Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
«Τσιμπάει» από τις ανατιμήσεις

Στις τρανταχτές ανατιμήσεις που οι βιομήχανοι φορτώνουν την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης οφείλονται οι ρυθμοί «ενίσχυσης» του «δείκτη κύκλου εργασιών» (τζίρος) στην ντόπια βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑΤ) για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011, η ενίσχυση του τζίρου των βιομηχάνων διαμορφώνεται στο 8,2%, με τον όγκο της βιομηχανικής παραγωγής για την ίδια περίοδο να καταγράφει συρρίκνωση σε ποσοστό 8,8%.

Ο τζίρος των βιομηχάνων εμφανίζεται διογκωμένος στους κλάδους της ενέργειας (28,3%) και στα ενδιάμεσα αγαθά (3,2%). Παρά και τις τρανταχτές ανατιμήσεις, κάθετη υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης, ταυτόχρονα με την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αποτυπώνεται και στη μείωση του τζίρου στους κλάδους κεφαλαιουχικά αγαθά (9,1%), διαρκή καταναλωτικά αγαθά (16,1%), μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (5,6%).

Σε μέσα επίπεδα για το τελευταίο 12μηνο (Σεπτέμβρης 2010 - Αύγουστος 2011) ο «δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία» εμφανίζεται αυξημένος σε ποσοστό 4,1%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ