ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
«... ξέρει να σκέφτεται»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Πώς διαμορφώνεις συνείδηση; Από και μέσα στις κοινωνικο - οικονομικές σχέσεις που κολυμπάς. Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Καθώς είναι πολλά τα «ψιλά» που συνθέτουν αυτές τις σχέσεις.

Γράφει αθώα αθώα η κεντρική αρθρογράφος μιας εφημερίδας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί ότι χρειαζόμαστε τους Γερμανούς να μας «ξανά» βάλουν σε τάξη. Αθώο; Πότε είχαν «ξανά» έρθει; Στην κατοχή! Και μας έβαλαν σε τάξη;

Γράφει ο άλλος το πάθημά του όταν είπε τη λέξη «βόμβα». Αλλά δε θυμίζει ότι μετά την «11η Σεπτέμβρη» η λέξη «βόμβα» έχει μπει στα κομπιούτερ ως κόκκινος συναγερμός όπου κι αν ακούγεται. Πάνω από 1.000 τραγούδια στις ΗΠΑ κόπηκαν μόνο και μόνο γιατί υπονοούσαν τη λέξη. Και είναι η ΕΕ που δέχτηκε να παραδώσει βιομετρικά των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, ώστε να ελέγχουν έγκαιρα αν έχουν σχέση με «βόμβα». Η αυταπάτη περί δημοκρατικής Ευρώπης έναντι της αυταρχικής Αμερικής πληρώνεται ακριβότερα από το πάθημα του συναδέλφου. Και διαμορφώνει συνείδηση.

Γράφει η άλλη την αφήγηση του ΓΑΠ για το πώς έπεσε. Αθώο; Μάρκετινγκ κάνει με το «γυμνασμένο» που επειδή είναι γυμνασμένο αξίζει και να κυβερνήσει. Παίζει μπουνιές με τη λογική η αφήγηση; Ποιος το κρίνει; Η εντύπωση μένει.

Ετσι, από κάτι ψιλά διαμορφώνεται η συνείδηση που μετά καταλήγει να είναι και «κοινή γνώμη». Και είναι πολλά αυτά τα ψιλά.

Βρίσκουν και κάνουν. Και η κυβέρνηση που πλασάρει σαν παροχή το δικαίωμα στη μάνα να είναι κοντά στο παιδί της, ενώ την ίδια ώρα παρατείνει την παραμονή της στη δουλειά. Και το ΠΑΣΟΚ που παριστάνει τον υπερασπιστή του ΟΤΕ που το ίδιο εκχώρησε στο ιδιωτικό κεφάλαιο (γι' αυτό τον δουλεύουν και οι υπερασπιστές του, όταν ρωτάνε «ποιες είναι οι πολιτικές και νομικές δυνατότητες»). Βρίσκουν και κάνουν όταν λένε στον αναγνώστη πως και οι τιμές μπορούν να συγκρατηθούν και ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει. Οταν ανταγωνισμός σημαίνει περισσότερα κέρδη.

Βρίσκει και κάνει η «Καθημερινή», όταν εμφανίζεται να κλαίει για τα παιδιά, όταν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου και κάτι «παιδιά» παίζουν το ίδιο παιχνίδι: Ενα πανεπιστήμιο «μπάχαλο» που δε θα ασχολείται με την οικονομία που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, αλλά με αυτήν που το ΝΑΤΟ θέλει - χρηματοδοτεί και για την οποία - μέσα στο μπάχαλο - καμία συζήτηση δε γίνεται.

Βρίσκει και κάνει ο ΣΥΝ που παριστάνει μέσα από το «λογοκριμένο» ρεπορτάζ τον προστάτη της τσέπης των παιδιών που έχουν πέσει στα ναρκωτικά, όταν η θέση που διατύπωσε ο αρμόδιος βουλευτής του είναι μία και απόλυτη: Ανεμπόδιστη χρήση όλων των ναρκωτικών! «να κερνά το κράτος», ήταν η συμπλήρωση στη φράση που χρησιμοποίησε και όχι μόνο δεν τον πλάκωσαν στις σφαλιάρες επιτόπου οι παριστάμενοι, αλλά την επομένη φρόντισε το «ρεπορτάζ» να του στρογγυλέψει όσα είπε.

Βρίσκουν και κάνουν. Εχουν φροντίσει καιρό πριν να έχουν απέναντι συνειδήσεις ήδη εκπαιδευμένες σαν σκυλάκια του Παβλόφ που αντιδρούν στο κουδουνάκι που τα καλεί να φάνε. Τα σάλια τους τρέχουν κι όταν δεν υπάρχει φαΐ στο πιάτο. Αρκεί που άκουσαν το κουδουνάκι. Ετσι χρησιμοποιείται η εξαγγελία για τις μητέρες και η υπόσχεση για τον ΟΤΕ και η «αντικαπιταλιστική» ρητορεία για την τιμή της ηρωίνης. Σε εξαρτημένα ανακλαστικά αναφέρονται. Προσβλητικό από μόνο του για όποιον εξακολουθεί να θέλει να λέγεται άνθρωπος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΞΕ ΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ: «Με τη χορήγηση επιπλέον πληρωμένης εξάμηνης άδειας μητρότητας - όταν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως 5 έτη και μειώνει τις συντάξεις κατά 40% - η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο κοροϊδίας των εργαζομένων μητέρων» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ: «Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απιστία σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία, θα εξαντλήσει κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα για να ανακτήσει το Ελληνικό Δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ (ποιες είναι, όμως, αυτές οι νομικές και πολιτικές δυνατότητες;)» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ: «Προφανώς και μέτρα πρέπει να παρθούν και ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει και η Επιτροπή να κάνει τη δουλιά της κλπ. Ομως το "παιχνίδι" να είμαστε καθαροί έχει χαθεί! Η διεθνής αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και το πετρέλαιο, που έχει δύο πλευρές, την πραγματική και την αισχροκερδή, ήρθε και έδεσε με την εκτεταμένη ελληνική αισχροκέρδεια και στους δύο τομείς, πετρέλαια και είδη καθημερινής διατροφής» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ: «Η λειτουργία των πανεπιστημίων εξαρτάται πλέον από τα όλο και πιο ιδιαίτερα γούστα ελαχίστων συνδικαλισμένων φοιτητών. Ακραίες ομάδες φοιτητοπατέρων με όλο και πιο παράλογα αιτήματα φρενάρουν την πρόοδο των ιδρυμάτων, υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν να μάθουν και να προκόψουν» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ! «Το εμπόριο ναρκωτικών βασίζεται στην απαγόρευση και μέχρι την άρση της θα είναι πολύ ακριβές οι τιμές» (λογοκριμένη - για να προστατευθεί ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ; - η θέση που διατύπωσε ο βουλευτής του Γ. Ψαριανός προχτές / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ και όχι για το ΝΑΤΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Σκηνικό πολέμου στα Πανεπιστήμια

ΕΘΝΟΣ: Ο ΝΟΜΟΣ για στράτευση στα 19

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η διπλή ανάγνωση της ελληνικής οικονομίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντίο ΟΤΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύελλα για ΟΤΕ λίγο πριν από τη συμφωνία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μήνυμα Τρισέ από Αθήνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στόχος ο κ. Γ. Σουφλιάς

Η ΑΥΓΗ: Ούτε συζήτηση για πυρηνικό σταθμό

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΗΝΥΜΑ» Παπούλια προς ΕΛ.ΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΧΟΥΝ ΛΑΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρουν τι λένε

Η ΧΩΡΑ: Εφιάλτης με τον γύψο δικτατορίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 13,6 μήνες άδεια για τις μητέρες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 6 μηνών στις νέες μητέρες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ξανά»;

«Να παραδεχτεί το Κράτος την ανικανότητά του και ότι περιμένει τους Γερμανούς για να μας βάλουν (ξανά) σε τάξη» (με αφορμή τον ΟΤΕ, η Σ. Βούλτεψη στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Πάλι καλά

«Η λέξη "βόμβα" μπορεί να σκοτώσει; Οποιος την προφέρει μπορεί να χαρακτηρισθεί επικίνδυνος βομβιστής ή τρομοκράτης; Αν απαντήσετε "όχι" έχετε αντίθετη άποψη από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Για το λόγου το αληθές χθες το μεσημέρι προσπάθησα να περάσω από την ηλεκτρονική πύλη ελέγχου του Συμβουλίου. Εβαλα τα πράγματά μου στον κυλιόμενο τάπητα, συνεχίζοντας να μιλάω στο κινητό. Ο σεκιούριτι μου ζήτησε επιτακτικά να βάλω στο μηχάνημα και το κινητό, πράγμα που έκανα λέγοντας ειρωνικά "να μια βόμβα". Αυτόματα τα πάντα σταμάτησαν και ο σεκιούριτι ειδοποίησε τηλεφωνικά τους προϊσταμένους του ότι υπάρχει κάποιος - εγώ - στην είσοδο που λέει ότι έχει μία... βόμβα. Γέμισε ο τόπος από αργόσχολους της υπηρεσίας Ασφαλείας. Μου πήραν όλα τα υπάρχοντα, με ανάγκασαν να χάσω το ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας, φώναξαν περιπολικό της Αστυνομίας που μου έκανε έλεγχο ταυτότητας. Μου αφαίρεσαν δε το πολύτιμο "πάσο" με το οποίο περνάω σε όλα τα κτίρια της Κοινότητας για να κάνω τη δουλειά μου και μου ανακοίνωσαν ότι θα μου το επιστρέψουν αύριο (σήμερα)» (ο Γ. Δαράτος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Νέα εκδοχή

«Δεν ήταν η πρώτη φορά, όπως μας έλεγε, που έκανε αυτή την κίνηση, να διορθώσει εν κινήσει ένα μικρό πρόβλημα στην μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου του. Ατυχώς, όμως, τα δάκτυλα έμπλεξαν στην αλυσίδα, λειτούργησαν σαν φρένο με συνέπεια να πέσει απότομα και να τραυματιστεί» (η νέα εκδοχή για την πτώση Παπανδρέου στο ΕΘΝΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ