Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε προσωπικές απόψεις κάποιου στελέχους της ΑΤΕ που δεν απηχούν τις θέσεις της διοίκησης της τράπεζας, απέδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Καρχιμάκης, μιλώντας στη Βουλή, την είδηση ότι η ΑΤΕ θα πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Σε μια στιγμή που η Αθήνα βοούσε για την «πρόταση Σάλλα» και στην ουσία ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, ο υφυπουργός επιχειρούσε για μια ακόμα φορά να αποπροσανατολίσει, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης καταγγέλλοντας ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι δημιούργημα την ίδιων των κτηνοτρόφων και η ΑΤΕ για χρόνια εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα τους, οπότε είναι λογικό και δίκαιο το αίτημά τους να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Ο Μ. Καρχιμάκης, στην απάντησή του, έκανε λόγο για φήμες και για φερόμενες δηλώσεις και είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του διοικητή της ΑΤΕ για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Κανένα όργανο της ΑΤΕ, είπε, δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση και το μόνο που υπάρχει είναι «οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε κάποιος διευθυντής μεταφέροντας τις προσωπικές του απόψεις και όχι αποφάσεις που έχει πάρει η ΑΤΕ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν είχε ούτε την εξουσιοδότηση, ούτε τη σχετική αρμοδιότητα από την Τράπεζα.

Μεταφέρω την αγωνία των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ», είπε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι η απάντηση του υφυπουργού δεν κατάφερε να ηρεμήσει τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους, αφού η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία και το ξεπούλημα πολλών και βασικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Ανέφερε τα παραδείγματα της «ΚΥΔΕΠ», της «ΣΥΝΕΛ», της «ΑΣΠΡΟ», της «ΑΓΝΟ» και της «ΟΛΥΜΠΟΣ», που ξεπουλήθηκαν, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να γιγαντωθεί το καρτέλ του γάλακτος.

Σήμερα, είπε, παρά τα όσα λέει ο υφυπουργός, ετοιμάζεται το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αφού στο Μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα αναφέρεται κατηγορηματικά ότι για να συνεχίσουν οι τράπεζες να παίρνουν πακτωλό χρημάτων από τον ιδρώτα του λαού, πρέπει να μην έχουν καμία δραστηριότητα σε άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται, τόνισε, για το γκρέμισμα στην κυριολεξία του τελευταίου στηρίγματος των κτηνοτρόφων που κρατούσε σε κάποια στάθμη τις τιμές στην Ηπειρο, σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για εμάς, είπε, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και ευθύνες έχουν και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και οι γαλαζοπράσινες ενώσεις της περιοχής.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, καλεί τους εργαζόμενους στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να παλέψουν για μια άλλη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα συνδέεται με τις διατροφικές ανάγκες του λαού και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης παρέμβαση έκανε και ο προεδρεύων της διαδικασίας Ε. Αργύρης, καλώντας τον υφυπουργό Μ. Καρχιμάκη να επαναφέρει στην τάξη την ΑΤΕ για την αναστάτωση που δημιούργησε και δηλώνοντας ότι «όπως δεν πουλιέται η Ακρόπολη, έτσι δεν πουλιέται και η "ΔΩΔΩΝΗ" στην Ηπειρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ