν είναι μόνος του και απομονωμένος.

Βεβαίως, ξαναλέμε, η Κούβα δεν είναι απομονωμένη, αλλά όσον αφορά τις επίσημες σχέσεις, βεβαίως, συναντά τεράστια προβλήματα. Παρά τον αποκλεισμό που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, σήμερα η Κούβα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 184 χώρες, πάνω από 100 πρεσβείες λειτουργούν στην Αβάνα, ενώ η Κούβα είναι αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των Αδεσμεύτων.

Και οπωσδήποτε, ο περίγυρος σήμερα στην Κούβα, κυρίως όσον αφορά την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, είναι πολύ πιο θετικός, καλύτερος απ' ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Και αυτά πάλι σε απάντηση στα τρομοκρατικά εκβιαστικά διλήμματα που απευθύνονται στους λαούς: "Μην τολμήσετε να κάνετε ένα βήμα μπρος, θα σας φάμε, δεν έχετε ελπίδα. Σε μια χώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα". Βεβαίως, απ' όσο δείχνουν τα πράγματα και απ' την ενημέρωση που είχαμε, η προσπάθεια αποκλεισμού της Κούβας και η επιθετικότητα απέναντι στην Κούβα θα αυξηθεί. Αν θέλετε, ο ιμπεριαλισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται ακόμα πιο εκδικητικός. Διότι, σού λέει, αντέξατε 18 χρόνια, τα πιο σκληρά που έχει γνωρίσει ένας λαός, σαν να είχε άμεση στρατιωτική κατοχή».

Η υπονομευτική δράση των ΗΠΑ

«Μην ξεχνάμε, να το ξεκαθαρίσουμε, ότι η επίθεση κατά της Κούβας δεν είναι μόνο οικονομική, παρότι η οικονομική επίθεση έχει οπωσδήποτε σοβαρές συνέπειες. Συνεχίζει και δέχεται τις συνέπειες του σχεδίου που επίσημα έχουν διαμορφώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για πρόκληση τεχνητών επεισοδίων και για δικαιολόγηση μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Κούβα. Ολα αυτά που βλέπουμε, με τα πλοία κλπ. γύρω, στον θαλάσσιο περίγυρο της Κούβας, η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από προβοκάτσιες, ακριβώς για να δικαιολογήσουν μια επίθεση κατά της Κούβας.

Μιλάμε για σχέδιο υπονομευτικό, να προκαλέσουν τεχνητά προβλήματα στο εσωτερικό της Κούβας. Πρέπει να σας πω ότι σε όλο αυτό το διάστημα της δήθεν ειρηνικής περιόδου, πάνω από 3 χιλιάδες νεκροί είναι θύματα των πολύμορφων επεμβάσεων και από τις προβοκάτσιες που κάνουν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη χρηματοδότηση για την οργάνωση της ανατροπής της σοσιαλιστικής εξουσίας της Κούβας. Δηλαδή, χρηματοδοτούνται ανατρεπτικές ενέργειες, πράγμα το οποίο επισήμως το έχουν αποδεχτεί οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτήν την περίοδο αναπτύσσεται ακόμα πιο συστηματικά με τη μορφή ενημέρωσης στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι επίκειται μια νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα είναι πάλι δυσμενής απέναντι στην Κούβα.

Από το 1997, έχουν ξοδέψει οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο στο ραδιοτηλεοπτικό πόλεμο κατά της Κούβας 257 εκατομμύρια δολάρια. Το 2008 ενέκριναν 39 εκατομμύρια δολάρια για νέο τηλεοπτικό πόλεμο, μέσα δηλαδή σε μια χρονιά. Βεβαίως, ανάλογα τέτοια ποσά διατίθενται και κατά της Βενεζουέλας και κατά της Βολιβίας».

Το Νησί της Επανάστασης σε μια νέα φάση

«Η Κούβα βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο όπου εκτιμά ότι πέρασε αυτό που λέμε τα 18 σκληρά χρόνια της επιβίωσης. Εχοντας υπόψη της ότι θα αντιμετωπίσει και νέα επιθετικότητα, έχει αποφασίσει - και αυτή ήταν και η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής - να περάσει σε μια νέα φάση, που έχει δύο χαρακτηριστικά στοιχεία.

Το πρώτο είναι η στρατηγική υποχρέωση να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση που έχει η Κούβα, διότι αναγκαστικά 80 - 90% των ειδών διατροφής τα εισάγει από το εξωτερικό. Και βάζει το φιλόδοξο στόχο να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση και όχι μόνο να εξασφαλίσει διατροφική επάρκεια, αλλά να αυξήσει και τις εξαγωγές. Θεωρεί το ζήτημα αυτό κρίσιμο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, αλλά και μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Αυτά ας τα σκεφτούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, που η Ελλάδα, η χώρα υποτίθεται της ελευθερίας, έχει επίσης διατροφική εξάρτηση τεράστια. Μια χώρα που δεν είχε ανάγκη καν να έχει διατροφική εξάρτηση.

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, είναι η συνολική αναδιοργάνωση της σοσιαλιστικής εξουσίας με την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας, μέσα από τις λαϊκές οργανώσεις και όλες τις μορφές άσκησης λαϊκού ελέγχου και εξουσίας. Οχι ότι δεν υπάρχει σήμερα συμμετοχή.

Θα έλεγε κανείς ότι στην Κούβα και εξαιτίας οπωσδήποτε της ιμπεριαλιστικής πίεσης, η συμμετοχή του λαού είναι πάρα πολύ ανεβασμένη. Η σχέση κόμματος και λαού, επίσης, πάρα πολύ μεγάλη και ήταν αδύνατον αυτή η χώρα να επιβιώσει 18 χρόνια, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι εσωτερικοί παράγοντες. Αυτά δε γίνονται ούτε με εντολές από τα πάνω, ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Πολύ περισσότερο, όταν υπήρχε η πρόκληση απέξω, "αλλάξτε το καθεστώς και όλα θα τα έχετε στα χέρια και στα πόδια σας".

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι που βάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και η εξουσία στην Κούβα και που παραπέρα βέβαια το επόμενο διάστημα θα τα επεξεργαστεί. Πρέπει να σας πω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία μας είπαν και τα οποία τα ζήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κούβα και με συγκεκριμένα στοιχεία».

Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής Κούβας

«Αυτή τη στιγμή, η σοσιαλιστική Κούβα έχει καταφέρει, παρά το γεγονός ότι διατηρούνται όλοι οι αρνητικοί εξωτερικοί παράγοντες (και οι εξωτερικοί γίνονται εσωτερικοί πια όταν έχεις πρόβλημα ενέργειας, όταν έχεις πρόβλημα να λειτουργήσουν εργοστάσια, να έχεις μηχανές, να εφαρμόσεις την εκμηχάνιση που είχες μέχρι το 1990), παρ' όλα αυτά, έχει εξασφαλίσει να παρέχεται δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν τροφή, πρωινό και μεσημεριανό, σε 7 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή σε όλους που είναι μαθητές και φοιτούν και στους εργαζόμενους. Δηλαδή, πρωί και μεσημέρι σιτίζονται δωρεάν 7 εκατομμύρια. Και αυτό είναι ένα απ' τα πλεονεκτήματα των σοσιαλιστικών σχέσεων και του σοσιαλιστικού σχεδιασμού.

Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο: Ο μεγάλος κερδισμένος στην Κούβα είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Ειλικρινά σας λέω δεν μπορείτε να φανταστείτε το πάθος που υπάρχει για την εκπαίδευση του λαού και για τη σχέση Παιδείας και Πολιτισμού στην καθημερινότητα.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε η Κούβα, και παραμένουν, διαθέτει χρήμα και έμψυχο δυναμικό σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να σας πω ότι μας εντυπωσίασε ένα καινούργιο Πανεπιστήμιο που έχει διαμορφωθεί εκεί, όπου 10 χιλιάδες παιδιά του λαού της Κούβας, απ' όλες τις περιοχές και όχι απ' τα αστικά κέντρα, φοιτούν σε αυτό το Πανεπιστήμιο και ασχολούνται με την Πληροφορική, την πιο σύγχρονη εκδοχή και ανάπτυξή της.

Πληροφορική όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά εξειδίκευση στον τομέα της υγείας, της διδασκαλίας, της διατροφής, δηλαδή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. 10 χιλιάδες παιδιά τα οποία φοιτούν εντελώς δωρεάν, τρώνε, πίνουν, ζουν μέσα στο Πανεπιστήμιο και απολαμβάνουν επίσης και πέρα απ' τις παροχές του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στην Κούβα, από το 2003 εφαρμόζονται, και πειραματίζονται, και σταθεροποιούνται νέα προγράμματα διδασκαλίας εκπαιδευτικής στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο. Και σε αυτές τις βαθμίδες, όπως και στο Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιούνται συνδυασμένα όλες οι μέθοδοι. Δηλαδή, από τη γνωστή κλασική διδασκαλία με το ακροατήριο μέχρι την τηλεματική, την πληροφορική, ο καθένας μπορεί να μελετά και να δέχεται διδασκαλία με το computer. Τα computer, Διαδίκτυο κλπ., έχουν μπει πολύ βαθιά μέσα στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, όπου γυρίζεις το κεφάλι σου, θα δεις έργα Τέχνης είτε γνωστών Κουβανών ή και Λατινοαμερικανών καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, είτε δημιουργίες των ίδιων των κατοίκων.

Μας εντυπωσίασε, επίσης, η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, επειδή είναι αρκετά επίκαιρο στη χώρα μας - έχει έρθει και σχετικό νομοσχέδιο. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλά σχολεία σε όλη την Κούβα και ό,τι γίνεται, γίνεται αποκεντρωμένα όχι μόνο στο κέντρο. Σχολείο για τυφλά παιδιά, όπου αναλογεί ένας δάσκαλος σε δύο τυφλά παιδιά. Αυτός είναι ο μέσος όρος, συν οι ψυχολόγοι, συν οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Οταν μιλάμε για Ειδική Αγωγή παιδιών μέχρι τα 14 χρόνια, (γιατί μετά τα παιδιά, έχοντας δεχτεί όλη αυτή την ειδική αγωγή μπορεί να προχωρήσουν μαζί με όλα τα παιδιά), μιλάμε ότι τα παιδιά αυτά παρακολουθούνται και στην οικογενειακή τους ζωή, στηρίζονται οικογένειες και παρακολουθούνται και όταν τελειώσουν το σχολείο, πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο, γιατί οι άνθρωποι που τους έχουν γνωρίσει, μπορεί να βοηθήσουν και να τους παρακολουθήσουν και στη μετέπειτα πορεία.

Θέλω ακόμη να προσθέσω ότι σε αυτό το Πανεπιστήμιο, παραδείγματος χάριν της Πληροφορικής, τα παιδιά κάνουν έρευνα και εφαρμογή με πραγματικά προγράμματα, όχι βεβαίως αυτά που κάνουν οι δικοί μας φοιτητές να πηγαίνουν στο κέντρο του ΝΑΤΟ, για να μαθαίνουν πώς λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Παράγουν προγράμματα, τα οποία εφαρμόζονται στα εργοστάσια, ή σε άλλους τομείς στις δημοσκοπήσεις, στη μελέτη της κοινής γνώμης, στις διάφορες δηλαδή λειτουργίες της ζωής.

Πραγματοποιούν, δηλαδή, προγράμματα και εκπαιδεύονται σε αυτά που βάζει η ίδια η ζωή και οι ανάγκες της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Επίσης, είναι εντυπωσιακή η σημασία που δίνουν στην προστασία της φύσης. Δεν ξέρω αν σε τέτοια έκταση η UNESCO έχει ανακηρύξει περιοχές μοναδικής αξίας παγκόσμιας, όπου διατηρούνται όλα τα είδη των φυτών και των ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά και σε αυτούς τους χώρους ο τουρισμός που αναπτύσσεται δεν είναι ο τουρισμός που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αλλά είναι ο πολύ χαμηλός τουρισμός που έχει σχέση με την επικοινωνία και τη φύση. Παρά το γεγονός ότι η Κούβα θα μπορούσε, κάτω από την πίεση, να γενικεύσει έναν τύπο τουριστικής ανάπτυξης, που θα έφερνε παντού και πολύ χρήμα».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

«Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι και στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που ζήσαμε, που ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αν κι έχουμε πάει πολλές φορές, πρώτη φορά βρεθήκαμε Πρωτομαγιά, αλλά και σε όλη την Κούβα είναι διάχυτη η έκφραση θαυμασμού και αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που είναι φυλακισμένοι - κλείνουν 10 χρόνια φέτος στις φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξέρουμε για ποιους πρόκειται, για τους πέντε ανθρώπους, οι οποίοι αποκάλυψαν από τα μέσα τα υπονομευτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα 10 χρόνια που κλείνουν φέτος θεωρούμε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης. Εμείς, επανειλημμένα έχουμε κάνει προσπάθειες, κάνουμε προσπάθειες και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να τους επισκεφθεί στις φυλακές, να δει αυτούς τους ανθρώπους, να δούμε τις συνθήκες που ζουν. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να ενταθεί η καμπάνια αλληλεγγύης.

Αλληλεγγύη στην Κούβα, αλλά και στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, οι οποίοι αποκάλυψαν στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης τους πραγματικούς στόχους εναντίον της Κούβας και κατέρριψαν όλα τα ψέματα, τα οποία συνηθίζουν να λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Βεβαίως, ο δρόμος προς τα μπρος είναι δύσκολος. Δεν είναι εύκολος, διότι όπως είπαμε, η επιθετικότητα θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, ούτε οι αμερικανικές εκλογές είναι που θα αλλάξουν την κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επίσης ξιφουλκεί με το δικό της τρόπο, αφού παγκόσμια έχουμε μια σκλήρυνση της κατάστασης, η Κούβα επίσης θα μένει στο στόχαστρο, γιατί δεν είναι απλώς η σοσιαλιστική Κούβα, είναι η Κούβα που κρατάει ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού και αποδεικνύει ότι ένας μικρός λαός, ένας Δαβίδ μπορεί να τα βάλει με τον Γολιάθ. Είναι δύσκολος και σκληρός ο δρόμος και η αλληλεγγύη όλων των προοδευτικών ανθρώπων και των λαών, πρέπει να δυναμώσει. Είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά και στον αγώνα που κάνουμε στον τόπο μας και σε όλη την Ευρώπη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ