ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Φουσκώνει με ρυθμό 2,4 δισ. ευρώ το μήνα

Εφτασε στα 19 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Παρά και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κάθε είδους οικονομικών δοσοληψιών με τα άλλα κράτη και τις αγορές, παρά και την απότομη παραπέρα υποχώρηση του παραγόμενου ΑΕΠ, τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας συνεχίζουν και διογκώνονται με ρυθμό της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου 2011 διαμορφώνεται στα 18,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης ανισομετρίας με τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και αγορές, την υποκατάσταση της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές μετά και τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας, που εντατικοποιήθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη συνέχεια με την πρόσδεση στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και φέτος οι εκροές κεφαλαίων με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο 8μηνο του 2011:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε 13,9 δισ. ευρώ (από 15,1 δισ. ευρώ πέρυσι). Ο ρυθμός υποχώρησης εμφανίζεται σε 7,9%, περίπου στα ίδια επίπεδα με την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ.

Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 18,9 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, παρά και την καθίζηση της λαϊκής κατανάλωσης, καταγράφει διόγκωση 4,6% (στα 32,1 δισ. ευρώ από 30,68 δισ. ευρώ πέρυσι) και των εξαγωγών στα 13,2 δισ. ευρώ (από 10,7 δισ. ευρώ) με αύξηση 23% κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα εξαγόμενα καύσιμα.

Υπηρεσίες: Εμφανίζεται πλεόνασμα 9,9 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 7,7 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ) με ρυθμό αύξησης 10%. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών φτάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2010. Το αντίστοιχο κονδύλι (τόκοι, μερίσματα, κέρδη) που εισέπραξαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις «μπίζνες» στις αγορές του εξωτερικού φτάνει στα 2 δισ. ευρώ (από 2,27 δισ. ευρώ) με το ρυθμό κάμψης να διαμορφώνεται σε 11,9%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Εκρηξη στα «φέσια» το εννιάμηνο

Στα 1,833 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011

Η «έκρηξη» των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών που παρατηρήθηκε το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011, αποτελεί έναν ακόμα δείκτη της βαθιάς, εν μέσω εφαρμογής του βάρβαρου μνημονίου, κρίσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία παίρνει τη μορφή της καταστροφής μικρών, αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», το εννιάμηνο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών, ανήλθε στα 1,658 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η δε αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 175 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αθροιστικά, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε το εννιάμηνο στα 1,833 δισ. ευρώ, έναντι 1,491 δισ. ευρώ το 2010 και εμφανίζει ποσοστιαία αύξηση 23%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο, ότι, ενώ το εννιάμηνο του 2011, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών, ήταν κατά τι μικρότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2010, η αξία τους είναι σημαντικά υψηλότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα το εννιάμηνο του 2011 σφραγίστηκαν 139.389 κομμάτια ακάλυπτων επιταγών, έναντι 143.044 κομμάτια το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η μέση αξία ανά ακάλυπτη επιταγή, αυξήθηκε από 9.246 ευρώ πέρυσι, σε 11.856 ευρώ φέτος, που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 28,2%.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Βαρύ χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά

Ενα ακόμα «βαρύ» χαράτσι σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, στη Θεσσαλία, έρχεται να προστεθεί με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Εταιρεία Παροχής Αερίου της περιοχής. Ταυτόχρονα, η επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο, που τέθηκε σε ισχύ στα πλαίσια της φοροεπιδρομής του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα φέρει ακόμα πιο «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς από το τέλος Σεπτέμβρη.

Ετσι η τιμή ανά κυβικό μέτρο αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού τέλους, αναμένεται να διαμορφωθεί, για το Σεπτέμβρη, από 68 έως 70 λεπτά και για τον Οκτώβρη από 72 έως 75 λεπτά. Συνολικά, δηλαδή, η αύξηση σε σχέση με την τιμή του περασμένου Αυγούστου θα φτάσει από 15% έως και 19%.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες καταναλωτές, προκειμένου να έχουν λιγότερη χασούρα, σε σχέση μ' αυτή που θα είχαν με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, στράφηκαν στο φυσικό αέριο, πληρώνοντας παρά πολλά χρήματα για την αλλαγή της εγκατάστασης παροχής μέσα στα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΠΑ Θεσσαλίας υπογράφει 1.000 συμβόλαια κάθε μήνα και όπως εκτιμάται η κατανάλωση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία αναμένεται μέχρι το 2015 να ξεπεράσει τα 146,9 εκατομμύρια κυβικά ανά έτος.

Η ευθύνη, λοιπόν, για το νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία στα πλαίσια της αντιλαϊκής επίθεσής της, που εντείνεται συνεχώς στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, επέβαλε και το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης. Ευθύνη έχει και η διοίκηση της ΕΠΑ Θεσσαλίας για τις αυξήσεις που επιβάλλει, η οποία αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2009 η ΕΠΑ Θεσσαλίας είχε ανεβάσει την τιμή της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου κατά 15%, όταν, μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει κατά 30%, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
«Τσιμπάει» από τις ανατιμήσεις

Στις τρανταχτές ανατιμήσεις που οι βιομήχανοι φορτώνουν την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης οφείλονται οι ρυθμοί «ενίσχυσης» του «δείκτη κύκλου εργασιών» (τζίρος) στην ντόπια βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑΤ) για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011, η ενίσχυση του τζίρου των βιομηχάνων διαμορφώνεται στο 8,2%, με τον όγκο της βιομηχανικής παραγωγής για την ίδια περίοδο να καταγράφει συρρίκνωση σε ποσοστό 8,8%.

Ο τζίρος των βιομηχάνων εμφανίζεται διογκωμένος στους κλάδους της ενέργειας (28,3%) και στα ενδιάμεσα αγαθά (3,2%). Παρά και τις τρανταχτές ανατιμήσεις, κάθετη υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης, ταυτόχρονα με την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αποτυπώνεται και στη μείωση του τζίρου στους κλάδους κεφαλαιουχικά αγαθά (9,1%), διαρκή καταναλωτικά αγαθά (16,1%), μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (5,6%).

Σε μέσα επίπεδα για το τελευταίο 12μηνο (Σεπτέμβρης 2010 - Αύγουστος 2011) ο «δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία» εμφανίζεται αυξημένος σε ποσοστό 4,1%.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Νέο οργανωτικό σχήμα στην Αττική

Την ερχόμενη Κυριακή η ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη για τη συγκρότηση Παναττικής Επιτροπής

«Νέα σελίδα» στην παρέμβαση των δυνάμεων της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) στην περιοχή της Αττικής, αναμένεται με την επικείμενη συγκρότηση Παναττικής Επιτροπής. Η ΠΑΣΕΒΕ συγκαλεί πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Σωματείων, συνδικαλιστών και ΕΒΕ την ερχόμενη Κυριακή 23 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδέσμου Υδραυλικών Αθήνας (Σαλαμινίας 9).

Η συγκρότηση του νέου οργάνου που θα αναλάβει να συντονίσει τον αγώνα δεκάδων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Ενώσεων και Επιτροπών Αγώνα ΕΒΕ του Λεκανοπεδίου δεν είναι μια κίνηση απλώς οργανωτικού χαρακτήρα. Εχει στόχο να εξαπλώσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και ενιαίο τρόπο τις παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΒΕ σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων, των πιέσεων και της ανάγκης ανταπάντησης στην εχθρική πολιτική για τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Παρεμβάσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει ή στηρίζει η ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και με τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό της δράσης, την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ