Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας

- Οι μαθητές βρίσκονται σε διακοπές. Με τους αγώνες τι γίνεται;

- Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα και τώρα με διάφορες μορφές. Είναι γεγονός ότι από τις αρχές κιόλας του σχολικού έτους, οι μαθητές έδειξαν την αντίθεσή τους και στα μέσα του Οκτώβρη κατέβηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις είχαν μια πολύ καλή ανοδική πορεία, με ικανοποιητική εξέλιξη. Ολοι ξέρουμε βέβαια πως στα μέσα των διακοπών των Χριστουγέννων είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν κινητοποιήσεις, με πορείες και τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. Παρ' όλα αυτά, ο αγώνας των μαθητών συνεχίζεται με άλλες μορφές. Οι μαθητές συζητούν, διεκδικούν και διαδίδουν τα αιτήματά τους και οργανώνουν την παραπέρα δράση τους. Με αυτόν τον τρόπο, κυρίως, συνεχίζεται ο αγώνας των μαθητών, με έναν τρόπο που δε φαίνεται, αλλά μπορεί να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

- Υπάρχει ήδη η απόφαση του Συντονιστικού, ο χρόνος μέχρι την κινητοποίηση να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση των μαθητών. Τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση;

- Τον καιρό αυτό γίνεταιπροσπάθεια για την ενημέρωση των μαθητών, όσον αφορά την κινητοποίηση στις 15 Γενάρη, που θα συνεχιστεί. Η ενημέρωση είναι πολύ δύσκολη όμως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να το μάθουν όσο περισσότεροι γίνεται. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συντονιστικό θα κυκλοφορήσει "αφισέτο" με την απόφασή του για την πορεία, το οποίο θα τοιχοκολληθεί στα σχολεία. Παράλληλα, στόμα με στόμα οι μαθητές θα προσπαθήσουν να διαδώσουν την απόφαση και μέσα από τα 15μελή και 5μελή που εκπροσωπούν τους μαθητές. Επίσης, τα σχολεία που ήδη έχουν αποφασίσει θα επισκεφτούν και άλλα σχολεία, για να ενημερώσουν σχετικά.

- Τι σηματοδοτεί για τους μαθητές η κινητοποίηση στις 15 Γενάρη;

- Οπως βλέπουμε, με την έναρξη της νέας χρονιάς οι μαθητές ξανακατεβαίνουν στο δρόμο, αγωνίζονται για τα αιτήματά τους και προσπαθούν να οργανώσουν τη δράση τους. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια κινητοποίηση καλύτερη από τις άλλες, με την έννοια ότι όλο και περισσότεροι μαθητές θα συσπειρώνονται και θα αγωνίζονται για τα αιτήματά τους. Παλεύουμε ενάντια στο νέο νόμο της κυβέρνησης που κάνει τα σχολεία "παραμάγαζο" των φροντιστηρίων, παλεύουμε ενάντια στον αυταρχισμό, θέλουμε δημοκρατία στα σχολεία, αντιστεκόμαστε στη διάλυση των μαθητικών οργάνων, απαιτούμε 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Και η κινητοποίηση αυτή δε θα είναι η αρχή, αλλά ούτε και το τέλος για τους αγώνες. Θα συνεχιστούν και οι μαθητές θα αγωνίζονται μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για μια καλύτερη παιδεία. Σε αυτή την προσπάθεια, οι μαθητές προσπαθούν να συντονίζουν τη δράση τους με τους καθηγητές τους και με τους συλλόγους γονέων, που στέκονται στο πλευρό τους. Στην κατεύθυνση του συντονισμού έγινε ήδη η κινητοποίηση μαθητών στο πλάι των εργαζομένων, γιατί η παιδεία δεν είναι μόνο υπόθεση μαθητών και καθηγητών, αλλά αφορά όλο τον κόσμο και την εξέλιξη του τόπου μας.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ