Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απέναντι σε ιδιωτικοποίηση ή κρατικοποίηση, θέτουμε την κοινωνικοποίηση

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση του Μ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε χτες από το Ηράκλειο:

«Δεν έχω υπόψη μου πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση αυτό το θέμα. Ξέρουμε ότι έχει μια λίστα που πουλάει, αεροδρόμια, λιμάνια, παραλίες. Ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε "νησιά θα πουλήσετε;", λέει "όχι, γιατί μπορεί να τα αξιοποιήσουμε εμείς". Βέβαια και ο Σκορπιός είχε πουληθεί και η Σπετσοπούλα είχε πουληθεί, δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είπε δεν πουλάμε νησιά, είπε θα τα αξιοποιήσουμε εμείς, για εισόδημα.

Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι ό,τι μέχρι τώρα ανήκε στο κράτος ή στο δημόσιο να δοθεί στους επιχειρηματίες. Αυτό δε σημαίνει ότι όταν τις έχει το κράτος αυτές τις επιχειρήσεις, τα δάση ή τα βουνά, τα διαχειρίζεται προς το συμφέρον του λαού. Πάλι προς το συμφέρον των επιχειρηματιών τα διαχειρίζεται. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει η κυβέρνηση. Η απάντηση θα βάλει τα συν και τα πλην, πάλι με ιδιωτικά κριτήρια θα αποφασίσει. Ο κ. Σάλας έχει πει, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα χρειάζονται δύο τράπεζες, δε χρειάζονται παραπάνω. Κάποια στιγμή είπε δυόμιση, δεν ξέρω αν εννοούσε την Εθνική.

Θα έχουμε συνενώσεις, συγχωνεύσεις και τα μονοπώλια θα γίνονται όλο και λιγότερα. Οσο μεγαλώνουν τα μονοπώλια, τόσο μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και κοινωνική δύναμη αποκτούν. Επομένως, διαφωνούμε ριζικά με αυτές τις εξελίξεις και λέμε απέναντι στην κρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση πρέπει ο λαός να μιλάει για κοινωνικοποίηση των τραπεζών, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Ακριβώς αυτά να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να το έχει ως σύνθημα και με τη δράση του να φέρει πιο κοντά αυτή την κατάληξη. Αυτή είναι η απάντησή μας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα λέγοντας να μείνουν στο κράτος μόνο. Πρέπει να γίνουν κοινωνική περιουσία.

Πολύ πιθανόν να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Εδώ πουλιούνται αεροδρόμια, λιμάνια, είδατε τι έγινε στον Πειραιά. Πρέπει να σας πω και το εξής: Η Αγροτική Τράπεζα - δεν είναι απλό - έχει υποθηκεύσει ένα μεγάλο μέρος αγροτικής γης με τα δάνεια των αγροτών, που σημαίνει ότι αυτός που θα την αγοράσει, θα αγοράσει και το δικαίωμα να περάσει στην ιδιοκτησία του και η γη. Αν υπήρχε μια συγκράτηση στο να πάρει τη γη έναντι των χρεών, γιατί ήταν κρατική και αντανακλούσε σε ευθύνες της κυβέρνησης, τώρα όποιος ιδιώτης πάρει την Αγροτική Τράπεζα δε θα χαρίσει τα δάνεια στους αγρότες. Και είναι υποθηκευμένα και φιλέτα γης. Δεν είναι μόνο η εγκαταλελειμμένη γη. Αυτός που θα αγοράσει την Αγροτική Τράπεζα δε θα αγοράσει τις καταθέσεις μόνο, θα αγοράσει και τις υποθήκες. Καταλαβαίνετε τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτό για την αγροτιά. Αυτά όλα οδηγούν εμάς τους κομμουνιστές να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας, αλλά και ο λαός να αναλάβει ευθύνη, να μη γίνεται θεατής αυτών των εξελίξεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ