Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανησυχία για το "αύριο" στη ΣΝΕΝΤΕΡ

Στην επιχείρηση περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Αγωνία για το "τι μέλλει γενέσθαι" μετά τη λήξη το 2002 των προγραμματικών συμφωνιών με τη ΔΕΗ - η οποία απορροφά το 55% της παραγωγής - διακατέχει τους 230 εργαζόμενους της γαλλικής επιχείρησης "Σνεντέρ" (πρώην ΕΛΒΗΜ) στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, που κατασκευάζει μετασχηματιστές ηλεκτρολογικών πινάκων και μονωτήρων.

Η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1969 σαν ελληνική εταιρία. Το 1980 εξαγοράστηκε από την ΑΓΕΤ και μέχρι το 1991 σαν θυγατρική της, ήταν ενταγμένη στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, για να εκποιηθεί στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ στη γαλλική πολυεθνική "Γκρουπ Σνεντέρ" στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.

Η βιομηχανία κάνει εξαγωγές σε Σαουδική Αραβία και τελευταία και στη Ρουμανία. Ο κύκλος εργασιών ως το 1997 ήταν 8 δισ. δραχμές (εμπορικό και παραγωγικό τμήμα), ενώ ο μοναδικός ανταγωνιστής της είναι η επίσης γαλλική εταιρία AEG.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον βουλευτή Ν. Γκατζή,επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Παπαρήγα,ο οποίος τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να προγραμματιστεί το μέλλον της επιχείρησης μετά τη λήξη των προγραμματικών συμφωνιών με τη ΔΕΗ, ενώ παραδέχτηκε ότι το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα εξαιτίας των άνισων όρων ανταγωνισμού της αγοράς. Επεξηγώντας σημείωσε, ότι, ενώ χωρίς κανένα φραγμό γίνονται εισαγωγές, υπάρχουν δυσκολίες στις εξαγωγές. Μάλιστα, υπάρχει βελγικός οίκος που κάνει προσπάθειες για να αποκτήσει πελάτη τη ΔΕΗ.

Την ανησυχία του για το ίδιο θέμα εξέφρασε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, ανησυχία που εντείνεται από το γεγονός ότι η πολυεθνική δε στοχεύει απλά στο κέρδος αλλά στο υπερκέρδος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Ν. Γκατζής επεσήμανε την ολομέτωπη και καθολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, στο 8ωρο, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην ασφάλιση κ. α. "Η εφαρμογή των αποφάσεων και ντιρεκτιβών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η συμφωνία των άλλων, πλην ΚΚΕ, κομμάτων - τόνισε ο βουλευτής - έχουν σκοπό την άλωση των εργασιακών σχέσεων, την άλωση της ελληνικής παραγωγικής βάσης και βιομηχανίας από τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο".

Καταλήγοντας ο Ν. Γκατζής, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης, ενότητας και συντονισμού των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και σε ρήξη με τη σημερινή πολιτική και τους εκφραστές της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ