Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επίκαιρη Ερώτηση για βαρέα - ανθυγιεινά

Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να τα αποχαρακτηρίσει, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, προς τον υπουργό Εργασίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "το τελευταίο διάστημα τόσο από τον υπουργό όσο και από διάφορους κυβερνητικούς και λοιπούς παράγοντες (π. χ. Σπράος) έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), δηλαδή, η πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια, δόθηκε σε τμήματα της εργατικής τάξης, επαγγέλματα και ειδικότητες, σε αντιστάθμισμα για την πρόωρη φθορά της υγείας από την έκθεση για χρόνια σε βλαπτικούς παράγοντες. Η νυχτερινή εργασία, η εργασία στα μεταλλεία και τα χυτήρια, στις οικοδομές και τα εργοστάσια παραγωγής τοξικών και χημικών προϊόντων, η χειρωνακτική άρσης βάρους και πλήθος άλλων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, δεδομένο και σίγουρο είναι ότι καταπονούν την υγεία των εργαζομένων και αυτή η μακροχρόνια εργασιακή σχέση επιφέρει ανεπανόρθωτη φθορά στην υγεία τους.

Αλλωστε οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ για όλο το εργασιακό τους βίο πληρώνουν το ασφάλιστρο, με σημαντικό οικονομικό κόστος. Επιπλέον με την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θα δοθεί δυνατότητα να βρουν εργασία κάποια τμήματα της νεολαίας που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης και αν σκοπεύει να διατηρήσει και να προστατέψει το θεσμό των ΒΑΕ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ