Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διαίρει και βασίλευε...

Συνεχίζονται οι εργασίες στη Βόννη της -τυπικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - διάσκεψης για το Αφγανιστάν και, ήδη, γράφονται και λέγονται διάφορα, για τους συμμετέχοντες σ' αυτή, μαζί με μπόλικες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα ενδεχόμενα αποτελέσματά της. Για να μην έχετε αγωνία, λοιπόν, πάρτε υπόψη σας τα εξής:

Στη διάσκεψη συμμετέχουν ουσιαστικά τέσσερις ομάδες. Η μια είναι η ομάδα της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία έχει ετερόκλητη σύνθεση, οι επιμέρους φατρίες της «παίζουν» με διαφορετικές δυνάμεις (Ρωσία, Ινδία, Μεγ. Βρετανία, κλπ.) και έχει αρχηγό τον Μπ. Ραμπανί, πρώην μουτζαχεντίν και πρώτο Πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά την ανατροπή της λαϊκής κυβέρνησης, το 1992. Η δεύτερη, είναι αυτή του πρώην βασιλιά Ζαχίρ Σαχ και χαρακτηρίζεται ως αμερικανόφιλη, ενώ έχει δεσμούς και με την Ιταλία. Η τρίτη είναι η «ομάδα της Κύπρου», με αρχηγό τον πρώην μουτζαχεντίν Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος ήταν ο πρώτος, μετά το 1992, πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, αλλά γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με τον Ραμπανί. Η ομάδα αυτή έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Και η τέταρτη είναι η «ομάδα της Πεσαβάρ», η οποία συνδέεται στενά με το δικτατορικό καθεστώς του Πακιστάν και όσους βρίσκονται πίσω του.

Οπως καταλαβαίνετε, το «διαίρει και βασίλευε» χορεύει ξέφρενα στη Βόννη. Γεγονός, το οποίο συνεπάγεται, έτσι ή αλλιώς, ένα σκοτεινό και άδηλο μέλλον για το Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ