Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ρώμη των ημερών μας

Η Ρώμη των ημερών μας, αν, βέβαια, αποδεχτεί κανείς την αναλογία της ηγεμονίας των Αμερικανών με την αυτοκρατορία των Ρωμαίων, είναι, αναμφισβήτητα, η Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη εντυπωσιάζει. Ισως, με τον ίδιο τρόπο που εντυπωσίαζε και η Ρώμη όποιον η "καλή" ή η "κακή" του μοίρα τον οδηγούσε στην πρωτεύουσα του κόσμου εκείνης της εποχής.

Το Κολοσσαίο, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε κάποιο δέος, ανάλογο με αυτό που δημιουργούν στον σημερινό επισκέπτη της Νέας Υόρκης τα τεράστια μεγέθη, που συναντά με την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK, που μπορεί να είναι και πενήντα φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό.

Τραγικά διαφορετικό, αλλά ανάλογο, πρέπει να είναι και το δέος του "βάρβαρου", που η "μοίρα" τον υποχρέωσε να δώσει την πρώτη και πιθανότατα τελευταία παράσταση της ζωής του στις αρένες του Κολοσσαίου, με το συναίσθημα των σημερινών ανθρώπων, που η "μοίρα" τους οδηγεί να αναζητήσουν την τύχη τους στην αμερικάνικη αρένα.

Στην αρχαία Ρώμη, μια βασική διαφορά των ανθρώπων καθορίζονταν αντικειμενικά και τελεσίδικα από τη θέση που καταλαμβάνανε στο Κολοσσαίο: Στις κερκίδες, για να δουν το θέαμα ή στην αρένα, για να "παλεύουν" με τα λιοντάρια.

Στη Ν. Υόρκη, αυτή η διαφορά σηματοδοτείται με τον ίδιο τελεσίδικο τρόπο από τους δρόμους: Οποιος δεν μπορεί να ζει ανάμεσα στην πρώτη και στην εκατοστή, ας πούμε, λεωφόρο, δεν έχει παρά αμυδρές ελπίδες να ξεφύγει από τη "μοίρα" του γκέτο, της φτώχειας, του αδυσώπητου αγώνα για την επιβίωση. Ομως, και μέσα σ' αυτούς τους εκατό δρόμους της Ν. Υόρκης κάποιοι - ελάχιστοι - κατέχουν τις "διακεκριμένες θέσεις", αφού μπορούν και πληρώνουν σε κάποιες περιοχές που εφάπτονται του περίφημου και όμορφου Central Park μέχρι και 10.000 δολάρια για μια γκαρσονιέρα. Οι υπόλοιποι είναι "ευτυχισμένοι", όπως και οι πληβείοι της αρχαίας Ρώμης, που η θέση τους ήταν στην κερκίδα και όχι στην αρένα.

Τεράστια μεγέθη, επίδειξη δύναμης και χλιδής, "άρτος και θεάματα" τότε και τώρα, ίσως ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην ουσία τους. Βέβαια, τότε το θέαμα, ήταν, ίσως, περισσότερο "τραχύ". Βοηθούσε, όμως, τους "πολλούς" να ξεχάσουν τη δύσκολη ζωή τους, εξίσου αποτελεσματικά, όπως "βοηθούν" σήμερα τους Αμερικάνους να αποδεχτούν τη μιζέρια τους οι περιπέτειες του Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

***

Σήμερα, στη Ν. Υόρκη, όπως και σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στο "θέαμα", που προσφέρει, ασφαλώς παρά τη θέλησή του, ο Πρόεδρος. Πέρα από το "πολιτικό" παιχνίδι που κρύβει αυτή η υπόθεση, πρέπει να θεωρείται παραπάνω από βέβαιο πως ο "χειρισμός" της έχει πολλές αναλογίες με τη λειτουργία της ρωμαϊκής αρένας, στην οποία ο κόσμος ξέχναγε τα βάσανά του. Η διαφορά είναι, βέβαια, πως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας απλώς οργάνωνε το θέαμα και δεν κατέβαινε στην αρένα. Ο σημερινός "αυτοκράτορας" όμως, ο "πλανητάρχης", αποστερημένος της δύναμης, δηλαδή αποστερημένος της εξουσίας που του έδωσαν η "δημοκρατική εκλογή" του, οι ψηφοφόροι του, ρίχνεται στην αρένα και γίνεται μέρος του θεάματος. Το γεγονός αυτό, προφανώς, δεν αποδείχνει τη "νίκη της δημοκρατίας", που αντιμετωπίζει ακόμη και τον Πρόεδρο ως ίσο με τους κοινούς θνητούς. Αντίθετα, αποδείχνει πως η εξουσία, που ο κόσμος με την ψήφο του εμπιστεύεται στον Πρόεδρο, βρίσκεται κάπου αλλού, στο σκοτάδι και στο παρασκήνιο.

***

Ο εξευτελισμός του Κλίντον, λοιπόν, βοηθά τους Αμερικανούς να ξεχάσουν τη σκληρή ζωή τους, όπως τους βοηθούν η τηλεόραση, το κυνήγι του αμερικάνικου ονείρου και ενίοτε κανένας βομβαρδισμός κάποιων "κακών" ανά τον κόσμο. Η "ισοπέδωση", άλλωστε, του Προέδρου από το σύστημα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομμάτι της διαδικασίας για τη διαιώνισή του.

...Είναι, ίσως, το ίδιο ακριβώς με το "bar - restorant" της Σίλβιας, που, για να βρεις τραπέζι, πρέπει να περιμένεις στη λίστα πέντε μήνες και ίσως να έχεις την "τύχη" να καθίσεις δίπλα από την Σάρον Στόουν ή κάποια άλλη διασημότητα. Ομως, όλος αυτός ο "λαμπερός κόσμος" βρίσκεται στην καρδιά του Χάρλεμ, σε μέρος, που - όπως λένε - δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις το βράδυ, χωρίς να "συναντήσεις" κάποιο μαχαίρι. Η "Σίλβια" βρίσκεται, όμως, εκεί, στην καρδιά της αμερικάνικης "αρένας", για να συντηρεί το μύθο του αμερικάνικου ονείρου. Οτι, δηλαδή, μπορεί και να τη γλιτώσει κάποιος από τα λιοντάρια...

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ