ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Πρόταση για τριπλή κολεγιά

Με όχημα την Τράπεζα Πειραιώς εκποιούνται τα ποσοστά του κράτους σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μοχλός για παραπέρα συγκέντρωση και παράδοση ζωτικού χώρου σε αγροτική παραγωγή και βασικές υποδομές

Ενας νέος κύκλος συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου και ανακατατάξεων ανάμεσα σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου φαίνεται να ενεργοποιεί η χτεσινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, που έβαλε στο στόχαστρό της τα ποσοστά που κατέχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αντιδρώντας άμεσα στις παραινέσεις εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και στις προτροπές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ακόμα ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, που θα μπορούσαν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τον οξυνόμενο ανταγωνισμό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έσπευσε να αξιοποιήσει την κρατική ομπρέλα προστασίας που της παρέχει το μνημόνιο και έθεσε άμεσα υποψηφιότητα να πάρει ενεργό μέρος στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις.

Αξιοποιώντας στο έπακρο την κερδοφορία πολλών χρόνων και γνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ευνοούνται εξαιρετικά από τις υπάρχουσες συνθήκες, οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν «πρόταση» για την εξαγορά του συνόλου των ποσοστών που έχει το κράτος και τα οποία είναι 77,31% στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) και 33,04% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Η συνολική προσφορά για τις δύο τράπεζες είναι στα 701 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό, που από αρμόδιους παρατηρητές χαρακτηρίζεται απολύτως ενδεικτικό και αναγκαίο προκειμένου να ανοίξει το θέμα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να βάλει στο χέρι τη μάζα των καταθέσεων, των πελατών, των δανείων και των δικτύων που διαθέτουν οι δύο τράπεζες στην αγορά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς με τη διπλή της πρόταση εξασφαλίζει το ιδιαίτερα μεγάλο πελατολόγιο της ΑΤΕ, το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ και μαζί αξιοσημείωτη και άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει απολύτως ανάγκη.

Και δεν πρόκειται μόνο για τα παραπάνω από τη στιγμή που η ΑΤΕ έχει στην ιδιοκτησία της ή ελέγχει μια σειρά αγροτοβιομηχανικές ομάδες, ποσοστό πάνω από 10% στην ΕΥΔΑΠ και μια κυβέρνηση που έχει ήδη ανοίξει παιχνίδι με άλλα ντόπια και ξένα μονοπώλια που ενδιαφέρονται για τον κλάδο διαχείρισης υδάτων - αποχέτευσης, όπως και το δίκτυο των ΕΛΤΑ, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το ΤΤ. Το οποίο ΤΤ διαθέτει και το 20% της Τράπεζας Αττικής.

Είναι απόλυτα φανερό ότι το «παιχνίδι» μπαίνει σε νέα φάση. Τα έσοδα από εκποίηση κρατικής περιουσίας που προβλέπονται στο μνημόνιο με τη τρόικα προβλέπονται σε 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την «πρόταση» του επικεφαλής στην Τράπεζα Πειραιώς, Μ. Σάλλα, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «εξετάζει την πρόταση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας συνολικά». Να σημειωθεί πως μεγαλομέτοχοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) και η Εθνική Τράπεζα με ποσοστά πάνω από 5% η καθεμιά, που εδώ και αρκετό καιρό είχαν σπεύσει να πάρουν θέσεις και να αποκτήσουν μερίδια ενόψει των ήδη προδιαγεγραμμένων εξελίξεων. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συνέχεια επιφυλάσσει νέες επιχειρηματικές κολεγιές αλλά και κόντρες για την απόσπαση μεριδίων και κερδών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς:

  • Το νέο σχήμα θα έχει ενεργητικό που θα φτάνει στα 101 δισ. ευρώ (δηλαδή 44% του παραγόμενου ΑΕΠ), καταθέσεις ύψους 64 δισ. ευρώ και δάνεια 69 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η τέτοια συγκέντρωση τους δίνει την πρώτη θέση μέσα στη χώρα και τη δεύτερη στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (μετά τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας).
  • Η εξοικονόμηση κεφαλαίων (οικονομίες κλίμακας) που θα πετύχουν μετά την τριπλή συγχώνευση φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο! Οπως δηλαδή προκύπτει και με βάση το παραπάνω, το τίμημα των 700 εκατ. ευρώ θα έχει αποσβεστεί σε λιγότερα από δυόμισι χρόνια! Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς που προβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «συνέργειες» και οι εξοικονομήσεις κεφαλαίων θα προέλθουν από τη δραστική μείωση του προσωπικού κάτω από το νέο επιχειρηματικό σχήμα.
  • Δημιουργείται ισχυρότερη βάση κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ενώ αναβαθμίζουν και τη σχέση δανείων προς καταθέσεις. Είναι φανερό πως για το συγκεκριμένο στηρίζονται στη μεγάλη μάζα λαϊκών καταθέσεων που βρίσκονται στο ΤΤ. Ετσι, με το νέο σχήμα περνούν και τον πήχη στα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί ακόμη πως πριν από μερικούς μήνες το ΤΤ επιλέχτηκε να παίξει το ρόλο σανίδας σωτηρίας εξαγοράζοντας μεγάλο ποσοστό από την Ασπίς Μπανκ του Ψωμιάδη.
  • Τα 701 εκατ. ευρώ της εξαγοράς επιμερίζονται σε 0,53 ευρώ για κάθε μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ για κάθε μετοχή του ΤΤ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι χρηματιστηριακές τιμές είναι στα κάτω τους, με βάση το προχτεσινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο το όλο πακέτο θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή η πρόταση εξαγοράς περιέχει και έκπτωση 30%.

Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις οι τρεις τράπεζες (Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ) στο 12μηνο του 2009 απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους που φτάνουν σε 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απλώσει δίκτυο με 1.000 καταστήματα με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να διαμορφώνεται σε περίπου 25.000. Χτες επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη FBBank, όπου η συμμετοχή της ΑΤΕ ήταν στο 49% και του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη στο 51%. Η ΑΤΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με αποτέλεσμα ο όμιλος Ρέστη να ανεβάσει το ποσοστό στο 57,5% και της ΑΤΕ να πέσει στο 40,5%. Μέρος από τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης πήγαν στο μεγαλοεκδότη - συνεταίρο του Ρέστη - Στ. Ψυχάρη.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε προσωπικές απόψεις κάποιου στελέχους της ΑΤΕ που δεν απηχούν τις θέσεις της διοίκησης της τράπεζας, απέδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Καρχιμάκης, μιλώντας στη Βουλή, την είδηση ότι η ΑΤΕ θα πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Σε μια στιγμή που η Αθήνα βοούσε για την «πρόταση Σάλλα» και στην ουσία ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, ο υφυπουργός επιχειρούσε για μια ακόμα φορά να αποπροσανατολίσει, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης καταγγέλλοντας ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι δημιούργημα την ίδιων των κτηνοτρόφων και η ΑΤΕ για χρόνια εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα τους, οπότε είναι λογικό και δίκαιο το αίτημά τους να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Ο Μ. Καρχιμάκης, στην απάντησή του, έκανε λόγο για φήμες και για φερόμενες δηλώσεις και είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του διοικητή της ΑΤΕ για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Κανένα όργανο της ΑΤΕ, είπε, δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση και το μόνο που υπάρχει είναι «οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε κάποιος διευθυντής μεταφέροντας τις προσωπικές του απόψεις και όχι αποφάσεις που έχει πάρει η ΑΤΕ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν είχε ούτε την εξουσιοδότηση, ούτε τη σχετική αρμοδιότητα από την Τράπεζα.

Μεταφέρω την αγωνία των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ», είπε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι η απάντηση του υφυπουργού δεν κατάφερε να ηρεμήσει τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους, αφού η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία και το ξεπούλημα πολλών και βασικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Ανέφερε τα παραδείγματα της «ΚΥΔΕΠ», της «ΣΥΝΕΛ», της «ΑΣΠΡΟ», της «ΑΓΝΟ» και της «ΟΛΥΜΠΟΣ», που ξεπουλήθηκαν, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να γιγαντωθεί το καρτέλ του γάλακτος.

Σήμερα, είπε, παρά τα όσα λέει ο υφυπουργός, ετοιμάζεται το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αφού στο Μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα αναφέρεται κατηγορηματικά ότι για να συνεχίσουν οι τράπεζες να παίρνουν πακτωλό χρημάτων από τον ιδρώτα του λαού, πρέπει να μην έχουν καμία δραστηριότητα σε άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται, τόνισε, για το γκρέμισμα στην κυριολεξία του τελευταίου στηρίγματος των κτηνοτρόφων που κρατούσε σε κάποια στάθμη τις τιμές στην Ηπειρο, σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για εμάς, είπε, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και ευθύνες έχουν και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και οι γαλαζοπράσινες ενώσεις της περιοχής.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, καλεί τους εργαζόμενους στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να παλέψουν για μια άλλη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα συνδέεται με τις διατροφικές ανάγκες του λαού και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης παρέμβαση έκανε και ο προεδρεύων της διαδικασίας Ε. Αργύρης, καλώντας τον υφυπουργό Μ. Καρχιμάκη να επαναφέρει στην τάξη την ΑΤΕ για την αναστάτωση που δημιούργησε και δηλώνοντας ότι «όπως δεν πουλιέται η Ακρόπολη, έτσι δεν πουλιέται και η "ΔΩΔΩΝΗ" στην Ηπειρο».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απέναντι σε ιδιωτικοποίηση ή κρατικοποίηση, θέτουμε την κοινωνικοποίηση

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση του Μ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε χτες από το Ηράκλειο:

«Δεν έχω υπόψη μου πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση αυτό το θέμα. Ξέρουμε ότι έχει μια λίστα που πουλάει, αεροδρόμια, λιμάνια, παραλίες. Ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε "νησιά θα πουλήσετε;", λέει "όχι, γιατί μπορεί να τα αξιοποιήσουμε εμείς". Βέβαια και ο Σκορπιός είχε πουληθεί και η Σπετσοπούλα είχε πουληθεί, δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είπε δεν πουλάμε νησιά, είπε θα τα αξιοποιήσουμε εμείς, για εισόδημα.

Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι ό,τι μέχρι τώρα ανήκε στο κράτος ή στο δημόσιο να δοθεί στους επιχειρηματίες. Αυτό δε σημαίνει ότι όταν τις έχει το κράτος αυτές τις επιχειρήσεις, τα δάση ή τα βουνά, τα διαχειρίζεται προς το συμφέρον του λαού. Πάλι προς το συμφέρον των επιχειρηματιών τα διαχειρίζεται. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει η κυβέρνηση. Η απάντηση θα βάλει τα συν και τα πλην, πάλι με ιδιωτικά κριτήρια θα αποφασίσει. Ο κ. Σάλας έχει πει, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα χρειάζονται δύο τράπεζες, δε χρειάζονται παραπάνω. Κάποια στιγμή είπε δυόμιση, δεν ξέρω αν εννοούσε την Εθνική.

Θα έχουμε συνενώσεις, συγχωνεύσεις και τα μονοπώλια θα γίνονται όλο και λιγότερα. Οσο μεγαλώνουν τα μονοπώλια, τόσο μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και κοινωνική δύναμη αποκτούν. Επομένως, διαφωνούμε ριζικά με αυτές τις εξελίξεις και λέμε απέναντι στην κρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση πρέπει ο λαός να μιλάει για κοινωνικοποίηση των τραπεζών, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Ακριβώς αυτά να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να το έχει ως σύνθημα και με τη δράση του να φέρει πιο κοντά αυτή την κατάληξη. Αυτή είναι η απάντησή μας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα λέγοντας να μείνουν στο κράτος μόνο. Πρέπει να γίνουν κοινωνική περιουσία.

Πολύ πιθανόν να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Εδώ πουλιούνται αεροδρόμια, λιμάνια, είδατε τι έγινε στον Πειραιά. Πρέπει να σας πω και το εξής: Η Αγροτική Τράπεζα - δεν είναι απλό - έχει υποθηκεύσει ένα μεγάλο μέρος αγροτικής γης με τα δάνεια των αγροτών, που σημαίνει ότι αυτός που θα την αγοράσει, θα αγοράσει και το δικαίωμα να περάσει στην ιδιοκτησία του και η γη. Αν υπήρχε μια συγκράτηση στο να πάρει τη γη έναντι των χρεών, γιατί ήταν κρατική και αντανακλούσε σε ευθύνες της κυβέρνησης, τώρα όποιος ιδιώτης πάρει την Αγροτική Τράπεζα δε θα χαρίσει τα δάνεια στους αγρότες. Και είναι υποθηκευμένα και φιλέτα γης. Δεν είναι μόνο η εγκαταλελειμμένη γη. Αυτός που θα αγοράσει την Αγροτική Τράπεζα δε θα αγοράσει τις καταθέσεις μόνο, θα αγοράσει και τις υποθήκες. Καταλαβαίνετε τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτό για την αγροτιά. Αυτά όλα οδηγούν εμάς τους κομμουνιστές να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας, αλλά και ο λαός να αναλάβει ευθύνη, να μη γίνεται θεατής αυτών των εξελίξεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κέρδη για τις τράπεζες, βαρύ τίμημα για το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με ανακοίνωσή του για την πρόταση εξαγοράς μεριδίου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης - ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης.

Αποτελεί μια ακόμη κίνηση στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσα και έξω από τον τραπεζικό τομέα.

Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα μέτρα στήριξης των τραπεζών. Χθες με 28 δισ. από την κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα με 10 δισ. από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και για τις παραγωγικές μεταποιητικές μονάδες που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς οι τραπεζικοί όμιλοι, ανεξάρτητα από τη μετοχική τους σύνθεση, ανταγωνίζονται νομοτελειακά για τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Ετσι αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου και συνεχίζουν τη ληστρική τους δράση που στηρίζεται στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την καταπίεση και τη ληστεία των τραπεζών, απαιτείται διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κατάργηση της κυριαρχίας των ομίλων στην κοινωνική παραγωγή και ανατροπή της πολιτικής τους εξουσίας.

Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, χρειάζεται η λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στη λαϊκή συμμετοχή και στον εργατικό έλεγχο.

Στη λαϊκή οικονομία και εξουσία θα λειτουργεί μια κεντρική κρατική τράπεζα και ορισμένοι εξειδικευμένοι κρατικοί πιστωτικοί οργανισμοί, π.χ. για την κάλυψη των διεθνών διακρατικών εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών, για την κάλυψη της δραστηριότητας των αγροτικών συνεταιρισμών».

Συμβολική κατάληψη

Σε συμβολικό αποκλεισμό μπροστά από την είσοδο της «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ» προχώρησαν χτες το απόγευμα αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού αντιδρώντας στα σχέδια ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας που προκρίνει και η Τράπεζα Πειραιώς στο πακέτο της πρότασης που κατέθεσε στην κυβέρνηση για την εξαγορά της ΑΤΕ και η οποία κατέχει το 67,7% των μετοχών στη «ΔΩΔΩΝΗ». Επιβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που δρομολογούνται για την επιχείρηση και στα οποία αναφέρθηκαν το προηγούμενο διάστημα στελέχη της ΑΤΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Καλοβλέπουν τις διεργασίες

«Η πρόταση, όπως είναι λογικό, εξετάζεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το Ελληνικό Δημόσιο». Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος εξήγησε ότι η κυβέρνηση γνώριζε μία μέρα πριν την πρόταση Σάλλα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες κινήσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι «κάθε πρόταση έχει την ιδιαιτερότητά της».

Ενθερμη υποστήριξη στην εξαγορά πρόσφερε η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «κατ' αρχήν θετική εξέλιξη», επειδή με τέτοιες κινήσεις ισχυροποιούνται οι ελληνικές τράπεζες και γίνονται οικονομίας κλίμακας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Σε σταθερή φιλομονοπωλιακή τροχιά ο ΛΑ.Ο.Σ. διεκδικεί την πατρότητα της στρατηγικής των τραπεζικών συγχωνεύσεων, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις (...) Η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Τέλος, το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η συγχώνευση «μηδενίζει τη συμμετοχή του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (...) και θα έχει σημαντικότατες δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της οικονομίας».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

843 καταστήματα στο εσωτερικό

Ενεργητικό: 18 δισ. ευρώ

Καταθέσεις: 12,6 δισ. ευρώ

Δάνεια: 8,1 δισ. ευρώ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

482 καταστήματα στο εσωτερικό

32 καταστήματα στη Ρουμανία

1 κατάστημα στη Γερμανία

Ενεργητικό: 32,8 δισ. ευρώ

Καταθέσεις: 8,1 δισ. ευρώ

Δάνεια: 3,5 δισ. ευρώ

24ωρη απεργία στις δύο τράπεζες

Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι, με αποφάσεις των Σωματείων τους, προχωρούν σήμερα σε 24ωρες απεργίες.

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΤΤ πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας, μετά τη λήξη της οποίας έγινε, στην Αθήνα, κατάληψη των γραφείων της διοίκησης.

Θέλουν τα «φιλέτα»

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΚΚΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει στο μεγάλο ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο, στη λογική των υποχρεώσεων του μνημονίου, τις εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις, χειροτερεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας.

Αποδεικνύεται επίσης ότι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων της Αγροτικής Τράπεζας για επικείμενη πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», δεν ήταν «φιλολογικού» χαρακτήρα. Αντίθετα, εντάσσονται στο συνολικότερο κυβερνητικό σχέδιο για την παράδοση των θυγατρικών επιχειρήσεων της τράπεζας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, σε ιδιώτες.

Σήμερα στον όμιλο της ΑΤΕ εκτός από τη «ΔΩΔΩΝΗ», ανήκουν:

  • η Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη»
  • η «ΣΕΚΑΠ»
  • η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ)
  • η «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ)
  • η «Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ) η οποία διαχειρίζεται όλες τις ιχθυόσκαλες της ελληνικής επικράτειας.

Το κύριο πάντως είναι ότι μέσω της μέχρι σήμερα κρατικής ΑΤΕ βρίσκεται υποθηκευμένο σχεδόν το σύνολο της αγροτικής γης, πολλά κομμάτια της οποίας θεωρούνται ξεχωριστά φιλέτα. Οπως είναι λογικό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ δημιουργεί μια εντελώς καινούργια κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να πέσουν θύματα ωμών εκβιασμών, αλλά ακόμα και να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αντίστασης στις αντιλαϊκές συνέπειες

Σε πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία αποτελούν κομμάτι της δημόσιας περιουσίας, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνεται:

«Οι προηγούμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας μαζί με άλλα μέτρα προσαρμογής του στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γιγάντωσαν τα κέρδη σε τρομακτικό βαθμό, ενίσχυσαν τη θέση του ελληνικού τραπεζιτικού συστήματος. Μιλούσαν και τότε για όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά ρήμαξαν τον κόσμο με τα ληστρικά επιτόκια και τις κατασχέσεις. Θησαύρισαν σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, έκαναν τις τράπεζες αντεργατικές γαλέρες σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με τις νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, να παλέψουν ενιαία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Να αντισταθούν στις συνέπειες των εξελίξεων. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λαϊκή οικονομία, που μόνο στα πλαίσιά της οι τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των εργαζομένων, του λαού συνολικότερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ