Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλεκτικές ευαισθησίες...

Υπήρξε μια περίοδος, ειδικά την περίοδο 2010-2011, όπου μια σειρά αστικές εφημερίδες είχαν πρωταγωνιστήσει στο σύνθημα ότι «αν ο λαός θέλει να διώξει μια κυβέρνηση, να ανατρέψει μια πολιτική δεν έχει παρά να περιμένει τις εκλογές για να το πραγματοποιήσει». Με αυτό το επιχείρημα καταδικάζονταν εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, ότι επιδιώκουν να ανατρέψουν με «αντισυνταγματικό», «παράνομο», «αντικοινοβουλευτικό» τρόπο αποφάσεις που παίρνουν «νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις». Εγραφαν μανιωδώς συγκεκριμένοι κονδυλοφόροι, προειδοποιώντας για κινδύνους εκτροπής από τη νομιμότητα. Την ίδια όμως «ευαισθησία» δεν είδαμε να δείχνουν για το τρόπο με τον οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας (νόμιμα εκλεγμένη και αυτή), με τη δράση μάλιστα ακροδεξιών φασιστικών ομάδων... Πρόκειται λοιπόν για επιλεκτικές ευαισθησίες;

... και χρήσιμα διδάγματα

Οι αστικές δυνάμεις αλλά και οι διεθνείς τους σύμμαχοι (ΕΕ -ΗΠΑ) δε διστάζουν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (στις οποίες καλούν τους εργαζόμενους να έχουν τυφλή υπακοή), τόσο στο πλαίσιο των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - όπως συνέβει στην Ουκρανία - όσο και όταν νιώσουν ότι απειλούνται από την εργατική τάξη (όπως άπειρες φορές έχει συμβεί παλιότερα).

Οτι οι παραπάνω, που κόπτονται κατά τα άλλα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ., δε διστάζουν, για τους λόγους που προαναφέραμε, να αξιοποιήσουν και να στηρίξουν ανοιχτά φασιστικές ακροδεξιές δυνάμεις.

Οτι το ζήτημα είναι η λαϊκή-εργατική κινητοποίηση να μη γίνει το όχημα της αστικής κυβερνητικής εναλλαγής, είτε με τυπικό κοινοβουλευτικό τρόπο (όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας) είτε με μη κοινοβουλευτικό τρόπο, όπως στην Ουκρανία.

Χρήσιμα διδάγματα...

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, συμμετείχε, ως παρατηρητής, και ο γραμματέας του ιταλικού κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, ο οποίος δήλωσε ότι «κινείται στο πεδίο που ενώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρτιν Σούλτς, την πιο ριζοσπαστική φωνή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». Συμπλήρωσε πως, κατά τη γνώμη του, «ο σημαντικότερος στόχος είναι να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς για να ελευθερωθεί η Ευρώπη από τα δεσμά των συντηρητικών πολιτικών». «Ο κοινός στόχος μας - και ο Σούλτς συμφωνεί απόλυτα - είναι να οδηγήσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην ηγεσία μιας νέας Ευρώπης, ώστε να σταματήσει η τρομερή αυτή κρίση, η οποία έφερε φτώχεια και εξαθλίωση, κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότo», κατέληξε ο Ν. Βέντολα.

Κι αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει με τη βούλα στις δυνάμεις της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, εντούτοις οι θέσεις και οι προτάσεις του τον κατατάσσουν σ' αυτήν. Το γεγονός ότι τον ενώνουν κοινοί στόχοι με εκείνες τις δυνάμεις που οδήγησαν τους λαούς στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, είναι αποκαλυπτικό για το τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ποιων τα συμφέροντα θέλει να εκπροσωπήσει κι απ' τον κυβερνητικό θώκο. Ξέρει τι λέει ο Βέντολα!

Το ρεπορτάζ του «Ρ» και ο δήμος Σαρωνικού

Αίσθηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» που έφερε στη δημοσιότητα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από τις 13 Φλεβάρη και βάσει της οποίας δήμοι μπορούν να παραδώσουν παραλίες, αιγιαλό, λίμνες και ποτάμια σε επιχειρηματίες. Ανάμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ ήταν και η ιστοσελίδα left.gr του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η iskra.gr του Λαφαζάνη.

Θα είχε, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες των συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης εάν δημοσίευαν ολόκληρο το ρεπορτάζ. Εάν δημοσίευαν δηλαδή και την περίπτωση του δήμου Σαρωνικού (ΣΥΡΙΖΑ), που όχι μόνο υλοποίησε ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2011 αλλά κατήγγειλε την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα, επειδή ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει εμπορικά καλύτερα τις παραλίες από κάποιον επιχειρηματία και να έχει και περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία που πηγαίνουν για ένα μπάνιο!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ