• Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μεταφορά αρμοδιοτήτων"
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Χρησιμοποιείται η ΤΑ σαν συμπληρωματικός μηχανισμός που θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση
  • - Λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση έφερε χτες για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση, κάνοντας... - 1998-09-23 00:00:00.0"/>
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μεταφορά αρμοδιοτήτων"
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Χρησιμοποιείται η ΤΑ σαν συμπληρωματικός μηχανισμός που θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση
  • - Λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση έφερε χτες για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση, κάνοντας... - 1998-09-23 00:00:00.0" /> Μεταφέρονται τα βάρη στην Αυτοδιοίκηση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ "ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ"
    Μεταφέρονται τα βάρη στην Αυτοδιοίκηση
    • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μεταφορά αρμοδιοτήτων"
    • Αχιλ. Κανταρτζής: Χρησιμοποιείται η ΤΑ σαν συμπληρωματικός μηχανισμός που θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση

    Λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση έφερε χτες για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για "τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση", κάνοντας παράλληλα μία προσπάθεια να εμφανιστεί το νομοσχέδιο ως "προίκα" προς την Αυτοδιοίκηση, αφού μεταβιβάζονται "ουσιαστικές" αρμοδιότητες.

    Στην ουσία, βέβαια, πρόκειται για νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει το κόστος λειτουργίας του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς παράλληλη μεταφορά και των ανάλογων πόρων.

    "Το νομοσχέδιο, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής,αναπτύσσοντας την αντίθεση του Κόμματος στις διατάξεις του, εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που χρησιμοποιεί - όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση - την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν συμπληρωματικό μηχανισμό που θα προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς που εντάσσονται στη σφαίρα δράσης της. Μια πολιτική που προωθεί την ανταποδοτικότητα για υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν και που επιβάλλει πρόσθετες φορολογίες".

    "Η δήθεν μεταφορά αρμοδιοτήτων, είπε, δε γίνεται με κριτήριο έναν ορθολογικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, αλλά με κριτήριο την αποδέσμευση του κράτους από υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα και την παράδοσή τους στην κερδοσκοπία, όπως συμβαίνει με τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς". Αλλωστε, υπογράμμισε, ενδεικτικό του "ενδιαφέροντος" της κυβέρνησης αποτελεί και το γεγονός ότι παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί, διατηρείται η ενίσχυση της περιφέρειας με το διορισμένο περιφερειάρχη, που καμία σχέση δεν έχει με την αποκέντρωση.

    "Το ΚΚΕ αγωνίστηκε για την ολοκλήρωση του θεσμού σε όλες του τις βαθμίδες, με την καθιέρωση της Τριτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και την εκλογή των οργάνων της με άμεση ψηφοφορία με την απλή αναλογική. Για την κατάργηση των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων, την κατάργηση μιας σειράς αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων, για επίλυση του οικονομικού προβλήματος με ειδικό και σημαντικό ποσοστό από τον προϋπολογισμό. Το παρόν νομοσχέδιο, σημείωσε, δεν απαντά σε αυτά τα υπερώριμα προβλήματα. Από τις 192 αρμοδιότητες, οι 139 μεταβιβάζονται στην περιφέρεια, δηλαδή στο διορισμένο περιφερειάρχη".

    "Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα - τόνισε ο Αχιλ. Κανταρτζής. Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην ΤΑ είναι διοικητικής φύσης είτε κανονιστικές, είτε εκτελεστικές και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προωθούν τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ομως ακόμα και αυτές προϋποθέτουν το ανάλογο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορούν να ασκηθούν και σημαίνουν αυξημένα έξοδα στη λειτουργία των ΟΤΑ. Και το ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει, ποιος θα σηκώσει αυτό το βάρος όταν οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν αυξάνουν, αλλά συρρικνώνονται;".

    Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πληρώσουν οι ΟΤΑ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, βάζοντας νέους φόρους και ανταποδοτικά τέλη. Ανέφερε δε για παράδειγμα ότι με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στην περιφέρεια γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν πιο ελεύθερα αντιλαϊκές επιλογές που σκοντάφτουν σε κοινωνικές και τοπικές αντιδράσεις, όπως είναι το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ